Спагеті з фрикадельками
Потрібно: 500 г спагеті, 800 г консервованих томатів у власному соку, 250 г яловичого фаршу, 250 г свинячого фаршу, 2 шматочки черствого хліба (попередньо видалити шкірку), кілька листків свіжого базиліку, 1 гілочка свіжого розмарину, половинка сушеного перцю чилі, 1 яйце, морська сіль і мелений чорний перець.
Приготування: подрібнити 2 шматочки черствого хліба до стану дрібної крихти. Порізати листя базиліку і розмарину. У великій мисці змішати яловичий і свинячий фарш. Покришити перець чилі, додати сире яйце і крихти з хліба, посолити, поперчити, змішати і розкачати кульки діаметром 1,5 см (в середньому, їх повинно вийти 40 штук). Викласти консервовані томати у велику сковорідку і поставити на повільний вогонь. В іншу сковороду влити столову ложку оливкової олії, поставити на середній вогонь, викласти фрикадельки і обсмажувати їх протягом 5-10 хвилин до утворення золотистої скоринки. Перекласти підрум’янені фрикадельки в сковороду до соусу, перемішати, накрити кришкою і залишити тушкуватися до повної готовності фрикадельок.
За 10 хвилин до готовності фрикадельок, опустити спагеті в киплячу підсолену воду і варити до повної готовності, періодично помішуючи. Коли спагеті досягнуть стану “аль денте” (залишаться твердуватими, але не будуть жорсткими), відкинути на друшляк. Додати їх до фрикадельок в соусі. Або розкласти по глибоких тарілках, зверху покласти фрикадельки і полити соусом, прикрасити тертим пармезаном, листям базиліку і декількома краплями оливкової олії.
Курячі котлети нашвидкуруч
Потрібно: куряче філе 500-750 г, цибуля – 1 шт., зелена цибуля -1-2 шт., часник – 3-4 шт., яйце – 1 шт., морква середня – 2 шт., хліб білий або сірий – 4-5 скибочок, молоко – 200 мл, сіль за смаком, чорний мелений перець за смаком, зелень, олія рослинна для смаження – 40-50 г.
Приготування: підготувати продукти, нарізати невеликими шматочками. Всі інгредієнти для фаршу з’єднати і змолоти за допомогою блендера або перемолоти кухонним комбайном чи за допомогою м’ясорубки. З отриманого фаршу за допомогою столової ложки сформувати котлети. Розігріти сковороду з рослинною олією на середньому вогні. Щоб котлети вийшли акуратними і добре присмажилися, візьміть 2 столові ложки. Однією зачерпніть фарш, а іншою накрийте зверху для формування котлетки округлої форми. Обережно покладіть сформовану котлету на сковороду з гарячою олією. Смажити котлети з кожного боку до готовності.
Салат з тунцем і яйцем
Потрібно: баночка тунця у власному соку, 1 відварене яйце, листя салату, помідор, огірок. Для заправки: 1 ч. л. гірчиці + 1 ч. л. оливкової олії, сіль і перець.
Приготування: яйце порізати кубиками, помідор і огірок помити, порізати кубиками. Листя салату порвати на невеликі шматки. Змішати гірчицю, оливкову олію, сіль, перець. Усі інгредієнти помістити у велику миску, додати заправку. Все ретельно перемішати.
Запечена картопля з курячим філе
Потрібно: 500 г курячого філе, 800 г картоплі, 1 шт. моркви, 1 шт. цибулі, 1 шт. перцю солодкого, 1/2 ч. л. спецій для курки, 2 ст. л. оливкової олії, сіль за смаком.
Приготування: нарізати картоплю часточками середнього розміру. Після чого рівномірним тонким шаром викласти на деко. Далі викласти дрібно нарізану цибулю, полити оливковою олією і посолити. Куряче філе, посолити, додати спецій і викласти зверху на нарізану картоплю. Наступним шаром додати перець. Поставити в духовку на 1 годину при температурі 180 градусів.
Скумбрія під гірчичним соусом від Інни Сотніченко
Люблю скумбрію у всіх її можливих варіантах приготування. Цього разу пропоную запекти рибку в гірчичному соусі. Вона підкорить вас своїм смаком, ароматом та соковитістю. Готується легко і швидко.
Потрібно: скумбрія – 2 шт., цибуля – 1 шт., сметана (можна майонез) – 2 ст. л., соєвий соус – 3 ст. л., гірчиця – 2 ст. л.
Приготування: скумбрію очистити від нутрощів, помити і нарізати на порційні шматочки. Цибулю почистити і нарізати кільцями. Для соусу змішати гірчицю, сметану і соєвий соус до однорідності. Сіль додавати не потрібно. Скумбрію залити соусом і залишити хвилин на 20-30, щоб промаринувалася. Перекладіть рибу у форму для запікання (на кільця цибулі) і відправте в духовку на 25-30 хвилин при температурі 180 градусів. За потреби прикрийте фольгою. Дочекайтеся поки скумбрія трохи підрум’яниться.
Квасоля з тушкованими овочами
Потрібно: біла квасоля – 1 склянка, ріпчаста цибуля – 150 г, помідори свіжі чи у власному соці – 200 г, морква – 250 г, часник – 2-3 зубчики, лавровий лист – 1 шт., соняшникова олія для смаження, сіль, чорний мелений перець.
Приготування: суху квасолю залити водою і залишити на ніч. Потім залити чистою водою, довести до кипіння, додати лавровий лист, посолити, накрити кришкою і на малому вогні варити приблизно 1-1,5 год. до готовності. Щоб квасоля не полущилася, її слід залишити на деякий час у воді, де вона варилася. Після того, як вода охолоне, квасолю відкинути на друшляк. Цибулю очистити від шкірки і нарізати півкільцями. Очищену моркву потерти на крупній терці. Помідори опустити на 20 секунд в окріп, остудити під струменем холодної води, зняти шкірку і подрібнити в блендері або дрібно порізати ножем. Порізану цибулю обсмажити на соняшниковій олії до прозорого стану. Додати моркву, трохи посолити і на невеликому вогні тушкувати приблизно 10 хв., поки морква добре не зм’якне. Потім до моркви з цибулею додати подрібнені томати і вже на середньому вогні, періодично помішуючи, тушкувати ще 5 хв. Після цього до овочів викласти зварену квасолю, перемішати. При потребі досолити, поперчити, витиснути через прес часник, знову перемішати і відставити з вогню. При подачі страву посипати січеною зеленню петрушки чи кінзи.
Булгур з овочами від Інни Сотніченко
В східних країнах булгур – один з найпоширеніших гарнірів до м’ясних, рибних і овочевих страв. Булгур – ніщо інше, як пшениця, зібрана в період молочної стиглості, висушена, пропарена, очищена від висівок і подрібнена.
Це крупа, яка легко засвоюються організмом, відмінно перетравлюється і має, як мінімум, п’ять переваг – ситна, не псує фігуру, смачна, корисна і недорога.
Декілька порад:
l щоб смак каші був більш насиченим, рекомендую кілька хвилин обсмажити суху крупу на вершковому маслі;
l при виборі каструлі враховуйте, що крупа буде активно вбирати воду та збільшиться в об’ємі приблизно вдвічі-втричі. Також потрібно залишити достатньо вільного місця для овочів.
l якщо відварити булгур лише з овочами, ви отримаєте вегетаріанську страву чи гарнір. Якщо ж додати шматочки курки, свинини, яловичини чи іншого м’яса, вийде повноцінна самостійна страва.
Потрібно: булгур – 1 скл., вершкове масло (для смаження) – 2 ст. л., вода – 2 – 2,5 скл., готова овочева суміш (або будь-які овочі за смаком) – 400 г, сіль, перець – за смаком.
Приготування: в каструлі розігріти вершкове масло і обсмажити булгур на середньому вогні (прямо в каструлі) хвилини 2-3, помішуючи. Готовність можна визначити за запахом, повинен з’явитися горіховий аромат. Потім додати воду та овочі, накрити кришкою і варити 15-20 хвилин на повільному вогні (до повного випаровування води).
Сирна запіканка з вишнями
Потрібно: 400 г сиру, 3 яйця, 100 мл. молока,100 г цукру, 40 г крохмалю кукурудзяного, вишні.
Приготування: сир змолоти або перетерти через сито. Додати жовтки, половину цукру, молоко і крохмаль. Збити все у блендері. Білки збити з цукром, ввести в сирну суміш, викласти у форму. Розігріти духовку до 180 градусів. Впікати 30-40 хвилин. Охолодити і вийняти з форми. Можна полити вишневим соусом. Вишні залити водою, довести до кипіння і добавити крохмаль. Трішки проварити, далі охолодити і полити сирну запіканку.