Шпинат – король овочів у вигнанні

Шпинат – король овочів у вигнанні
Зелень містить усі необхідні компоненти для виснаженого організму

В Америці і Європі шпинат називають «Король овочів» за його невибагливість, живильну цінність і врожайність. Однак на грядках вітчизняних дачників і городників «король» шпинат чомусь перебуває у вигнанні. Швидше за все, люди просто не знають або забули про чудесні властивості шпинату.

Судіть самі, листя шпинату містить білка майже стільки ж, скільки його містять боби, горох, квасоля й інші бобові культури. Крім того, листя шпинату багате вітамінами групи B (B1, B2, B3, B6), C, E, PP, K, провітаміном A, солями заліза й фолієвою кислотою.

Вітаміни й інші живильні речовини містяться в молодих розетках шпинату. Розетки кладуть у супи, соуси, ними присмачують різні страви, а також їдять свіжими.

Що в ньому є?

Шпинат також містить велику кількість вітаміну D, необхідного для формування кісткової тканини й профілактики рахіту у дітей.

Вітаміни групи B зміцнюють нервову систему й сприяють травному процесу.

Шпинат містить велику кількість йоду, що перевищує вміст в інших овочах, що ростуть на городніх грядках. Тому лікарі рекомендують включати шпинат до складу лікувальної дієти при хворобах щитоподібної залози.

Велика кількість хлорофілу й високий вміст заліза в шпинаті позитивно впливає на селезінку й печінку. Шпинат – визнані ліки від анемії й занепаду сил. За вмістом щавлевої кислоти  шпинат лише трохи уступає щавлю.

Корисний при захворюваннях травного тракту, недарма у Франції шпинат іменують «Мітла для шлунка». Сік шпинату сприяє лікуванню виразкової хвороби кишечника. Також сік шпинату рекомендується вживати при невриті, артриті, фурункульозі й інших хворобах, пов’язаних з виснаженням нервової системи.

Допомагає зубам залишатися здоровими й білосніжними. Зі шпинату готують пасту для зубів: шпинат і морквяний сік у рівних частках, доповнені жменею петрушки. Паста очищає зуби й дезінфікує порожнину рота. Із цієї пасти готують напій здоров’я для людей, що займаються важкою працею – досить додати в шпинатову пасту небагато води.

Кашка з листів шпинату надає шкірі обличчя здорового вигляду, якщо накласти її як маску.

Слід пам’ятати, що шпинат вживають у їжу винятково свіжим. У крайньому випадку допускається зберігання шпинату в холодильнику не більше 24 годин. Справа в тому, що в теплому приміщенні, під впливом мікроорганізмів шпинат швидко розкладається й у ньому накопичується велика кількість з’єднань азотної кислоти.

Утворення азотної кислоти допомагає стримати деяка кількість цукру, що додається до страв зі шпинату.






Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *