Відомий піцейоло та пекар Віталій Колошиць із Чорткова разом з колегою Ігорем Лаврешиним встановили новий національний рекорд України: «Найбільший хліб, випечений в печі на дровах».
Це хліб єдності, виготовлений з п’яти видів пшеничного борошна з різних регіонів України.
«Він про силу, єдність та Україну. У цьому «Великому Хлібі» було використане борошно різних виробників. Це Чернігівська область – СТОВ «Віра», с.Вихвостів; Миколаївська область – ТОВ «Орташ Україна»; Львівська область – ТОВ «Дивомлин»; Кіровоградська область – Торговий дім «Зернарі»; Харківська область – СТОВ «Гусарівське». Борошно з зерна з деокупованих, розмінованих територій. Єднаймось через ремесло!», – написав Віталій Колошиць у фейсбуці.
Найбільший в Україні хліб на заквасці, випечений не просто в печі, а на живому вогні, Віталій Колошиць та Ігор Лаврешин створили 31 серпня у Києві.

Колега Віталія, хлібний сомельє, шеф-інструктор NIPfood (Італія), викладач Кулінарної Академії Асоціації шеф-кухарів України Ігор Лаврешин, у свою чергу відзначив, що це найбільший хліб на заквасці, не просто випечений у печі, а на живому вогні!
Вибр борошна не випадковий. «Бо міць нашого великого хліба не в кілограмах, а в його енергетиці. Тому ми свідомо використовуємо лише локальне борошно, зібране на звільнених та розмінованих українських територіях. Це зерно – справжній Фенікс. Воно бачило темряву, але проросло до сонця. Воно воскресло з попелу війни, щоб стати символом незламності та життя. Саме тому це – «ХЛІБ ЄДНОСТІ». Хліб, що увібрав у себе всю силу нашої землі», – зазначив Ігор Лаврешин.
Для довідки. Віталій Колошиць – фахівець з приготування піцци, досягнення якого потрапили до Книги рекордів України. Віталій Колошиць народився 7 квітня 1989 року в місті Біла Церква Київської області України. У віці чотирьох-п’яти років переїхав у село Давидківці Чортківського району. Любов до кухні прищепила прабабуся. Закінчив Давидківську загальноосвітню школу, Чортківське вище професійне училище (спеціальність — кухар/бармен), Київський національний університет харчових технологій.
