Замочувати чи пророщувати: що робити з насінням?

Замочувати чи пророщувати: що робити з насінням?

Замочувати чи пророщувати: що робити з насінням?
Прості поради для отримання рясних сходів
Щороку ми чуємо від сусідів, що морква, буряк, кріп або якісь інші овочі погано зійшли – ймовірно, насіння було погане… На жаль, купуючи насіння, дійсно не можна бути впевненим у тому, що воно зійде, навіть якщо ви придбали їх у спеціалізованих магазинах. Це виникає найчастіше через неякісне або протерміноване насіння, а також через неправильний посів, дефіцит вологи.
Особливо складно одержати гарні сходи з насіння, що важко сходить, або насіння, яке добре сходить тільки при дотриманні певних умов. За прикладами далеко ходити не потрібно: найгірше сходять морква і петрушка. Можуть виникнути проблеми зі сходами насіння цибулі, адже в чорнушки підвищена потреба у волозі. Погано сходить буряк, тому що більшість городників його сіють сухим насінням, а воно відрізняється тим, що виділяє речовини, що перешкоджають появі сходів. Тому йому потрібно полежати у воді, потім насіння треба добре промити, тоді сходи з’являться швидко й дружно.
Насіння рослин, які сходять дуже швидко (ріпа, редька, редис), замочувати особливого сенсу немає. Це ж стосується дуже дрібного, пилоподібного насіння. Його сіють завжди сухим. Украй проблематично замочувати насіння рослин, що утворюють при замочуванні слиз, наприклад, базиліка.
У той же час насіння, що повільно проростає (морква, петрушка), насіння, що вимагає великої кількості вологи (цибуля, бобові) або, що володіє якимись особливими специфічними властивостями (буряк) краще сіяти намоченим або пророслим. Приміром, насіння звичайної ріпчастої цибулі при нестачі вологи може сходити до місяця або взагалі не зійти, а при намочуванні проклюнеться на 4-й день. Бурякове ж насіння, замочене всього протягом доби, а потім промите, зійде через 10 днів.
Намочене й, тим більше насіння, що проросло, сходить, у порівнянні з сухим, набагато швидше, але сіяти його складніше. Та й до процесу намочування слід поставитися досить уважно, щоб не загубити насіння.
Однак намочене насіння можна, при необхідності, швидко підсушити до сипкості, а потім уже сіяти. Під час замочування оболонка насіння розбухає, зародок пробуджується, починає посилено дихати, його клітини швидко діляться, він росте.
Ніколи не намочують дражируване (гранульоване) насіння, тобто – покрите спеціальними штучними оболонками. Крім того, не рекомендують намочувати й пророщувати насіння, покрите тонкими кольоровими оболонками. В обох випадках при намочуванні або пророщенні такого насіння оболонка частково або повністю руйнується й втрачаються всі корисні властивості її нанесення.

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

shares