Солодка осінь. Пробуємо домашній мармелад

Солодка осінь. Пробуємо домашній мармелад

Осінь і хочеться солоденького. Ну просто дуже! Сьогодні сезонна варіація на тему – домашній мармелад. Найулюбленіші для багатьох ласощі з дитинства.
У магазинах дуже важко знайти мармелад, склад якого повністю безпечний. Якщо уважно прочитаєте, у переліку інгредієнтів можете виявити штучний ароматизатор. А ще загусники, барвники, консерванти… Виявляється, приготування мармеладу в домашніх умовах – зовсім не складна процедура. А результат її порадує не тільки малюків, але і всю сім’ю. Адже більшість дорослих у цьому не відрізняється від дітей – вони такі ж ласуни! 
До речі, раніше мармелад готували виключно з айви та яблук – тільки в цих фруктах міститься пектин, який сприяє загущенню фруктової маси. З появою нових загусників – желатину та агар-агару – кількість рецептів значно розширилася. Продають у магазинах і пектин. Тож тепер мармелад може бути вишневим, гарбузовим, лимонним… Та яким завгодно! Приготувати ці ласощі можна з будь-якого фруктового пюре або соку. Спробуйте з нами!

Мармелад з яблук і моркви


Потрібно: 2 яблука, 2 морквини, 3 ст. л. цукру, агар-агар (можна замінити желатином або пектином), 250 мл апельсинового соку (або води), сік одного лимона та його цедра, горіхи і кориця (за смаком), мигдальні горіхи.
Приготування: подрібніть у блендері яблука та моркву. Згідно з інструкцією на упаковці підготуйте агар-агар (желатин або пектин). Апельсиновий сік або воду підігрійте, додайте яблучно-морквяне пюре, цукор, цедру, сік лимона та корицю. Суміш томити на невеликому вогні протягом 15-20 хв. Дайте їй охолонути та додайте желюючий компонент, а також горіхи, якщо вирішили використовувати їх у рецепті. Відправте масу в холодильник до повного застигання.

Солодка вишенька


Потрібно:
1,5 склянки замороженої вишні, 1,5 ч. л. агар-агару, 5 ст. л. цукру, вода. Приготування: розморожену вишню засипати цукром. Рідину, отриману в процесі розморожування, можна не зливати. Подрібнити масу до стану пюре. Його повинно вийти 300 мл, якщо менше – потрібно долити необхідну кількість води. Додати до ягід агар-агар, розмішати та дати загуснику набрякнути (приблизно 20 хв.). Нагріти суміш на маленькому вогні до кипіння, періодично помішуючи. Потім вилити ягідне пюре в форму з бортиками або маленькі формочки (для льоду або для цукерок). Охолодити.

Цитрусовий феєрверк


Потрібно:
4 великих апельсини, 2 середніх червоних грейпфрута, 350 г цукру.
Приготування: очистити цитрусові від плівок, залишивши тільки м’якоту. Шкірку не викидати! Скласти в каструльку, засипати цукром і залишити на ніч. На наступний день з цедри зняти всю білу частину, залишити тільки помаранчеву, порізати довільними шматочками, покласти до апельсинів і грейпфрутів. Поставити каструльку на плиту, довести до кипіння і варити на маленькому вогні до бажаної густоти (приблизно близько години). Вилити мармелад у форму, дати застигнути.

Апельсиновий мармелад


Потрібно:
5 апельсинів, 11 ст. л. цукру (з невеликою гіркою), 1,5 ст. л. апельсинової цедри, 1 пакетик яблучного пектину або загусника на основі пектину.
Приготування: у пектин додати столову ложку цукру, перемішати.  Відтиснути з фруктів 400 мл соку. Якщо вийшло менше, додати води до потрібного обсягу. Змішати сік з цукром і цедрою, поставити на маленький вогонь, довести до кипіння і кип’ятити 3 хв. Потім додати в гарячу масу пектин і проварити ще 5 хв. Помістити у форму для застигання.

Домашній мармелад з соку


Потрібно:
400 мл сливового (або будь-якого іншого) соку, 1 ст. л. агар-агару, 200 г цукру.
Приготування: змішати агар-агар з 300 мл соку, дати набрякнути близько 30 хв. Влити в каструльку 100 мл соку, що залишилися, додати 200 г цукру, довести до кипіння і долити в цю рідину сік з набряклим агар-агаром. Постійно помішуючи, знову довести до кипіння на маленькому вогні. Зняти, дати масі трохи охолонути, розлити силіконовими формочками. Коли охолоне остаточно, можна поставити його в холодильник на кілька годин.

Мармелад з гарбуза

Потрібно: 500 г гарбуза, 120 г цукру, 10 г ванільного цукру,  2 ст. л. желатину.
Приготування: гарбуз очистити, нарізати кубиками та запекти в духовці до м’якості при температурі 180°С.  Приготувати гарбузове пюре. Додати цукор, ванільний цукор і желатин. Залишити на 15 хв. Нагріти масу на невеликому вогні до повного розчинення цукру і желатину, але не кип’ятити.  Перелити отриману масу в змащену маслом форму, остудити.

Мармелад без цукру

Потрібно: 100л соку, лимонний сік, вода, упаковка желатину, фруктоза або пектин.
Приготування: желатин залити свіжим фруктовим або ягідним соком і залишити до набухання. Чистою холодною водою залити фруктозу і поставити на середній вогонь. Після того, як вода закипить, вогонь зменшити і залишити на 3–5 хв. У масу, яка буде знята з вогню, додати желатин. Все розмішати до однорідності. Масу процідити через сито і охолодити. Мармелад розлити у порційні форми і відправити в холодильник для застигання. Можна замінити фруктозу пектином.

Імбирний мармелад


Потрібно:
лимон середніх розмірів, пара чайних ложок свіжого імбиру, 250 г цукру, щіпка ванілі, агар–агар, півлітра води кімнатної температури.
Приготування: агар–агар залити склянкою води і настоювати протягом години – він повинен набрякнути. Лимон очистити. Лимонну цедру подрібнити на тертці. Очищений імбир також ретельно подрібнити. При бажанні можна додати сухий імбир, його використання спростить процес приготування. У 350 мл води додати цукор і нагріти до повного розчинення цукрового сиропу. В солодкий сироп додати лимон, ванілін та імбир. Прокип’ячену суміш процідити. Агар–агар кип’ятити протягом кількох хвилин. Потім з’єднати два солодких сиропи, охолодити і влити у форму, застелену харчовою плівкою. Після того, як сироп перетвориться у желе, його дістають з форми і підсушують протягом доби. Імбирний мармелад, порізаний на кубики, обвалюють в цукрі.

Мармелад з агар-агару


Потрібно:
10 г агар-агару, 55 мл води, 270 мл соку, 80 г цукру. 
Приготування: сік процідити через ситечко, додати цукор і поставити на вогонь. Змішати холодну воду з агаром. Коли цукор у соку розчиниться, додати розведений агар і, помішуючи, варити на середньому вогні. Як закипить, варити ще хвилини 3-5 до легкого загустіння, помішуючи і не зменшуючи газ. Вилити у форму (в ідеалі прямокутну силіконову, щоб потім легко доставати) і, як охолоне, покласти в холодильник  на 1 год. Витягнути, порізати прямокутничками, обваляти в цукрі за бажанням і одразу смакувати. Різати і в цукрі обкочувати безпосередньо перед споживанням, якщо постоїть, пустить рідину.

Жувальний мармелад із соком


Потрібно:
апельсиновий сік – 180 мл, мед – за смаком, яблучне пюре – 0,1 кг, агар-агар – 20 г.
Приготування: віджати сік з апельсинів і налити його в каструлю. Потім з’єднати з яблучною масою, додати мед і поставити на плиту. Довести суміш до кипіння, регулярно помішуючи і знімаючи піну, що утворилася. Апельсиновим соком залити агар-агар, і гарненько розмішати. Нагріти склад до 65 градусів, дочекатися розчинення всіх грудочок, потім змішати з гарячою, фруктовою сумішшю. Варити мармелад близько п’яти хвилин, після чого вимкнути піч. Залишити готове желе на 10 хвилин, потім заповнити ним формочки. Готове частування бажано засипати цукровою пудрою або подрібненими горішками. Такий мармелад можна зробити з грушевого, полуничного пюре або з улюбленого варення.

Жувальний мармелад з кока-коли


Потрібно:
кока-кола – 0,45 літра, желатин – 32 г, лимонна кислота – 10 г, цукор – 20 г. Приготування: помістити желатин в глибоку ємність і налити до нього кока-колу (220 мл). Почекати близько години, поки він розбухне. У решту коли засипати лимонну кислоту і додати цукор. Потім перемішати і відправити на плиту. Рідину добре нагріти, але не кип’ятити. Розм’яклий желатин помістити в прогрітий сироп, все інтенсивно розмішати і поставити на мінімальний вогонь. Тепер масу необхідно підігріти (без кип’ятіння), щоб повністю розчинити желатин. Під час процесу слід постійно розмішувати склад. Коли рідина стане однорідною, налити її в обрані формочки. Остудити і помістити в холодне місце. Мармелад буде готовий через три години. За бажанням його можна прикрасити цукровою пудрою.

Секрети смачного мармеладу:
📌Використовуйте посуд з товстим дном – у ньому фрукти не пригорять, хоча помішувати масу все одно потрібно, бажано дерев’яною ложкою.
📌Не ставте мармелад для застигання в морозилку – після розморожування продукт обов’язково потече! Просто залиште його в прохолодному місці. 

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"






Loading...



Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

shares