Цілющі властивості хрону давно відомі медицині. Хрін покращує діяльність кишечника, має жовчогінну, відхаркувальну, протицингову властивості. Його призначають при простудних захворюваннях, різних запальних процесах, хворобах шлунково-кишкового тракту, захворюваннях печінки, подагрі, ревматизмі, сечового міхура, шкірних хворобах.
Хрін містить клітковину, ефірні масла, фітонциди, багато вітаміну С, а так само вітамін В1, В2, В3, В6, Е, фолієву кислоту, а також такі макро і мікроелементи, як калій, кальцій, магній, натрій, фосфор, залізо, марганець, мідь і миш’як. Також корінь хрону містить цукор, різні амінокислоти, бактерицидну білкову речовину – лізоцим і органічні сполуки.
Вітаміну С в хроні в п’ять разів більше, ніж в апельсинах і лимонах. За вмістом аскорбінової кислоти він не поступається плодам чорної смородини. Присутні і леткі речовини – фітонциди, які здатні вбивати хвороботворні мікроби.
У листі і коренях є аскорбінова кислота, фермент мірозін та алілове гірчичне ефірне масло. Однак, корисні властивості хрону в протертому вигляді зберігаються, на жаль, не більше тижня.
Споживання хрону нормалізує артеріальний тиск і запобігає ризику утворення тромбів. У той же час, сульфати покращують еластичність церебральних судин, знижують ризик інсульту або інфаркту.
Для очищення судин використовується настоянка з листя хрону. На 500 мл якісної горілки необхідно взяти по 1 ложці сухого і подрібненого листя хрону, серцевин волоського горіха, дрібку шкаралупи кедрового горіха, 1 пекучий червоний перець. Настоянка 10 днів тримається в темному місці. Пити її потрібно по 30 крапель протягом 30 днів без перерв.
Крім того, хрін лікує головний біль. В цьому випадку ви можете використовувати його у вигляді примочок на чоло.
Хрін – природній імуномодулятор. Вживаючи його, ви підвищуєте імунітет та вбиваєте патогенні мікроорганізми у кишківнику.
У народній медицині здавна лікували хроном і радикуліт. Для цього свіжо натерту кашку хрону намазували на тканину і прикладали до хворого місця на зразок гірчичника.
Хрін дуже корисно додавати в їжу для попередження гострих респіраторних захворювань. При переохолодженні з метою профілактики застуди добре робити припарки з хрону до стоп і гомілок. Як ліки від кашлю народні цілителі рекомендують дрібно натертий хрін змішувати з медом у рівних пропорціях і давати хворому 2-3 рази на день по повній чайній ложці.
Питна вода, в якій плавають 1-2 корінці хрону, довго зберігається свіжою, має приємний смак і цілющі властивості. Вона сприяє виведенню з організму надлишків рідини та сечової кислоти. Така вода корисна людям поважного віку, оскільки зменшує набряки на ногах, подагричний та ревматичний біль, сприяє розчиненню каменів у сечовому міхурі.
Сік свіжих коренів здавна застосовувався як сечогінний засіб, особливо в Індії, а також як відволікаючий засіб при запаленні сідничного нерва.
Якщо у вас флюс або запалення ясен, то візьміть 1 ч. л. свіжонатертого хрону, залийте 1 склянкою води і залишити настоюватися протягом 4 годин. Потім процідити настій і полоскати ним рот через кожні 30 хв. Флюс швидко пройде. Розведений сік хрону з цукром або медом застосовують для полоскання ротової порожнини і горла при запальних процесах та ангінах.
Для лікувальних цілей використовують коріння хрону, яке заготовлюють восени. Щоб зберегти від висихання, їх зберігають в погребах, в ящиках з вологим піском.
Небезпечні властивості хрону
Навіть найкорисніший і вітамінний продукт не можна вживати у великих кількостях, і це в першу чергу стосується хрону. Тому підходьте до лікування свідомо і не забудьте порадитися зі своїм лікарем!
Хрін діє дратівливо на слизову і шкіру і може при зловживанні викликати опік. Також його з обережністю варто застосовувати при деяких захворюваннях шлунково-кишкового тракту, нирок і печінки, включаючи хронічний гастрит, виразки і коліти різного походження. Вважається протипоказанням до вживання хрону і дитячий вік та вагітність.
У великих дозах хрін може підвищувати кров’яний тиск і викликати побічні кровотечі. Крім того, лікарі не радять їсти хрін людям, які використовують медикаменти з левоміцетином, тому що антимікробні компоненти, які містяться в продукті, перешкоджають дії ліків.
У тертому вигляді хрін допоможе поліпшити травлення. Однак їсти продукт окремо у великих кількостях не варто, краще використовувати його як пряну добавку до страви.