Властивості кульбаби: яка користь для організму прихована у весняній квітці

Властивості кульбаби: яка користь для організму прихована у весняній квітці
Виявляється, кульбаба приємна не лише своїм зовнішнім виглядом. Ця цілюща рослина здатна позбавити людину від багатьох недуг. Причому, використовуються практично всі її частини: і квіти, і листя, і стебла, і навіть коріння. Також кульбабу застосовують в кулінарії у вареннях, салатах, борщах, вітамінних асорті.

Вже давно кульбаба стала популярною в народній медицині. Її листя і коріння застосовують для підняття апетиту, а ще як сечогінний і відхаркувальний засіб.

Лікарська кульбаба допомагає при захворюваннях печінки, нирок, утворенні каменів у нирках і жовчному міхурі, гастриті зі зниженою кислотністю, при інтоксикаціях і отруєннях, захворюваннях суглобів, стимулюванні роботи серцево-судинної системи тощо.

Рослину з успіхом застосовують для лікування атеросклерозу, цукрового діабету і як додатковий засіб при лікуванні анемії, недокрів’ї.

Також кульбаба має гарні ранозагоювальні властивості і з успіхом застосовується в лікуванні парезів, паралічів, при запальних процесах і як ліки від паразитів.

Антитоксичні властивості кульбаби дозволяють використовувати її як протипроменевий засіб, при укусах отруйних комах для лікування захворювань шкіри і навіть при видаленні бородавок.

Найбільш цілюща частина – це корінь

Саме тут зосереджений унікальний набір корисних речовин. До складу кореневища входить інулін – речовина, що сприяє нормалізації роботи печінки і жовчного міхура, знижує вміст холестерину і пригнічує ендокринні хвороби. А тому корінь кульбаби рекомендується для нормалізації травлення і підняття апетиту, підвищення кислотності, позбавлення від хронічних закрепів.

Також коріння кульбаби має зміцнювальну і антитоксичну дію, позбавляє від дисбактеріозу, нормалізує обмін речовин, заспокоює нервову систему. Нормалізація обміну речовин в організмі і очищення шлунково-кишкового тракту призводить до поліпшення стану шкіри, волосся і нігтів, відновлює сон.

Приготована із сухих обсмажених коренів кава є прекрасним тонізуючим напоєм. Її рекомендують пити вранці, щоб налаштувати організм на робочий лад.

Цілющі квітки

Квіти і бутони кульбаби є джерелом натуральних вітамінів і мікроелементів, а тому дуже корисні для нашого організму. Вони дозволяють вирішувати проблему зниженого імунітету, слабкості і недокрів’я. Також відвари і варення з квіток кульбаби рятують від набряків, отруєння, виводять паразитів.

Особливу цінність мають рослини, зібрані в період активного цвітіння, тобто наприкінці весни і початку літа. Саме такі суцвіття застосовують для приготування варення і меду з кульбаб.

Джерело вітамінів – листя

Дуже корисне листя кульбаб. До його складу входять такі речовини і мікроелементи, як залізо, кальцій, фосфор, калій, а також вітаміни A, B, C, E. Листя рослини рекомендують вживати в їжу в якості потужного протицингового, сечогінного, потогінного і відхаркувального засобу.

Щоб у стравах з листя кульбаби не відчувалася гіркота, їх слід попередньо замочити в підсоленій воді на 30 хвилин. Гіркота зникне, а листя стане більш м’яким і приємним на смак.

Сік, отриманий з листя і стебел кульбаби, вважається тонізуючим і зміцнювальним засобом. Відвар добре нейтралізує підвищену кислотність і нормалізує лужний склад. А свіжий сік кульбаби застосовують при захворюваннях хребта, для зміцнення кісток і зубів, при проявах пародонтозу.

Найбільш популярні рецепти.

Подрібніть корінь кульбаби, залийте водою з розрахунку 100 мл на 10 г сировини і дайте настоятися. Готовий настій потрібно процідити, застосовуйте при захворюваннях жовчного або сечового міхура, печінки, нирок, атеросклерозі і подагрі. На добу потрібно випивати 200 мл настою за схемою 50 мл  4 рази (за півгодини до їди).

Свіжі квітки кульбаби прокип’ятіть близько 15 хвилин (на 10 г квіток потрібно 200 мл води), дайте 30 хвилин настоятися і процідіть. Настій з квіток кульбаби допомагає при безсонні, запорах і здутті живота. Схема прийому: 1 ст. ложка 3-4 рази в день. Змішайте сушене листя з подрібненим коренем кульбаби в пропорції 1:1, прокип’ятіть 15 хвилин (30 г сировини на літр води), дайте настоятися 45 хвилин і приймайте при гастриті зі зниженою кислотністю. Схема прийому: 100 мл 3 рази в день.
Ось ще кілька порад. Чудово допомагає для лікування мозолів сік кульбаби: змочений соком бинт прикладається до мозолю або до тріщин на п’ятах, сприяючи їх загоєнню. Подрібнений корінь кульбаби, настояний на олії не менше 10 годин, – прекрасний народний засіб від опіків. Напій на основі подрібненого кореня кульбаби допомагає впоратися з мігренню.

Які протипоказання?

Вони спостерігаються вкрай рідко, однак, слід з обережністю вживати кульбабу людям із ризиком закупорки жовчних проток, а також з підвищеною кислотністю шлункового соку, виразковою хворобою.

Якщо ви приймаєте які-небудь ліки, перед використанням кульбаби краще порадитися з лікарем.

Курс лікування кульбабою не повинен перевищувати 4 місяців. А якщо ні, то зростає ризик появи небажаних наслідків.

Зловживання цією рослиною може привести до алергії й підвищеної чутливості до сонця. І, звичайно ж, у всьому має бути міра.






Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *