Хрін – ліки для мозку, серця та кісток

Хрін – ліки для мозку, серця та кісток

Цілющі властивості хрону давно відомі медицині. Хрін покращує діяльність кишечника, має жовчогінну, відхаркувальну, протицингову властивості. Його призначають при простудних захворюваннях, різних запальних процесах, хворобах шлунково-кишкового тракту, захворюваннях печінки, подагрі, ревматизмі, сечового міхура, шкірних хворобах.

Хрін містить клітковину, ефірні масла, фітонциди, багато вітаміну С, а так само вітамін В1, В2, В3, В6, Е, фолієву кислоту, а також такі макро і мікроелементи, як калій, кальцій, магній, натрій, фосфор, залізо, марганець, мідь і миш’як. Також корінь хрону містить цукор, різні амінокислоти, бактерицидну білкову речовину – лізоцим і органічні сполуки.

Вітаміну С в хроні в п’ять разів більше, ніж в апельсинах і лимонах. За вмістом аскорбінової кислоти він не поступається плодам чорної смородини. Присутні і леткі речовини – фітонциди, які здатні вбивати хвороботворні мікроби.

У листі і коренях є аскорбінова кислота, фермент мірозін та алілове гірчичне ефірне масло. Однак, корисні властивості хрону в протертому вигляді зберігаються, на жаль, не більше тижня.

Споживання хрону нормалізує артеріальний тиск і запобігає ризику утворення тромбів. У той же час, сульфати покращують еластичність церебральних судин, знижують ризик інсульту або інфаркту.

Для очищення судин використовується настоянка з листя хрону. На 500 мл якісної горілки необхідно взяти по 1 ложці сухого і подрібненого листя хрону, серцевин волоського горіха, дрібку шкаралупи кедрового горіха, 1 пекучий червоний перець. Настоянка 10 днів тримається в темному місці. Пити її потрібно по 30 крапель протягом 30 днів без перерв.

Крім того, хрін лікує головний біль. В цьому випадку ви можете використовувати його у вигляді примочок на чоло.

Хрін – природній імуномодулятор. Вживаючи його, ви підвищуєте імунітет та вбиваєте патогенні мікроорганізми у кишківнику. 

У народній медицині здавна лікували хроном і радикуліт. Для цього свіжо натерту кашку хрону намазували на тканину і прикладали до хворого місця на зразок гірчичника.

Хрін дуже корисно додавати в їжу для попередження гострих респіраторних захворювань. При переохолодженні з метою профілактики застуди добре робити припарки з хрону до стоп і гомілок. Як ліки від кашлю народні цілителі рекомендують дрібно натертий хрін змішувати з медом у рівних пропорціях і давати хворому 2-3 рази на день по повній чайній ложці.

Питна вода, в якій плавають 1-2 корінці хрону, довго зберігається свіжою, має приємний смак і цілющі властивості. Вона сприяє виведенню з організму надлишків рідини та сечової кислоти. Така вода корисна людям поважного віку, оскільки зменшує набряки на ногах, подагричний та ревматичний біль, сприяє розчиненню каменів у сечовому міхурі.

Сік свіжих коренів здавна застосовувався як сечогінний засіб, особливо в Індії, а також як відволікаючий засіб при запаленні сідничного нерва.

Якщо у вас флюс або запалення ясен, то візьміть 1 ч. л. свіжонатертого хрону, залийте 1 склянкою води і залишити настоюватися протягом 4 годин. Потім процідити настій і полоскати ним рот через кожні 30 хв. Флюс швидко пройде. Розведений сік хрону з цукром або медом застосовують для полоскання ротової порожнини і горла при запальних процесах та ангінах.

Для лікувальних цілей використовують коріння хрону, яке заготовлюють восени. Щоб зберегти від висихання, їх зберігають в погребах, в ящиках з вологим піском.

Небезпечні властивості хрону

Навіть найкорисніший і вітамінний продукт не можна вживати у великих кількостях, і це в першу чергу стосується хрону. Тому підходьте до лікування свідомо і не забудьте порадитися зі своїм лікарем!

Хрін діє дратівливо на слизову і шкіру і може при зловживанні викликати опік. Також його з обережністю варто застосовувати при деяких захворюваннях шлунково-кишкового тракту, нирок і печінки, включаючи хронічний гастрит, виразки і коліти різного походження. Вважається протипоказанням до вживання хрону і дитячий вік та вагітність.

У великих дозах хрін може підвищувати кров’яний тиск і викликати побічні кровотечі. Крім того, лікарі не радять їсти хрін людям, які використовують медикаменти з левоміцетином, тому що антимікробні компоненти, які містяться в продукті, перешкоджають дії ліків.

У тертому вигляді хрін допоможе поліпшити травлення. Однак їсти продукт окремо у великих кількостях не варто, краще використовувати його як пряну добавку до страви.


Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

shares