Осінь – пора гарячого какао, теплих пледів і затишних светрів. А також – пора гарбуза, який так чудово запікати в духовці з травами і часником, готувати з нього суп і неймовірно смачні десерти. Яскраві, ароматні та пряні – як перше кохання.
Не знаєте, що саме приготувати? Дізнавайтесь найкращі рецепти страв із гарбуза просто зараз!
Гарбузовий пиріг
Потрібно: мускатний гарбуз (1 кг) – 1 шт., сир – 500 г, вершкове масло – 50 г, ванільний екстракт (ванілін) – 1 ч. л., цукор – 3 ст. л., яйця – 3–4 шт., кориця мелена – 1 ч. л., мед – 1 ч. л., волоські горіхи – 50 г.
Приготування: розрізати гарбуз навпіл, вичистити насіння, дістати м’якоть. М’якоть зварити або запекти в духовій шафі до повної готовності. Готову м’якоть подрібнити в блендері. У сир додати яйце, цукор, ванільний екстракт, горіхи та перемішати. Змішати сирну масу з гарбузовим пюре. Розігріти духову шафу до 180 °C. Половинки гарбуза наповнити гарбузовою сумішшю та відправити до духовки. Випікати 45 хв. за температури 200 °C. Готовий гарбузовий пиріг зверху змастити медом та прикрасити горіхами.
Джем із гарбуза
Потрібно: гарбуз – 1 кг, вода – 0,5 л, цукор – 200 г, яблучний оцет – 3 ст. л., гвоздика – 5 шт., духмяний перець – 4 шт., кориця – 1 паличка, мускатний горіх – 1 ч. л., імбир – 20 г, крекери та м’ята – для подачі.
Приготування: гарбуз очистити й нарізати трикутними скибочками по 1 сантиметру. Зробити сироп з води, цукру та яблучного оцту. Залити гарбуз, проварити 5–7 хв. на невеликому вогні до прозорості, злити зайву рідину. Додати прянощі, зав’язані в марлевий мішечок. Варити гарбуз 40 хв., перемішуючи. Готову страву охолодити, забрати спеції та перебити в блендері.
Гарбузові кексики
Потрібно: яйця – 2 шт., ваніль – 1 пакетик, олія – 60 мл, йогурт/кефір – 120 мл, мускатний горіх – 1 ч. л., кориця – 1 ч. л., розпушувач для тіста – 1 шт., масло (для горіхової крихти) – 50 г, мед – 120 мл, горіхи – 100 г, борошно – 200 г, гарбузове пюре – 200 г, цукор – за смаком, вершки жирні – 250 мл, ягоди (для соусу) – 200 г, цукор (для соусу) – 4 ст. л. Приготування: для тіста спочатку змішуємо всі сухі інгредієнти: борошно, мускатний горіх, корицю, розпушувач, ванілін, сіль. Окремо з’єднуємо рідкі компоненти: кефір / йогурт, мед, яйця, соняшникову олію, гарбузове пюре. Обидві суміші добре перемішуємо. У змащені маслом форми для кексів викладаємо тісто і посипаємо горіховою крихтою. Для її приготування горіхи добре перемелюємо і змішуємо з вершковим маслом і цукром. Кексики випікаємо в розігрітій до 180 С духовці 20-30 хв. Після цього виймаємо їх і даємо охолонути у формі близько 10 хв. Для соусу змішуємо вершки, подрібнені ягоди і цукор. Прикрашаємо ягідно-вершковим соусом і шоколадом.
Крем-суп із запеченого гарбуза
Потрібно: 800 г гарбуза, 200 мл вершків (жирність 33%), 30 мл оливкової олії, 50 г меду, за смаком сіль та перець, 1 ст. л. насіння гарбуза, 50 г базиліку (або естрагону), 50 г кедрового горіха, 50 г пармезану, 50-60 мл оливкової олії, 3 зубчики часнику.
Приготування: розігріваємо духовку до 180 градусів. Гарбуз чистимо і ріжемо великими кубиками. Викладаємо на деко гарбуз і часник, поливаємо розтопленим медом і оливковою олією. Солимо, перчимо і відправляємо в духовку на 25 хв. Перекладаємо в чашу блендера або в каструлю, додаємо теплі вершки, перебиваємо блендером до однорідного стану. Готуємо песто. Для цього кедрові горіхи, зубчик часнику, оливкову олію, листя базиліка і сіль перетираємо в пасту в ступі або подрібнюємо в чаші блендера. Робимо пармезанові чіпси. Цей невеликий додатковий штрих додасть надзвичайного смаку супу. Для цього натертий сир викладаємо невеликими гірками на пергамент і запікаємо в духовці при 180 °С 15 хв. Подаємо суп з насінням гарбуза, пармезановими чіпсами і песто.
Пиріг з гарбузом, цибулею і сиром
Потрібно: 2 листи тіста листкового бездріжджового, 300 г гарбуза, 150 г твердого сиру (замість нього можна взяти сулугуні), 1 цибуля ріпчаста, 1 яєчний жовток, оливкова олія, сіль.
Приготування: гарбуз почистити, нарізати тонкими скибочками і скропити 2 ст. л. оливкової олії. Розігріти сковороду-гриль і обсмажити скибочки гарбуза з двох сторін практично до готовності. Цибулю почистити і нарізати тонкими півкільцями. В окремій сковороді розігріти оливкове масло і обсмажити цибулю. Сир натерти на крупній тертці. Лист вистелити папером для випічки. Тісто попередньо розморозити, потім один пласт злегка розкачати, так щоб вийшов прямокутник, і викласти його на лист. На тісто, відступаючи від країв на пару сантиметрів, викласти цибулю і обсмажений гарбуз, зверху посипати натертим сиром. Другий пласт тіста розкачати в прямокутник трохи більшого розміру, ніж перший, і накрити ним зверху пласт з начинкою, щільно притиснувши краї. Жовток посолити, злегка збити, змастити пиріг і гострим ножем зробити діагональні неглибокі надрізи. Випікати в розігрітій духовці 30 хв.
Оладки з гарбуза і яблука
Потрібно: 400 г гарбуза, 1 яблуко, 2 яйця, 1 склянка борошна, 0,5 склянки кефіру, 2 ст. л. цукру, 3-4 ст. л. олії, кориця на кінчик ножа, сіль за смаком.
Приготування: яблуко і гарбуз помийте, очистіть від шкірки і насіння. Натріть на крупній тертці. Змішайте яйця, цукор, сіль, корицю, кефір, додайте борошно і перемішайте. Додайте в тісто гарбуз, яблуко і ще раз перемішайте. Ложкою акуратно викладайте оладки на трохи розігріту сковороду з олією. Смажте на слабкому вогні під кришкою з двох сторін до готовності 4-5 хв. Зняті зі сковороди оладки помістіть на паперовий рушник, щоб забрати зайвий жир. Подавайте гарячими зі сметаною або варенням.
Сирна запіканка з гарбузом
Потрібно: пів гарбуза (приблизно 500 г), 400 г сиру, 2 яйця, 2 ст. л. борошна, 3 ст. л. цукру, 1 ч. л. ванільного цукру, 1 ст. л. вершкового масла, 1 дрібка солі, 1 плитка шоколаду (за бажанням).
Приготування: гарбуз добре помийте і обсушіть кухонним рушником. Викладіть на деко і запікайте в духовці при температурі 180 градусів протягом 30 хв. Потім ложкою виберіть м’якоть гарбуза в миску. Додайте до м’якоті гарбуза 400 г сиру (жирність регулюйте самі), 2 яйця, 3 ст. л. цукру і 1 ч. л. ванільного цукру, дрібку солі. Додайте до маси 2 ст. л. борошна. Якщо хочете надати запіканці більш ніжної структури, можете використовувати рисове борошно замість пшеничного. Перебийте всі інгредієнти занурювальним блендером до однорідної кремової маси. Викладіть отриману масу в форму для запікання, змащену вершковим маслом (1 ст. л.). Поставте в духовку з температурою 180 градусів на 35-40 хв. до появи рум’яної скоринки. При подачі за бажанням прикрасьте запіканку тертим шоколадом.
Грабен з гарбуза
Потрібно: 500 г гарбуза, 50 г твердого сиру (наприклад, пармезану), сіль за смаком.
Для соусу «Бешамель»: 500 мл молока, 50 г цибулі, 30 г вершкового масла, 30 г борошна, 1 лавровий лист, 3 горошини чорного перцю, дрібка мускатного горіху (меленого), трішки солі.
Приготування: спершу – соус бешамель. У невелику каструльку налийте молоко, додайте цибулю і спеції, доведіть до кипіння і варіть на маленькому вогні 2 хв. Зніміть з вогню і витягніть цибулю, лавровий лист і горошини перцю. В іншій каструльці розтопіть вершкове масло на середньому вогні і обсмажте на ньому борошно до легкого золотистого відтінку. Зменшіть вогонь, влийте молоко і варіть на маленькому вогні протягом 2-3 хв., поки він не почне гуснути. соус бешамель Духовку розігрійте до 180 градусів. Гарбуз почистіть і наріжте тонкими скибками. Трохи посоліть і викладіть тонким шаром у форму для запікання і зверху полийте достатньою кількістю соусу бешамель. Продовжуйте пошарово викладати шматочки гарбуза, рясно поливаючи їх соусом. Коли заповните всю форму, сформуйте верхній шар з соусу і посипте тертим пармезаном. Запікайте в духовці 25 хв.
Паста з гарбуза а-ля хумус
Потрібно: 400 г гарбуза, 100 мл вершків 30% жирності, 2 ст. л. оливкової олії, 1 головка часнику, за смаком сіль та перець, 2 ст. л. кунжуту, 2 пера зеленої цибулі (для подачі).
Приготування: гарбуз наріжте великими шматками. У головки часнику зріжте нижню частину. Запечіть гарбуз в духовці з часником до готовності (приблизно 25-30 хв.). Готовий гарбуз перекладіть до миски, додайте вершки, оливкову олію, сіль, перець і 1-2 зубчики запеченого часнику від головки, яка запікалася разом з гарбузом. Перебийте суміш в чаші блендеру або занурювальним блендером прямо в мисці. При подачі посипте 2 ст. л. кунжуту і порізаною зеленою цибулею. Подавайте пасту з гарбуза з грінками.