Чому варто чекати сонячної погоди і плести коси
Для того щоб часник добре зберігався взимку, важливо вчасно зібрати врожай. Озимий часник збирають, коли стрілки випрямляться, а яровий – коли листя пожовтіє і почне сохнути . Передчасне збирання не тільки приводить до недобору врожаю, але й лежкість недостиглих цибулин знижується. Запізнення зі збиранням урожаю приводить до розсипання цибулин, зниженню їх лежкості й втраті частини врожаю при викопуванні рослин із ґрунту.
Важливо збирати часник у суху, сонячну погоду. Викопані цибулини слід забрати під навіс, що добре продувається. Видаляти коріння й листову масу слід після їхнього висихання. Деякі аматори-городники миють цибулини часнику після збирання. Це, по-перше, зайвий клопіт, а по-друге, такий часник потрібно відразу ж ретельно просушити. Якщо вологий часник полежить хоча б добу, він буде взимку загнивати. При збиранні часнику не можна ушкоджувати луски, що вкривають. Це знижує лежкість. Висота пенька при обрізанні стебла повинна бути 2-3 см. При короткому обрізанні він гірше зберігається.
В умовах міської квартири його краще зберігати в найпрохолоднішому місці, біля балконних дверей. Виробники зберігають продовольчий часник навіть при температурі мінус 3-1°С і вологості повітря 60-70%. Часник зберігається довго, якщо кожна цибулинка буде добре вентилюватися і не матиме пошкоджень. Можна часник зв’язати пучками, сплести вінки або укласти в невеликі шухлядки шаром 1-3 цибулини й поставити в прохолодне місце. Зберігання часнику в теплому приміщенні приводить до передчасного всихання цибулин і інтенсивного розвитку різних хвороб грибного й бактеріального походження.