Яка різниця між озимим і ярим часником
Озимий часник:
- Головка складається з 4-12 великих зубків, покритих рожево-фіолетовою оболонкою. Вони розташовані в один ряд навколо твердого стрижня.
- Пекучий смак.
- Вживають у їжу влітку й восени, підходить для заготовок і як посівний матеріал. Не зберігається взимку.
Ярий часник:
- Головка без стрижня. Складається з 25 невеликих зубків, розташованих у кілька рядів.
- Смак більш м’який.
- Добре зберігається всю зиму аж до весни.
Найкращі попередники – томати і огірки
Краще, якщо до часнику на грядці росли томати, огірки, бобові культури. Також гарними попередниками часнику можуть бути рання капуста, кабачки, гарбуз. У цьому випадку ґрунт для часнику буде максимально насичений органічними добривами.
У місцях, які були засаджені картоплею або цибулею, висаджувати часник не рекомендують. Це обумовлене тим, що між цими культурами великий ризик «обміну» хворобами (нематода, фузаріоз і т.д.).
Не слід також саджати озимий часник на ділянки, куди цього року вносили гній: часник дасть рясне бадилля, пухкі головки і буде менш стійкий до грибкових захворювань.
А ще часник не любить тінь і не переносить сильні протяги. Тому, грядку зробіть на сонячному боці, розташувавши її з півночі на південь.