Вітаміни на тарілці Готуємо страви з першої зелені

Вітаміни на тарілці Готуємо страви з першої зелені
Навесні внутрішні запаси вітамінів, накопичені з осені, зазвичай вичерпуються. Організм виснажується і потребує відновлення. Тому медики наполягають неодмінно включати у раціон першу зелень. Кропива, шпинат, салат, кульбаба, петрушка тощо. Зелень – незамінна терапія від сезонного гіповітамінозу. Два тижні щоденних салатів, зупок, соусів чи пюре відновлять імунітет, пришвидшать обмін речовин, покращать стан шкіри і нігтів, повернуть бадьорість і активізують розумову діяльність.

Шпинатні млинці з сьомгою

Потрібно: 100 г шпинату, 100 мл олії, 2 яйця, 350 мл молока, 200 г борошна, дрібка солі.

Приготування: тут все, як зазвичай, у млинцях. Збиваємо яйця, додаємо олію, борошно, молоко, сіль. Єдиний нюанс – листя шпинату треба перетворити в пюре з допомогою блендера та додати до тіста. Обсмажуйте млинці на досить гарячій сковорідці. До них смакуватиме начинка з вершкового сиру, зелені та сьомги. Кольорово та надзвичайно смачно!

Салат із кульбаби

Потрібно: 100 г листя кульбаби, 50 г зеленої цибулі, 25 г петрушки, 15 г олії, сіль, оцет, перець, кріп за смаком, 1 яйце.

Приготування: листя кульбаби витримати в підсоленій воді 30 хвилин, потім подрібнити. Нарізані петрушку і цибулю з’єднати з кульбабою, заправити олією, сіллю, оцтом, перемішати і посипати кропом, зверху прикрасити вареним яйцем.

Картопляний салат із щавлю

Потрібно: 4 зварені в мундирі і очищені картоплини, 4 яйця, 2 солоні огірки, пучок щавлю, кріп, петрушка, кінза, 1 цибулина, 1 ч. л. гірчиці, сіль, перець, рослинна олія.

Приготування: картоплю нарізати брусочками, цибулю – кільцями, скласти в салатницю і дати трохи постояти. Зелень дрібно порубати, щавель і огірки нарізати смужками, порубати яйця. Змішати з картоплею і цибулею, додати гірчицю, сіль, перець і трохи рослинної олії.

Щавлеві трубочки

Потрібно: 100 г щавлю, 50 г петрушки або кінзи, 100 г пармезану, 100 г вершкового сиру, 150 г батона, потовченого в крихти, 1 яйце, рослинна олія для смаження.

Приготування: зелень дрібно нарізати, покласти в друшляк і залити окропом на 10 секунд. Дати стекти воді. Натертий на дрібній тертці пармезан змішати з крихтами і вершковим сиром, третину цієї суміші додати в зелень і перемішати. Частинусирної суміші, що залишилася, викласти рівним шаром на обробній дошці. Брати невеликими порціями зелень, прокатувати її по паніровці, формуючи трубочки. Перед смаженням мокати в підготовлене збите яйце. Обсмажувати 2-3 хвилини.

Курячі рулетики із зеленню

Потрібно: куряче філе – 600 г, яйця – 3 шт., цибуля – 2 шт., твердий сир – 70 г, зелень – 0,5 пучка, сіль, чорний мелений перець, сметана – 200 г, лимонний сік – 1 ч. л.

Приготування: для начинки яйця зварити круто, остудити, очистити від шкарлупи, дрібно нарізати кубиками. Додати подрібнену зелень, тертий сир, лимонний сік, по дрібці солі і перцю, обсмажену на соняшниковій олії подрібнену цибулю, ретельно перемішати.

Куряче філе розрізати на пластини, злегка відбити під плівкою. Посолити, поперчити. На кожен пласт відбитого філе викласти по ложці начинки. Сформувати рулет, скріпити зубочисткою або нитками. Викласти рулетики на змащене маслом деко. Поверхню кожного виробу змастити сметаною. Поставити рулетики в духовку на 15 хв. при 170 °C.

Пиріг із зеленню

Потрібно: 5 пучків зелені (кріп, петрушка, зелена цибуля і все, що вам до вподоби), 2 яйця, 100 г сметани, 1 ст.л. борошна, 1 ст.л. олії, спеції.

Приготування: з яєць, сметани і борошна розвести рідке тісто. На розігріту і протерту олією сковороду висипати грубо нарізану зелень і залити приготовленою сумішшю. Приправити і готувати під кришкою до рум’янцю, потім перевернути і смажити до рум’янцю зі зворотного боку. Щоб пиріг не розпадався, можна його розрізати і перевертати по частинах.

Зелене масло

Потрібно: пачка вершкового масла 200г, крапля оливкової олії, великий пучок зелені (петрушка, чебрець, базилік, зелений часник …будь-якої).

Приготування: масло кімнатної температури покласти в блендер, туди ж додати подрібнену зелень, перемішати, капнути оливкової олії і збити. Далі викласти у посудину чи пакетик і надати маслу форму. Готово! Тепер навіть звичайні ранкові бутерброди будуть мати вишуканий смак!

Корисний хліб з кропивою

Потрібно: молоко – 220 мл, борошно житнє і пшеничне – по 200 г, дріжджі «живі» – 25 г,  сіль і коріандр – 1 ч. л.,  молода свіжа кропива – 200 г, цукор – 1 ст. л.

Приготування: листя кропиви ополоснути і ошпарити окропом в каструлі. Відкинути, злегка віджати, подрібнити блендером. До зеленої маси додати молоко, покласти все в сотейник і на малому вогні підігріти до температури, трохи вищої від кімнатної. У миску з кропивою і молоком просіяти спочатку житнє, потім пшеничне борошно. Додати цукор і дріжджі. Руками вимісити м’яке тісто. Коріандр і сіль підсипати в кінці. Прикрити ємність з тістом і залишити на столі години на півтори. З піднятого тіста сформувати коровай або булку, перекласти на деко, покрите листом пекарського пергаменту (його змастити маслом). Випікати кропив’яний хліб 45 хвилин, температура духовки – 200 градусів.

Оладки з молодою кропивою

Потрібно: кефір – 0,5 л, яйце – 2–3 шт., розпушувач – 1 ч. л., цукор 1–2 щіпки, сіль – третина ч. л., борошно – 2 скл., кропива, кріп, петрушка – 150 г, олія рафінована 3–4 ст. л. (для смаження).

Приготування:  у кефір додати яйця, цукор, сіль, перець. Всипати борошно, змішане з розпушувачем. Добре перемішати до однорідності. Додати подрібнену зелень (кропиву не обпарювати) і знову добре перемішати. Можна смажити оладки.

Зелений борщ від Ігоря Місевича

Потрібно: 300 г свинини на кісточці, 2 цибулини, 2 яйця (можна більше, якщо любите, щоб яєць в зеленому борщі було багато), 50 г кореня селери, лавровий листок, 5-6 картоплин, 1 морквина, 4 ст. л. сметани, 200 г борошна, 300 г щавлю, петрушка, кріп, шпинат та зелена цибуля, сіль, чорний мелений перець.

Приготування: зварити бульйон зі свинини, додати цибулю і лавровий листок. Бульйон процідити, м’ясо порізати шматочками. Додати 1 картоплину та зварити її. Селеру нарізати соломкою та обсмажити на олії.

Цибулю та моркву подрібнити та додати до селери. Пасерувати разом ще декілька хвилин. Додати борошно, трішки обсмажити й влити сметану, розведену бульйоном. Додати засмажку в бульйон, посолити й поперчити. Дістати зварену картоплю. Потовкти й повернути в бульйон. Сиру картоплю нарізати кубиками, також відправити в суп. За 2 хвилини до готовності додати нарізані варені яйця, щавель, шпинат і зелень. Довести до кипіння, накрити кришкою й дати настоятися протягом 30 хвилин. Подавати зі сметаною, зеленою цибулею.

Йогуртовий смузі з кропивою і ківі

Весняну зелень варто використовувати і у приготуванні смузі – вітамінних напоїв, які збивають у блендері.  Такий коктейль – справжня вітамінна бомба з масою корисних речовин. Головне не переборщити з кількістю кропиви, бококтейль гірчитиме.

Потрібно на 2 порції (склянки по 250 мл): 400 мл натурального йогурту (або кефіру), 2 ківі, 4-5 гілочок молодої кропиви, кілька краплин лимонного соку, за бажанням мед до смаку.

Приготування: з кропиви обірвати листочки, перекинути на сито та промити під проточною водою, перекласти на обробну дошку та подрібнити (молода кропива не шпарить). Ківі почистити на нарізати. У чашу блендера помістити  ківі, подрібнене листя кропиви, йогурт (кефір) та збити до однорідності. За бажанням додати кілька краплин лимонного соку або меду. Подавати одразу.

Смузі зі шпинатом

Потрібно: 1 банан, 200 г натурального йогурту, сік двох малих апельсинів, 50 г свіжого листя шпинату, 2 ч.л. зернят льону.

Приготування: банан порізати. Усі інгредієнти для смузі помістити в чашу блендера, збити до однорідності і відразу ж вживати.

Торт «Смарагдовий оксамит» від Інни Сотніченко

У торта надзвичайно ніжна текстура і вершковий смак. Тортик тане в роті і дарує неймовірну насолоду. Шпинат у випічці не відчувається.

Потрібно: 200 г шпинату, 160 мл олії (без запаху), 2 яйця, 160 г цукру, 1 пач. ванільного цукру, цедра 1 лимона, 2-3 ст. л. лимонного соку, 11 г розпушувача, 200 г борошна.

Крем-чіз: 250 вершкового сиру (філадельфія, маскарпоне і т.п.), 300 мл вершків від 33%, 170 г цукрової пудри, малина за бажанням.

Приготування: збити в блендері до однорідної маси шпинат (промитий і просушений), олію, цедру одного лимона і лимонний сік. Міксером збити яйця з цукром та ванільним цукром до пишної білої маси. До збитих яєць додати шпинатну масу і змішати. Борошно, попередньо змішане з розпушувачем, всипати в тісто і акуратно все перемішати лопаткою. Духовку розігріти до 180 ° С. На дно форми постелити пергамент. Розділити масу на 3 частини. Одним коржем випікати не рекомендую, бісквіт надзвичайно ніжний і розрізати його буде дуже важко. Випікати близько 20 хвилин (до сухої палички). Готовий бісквіт остудити на решітці. Для крему чіз збити вершковий сир з цукровою пудрою, поступово додати вершки продовжуючи збивати до загусання. За бажанням просочити коржі лікером, цукровим сиропом чи ін. Перемащувати коржі кремом, на крем викласти малину (у мене попередньо розморожена). Торт поставити в холодильник на ніч.






Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *