Коштує пучок щавлю зараз зовсім недорого, а його користь для організму людини велика. Але денна норма не повинна перевищувати 100 грамів
Довгий час у багатьох країнах світу щавель сприймали як бур’ян, а ось французи досі вважають, що у них є дві рослинні культури національного значення – морква і щавель. На українських прилавках щавель зараз в основному домашній. І люди його активно скуповують, адже багатьом хочеться поласувати зеленим борщем або корисним салатом. Але крім салатів і супів – цю рослину навіть заварюють в чай. У світі існує більше 150 видів щавлю, і росте він на всіх континентах, окрім Антарктиди.
Взагалі щавель – це вітамінно-мінеральна бомба! У ньому містяться вітамін А, Е, вітаміни групи В, які відповідають за нервову систему. Вживання цієї рослини – це здоровий стан шкіри, волосся, нігтів, а ще – наш спокій.
Найбільше в рослині вітаміну С – він сприяє швидкому загоєнню ран, також цей елемент бере активну участь у формуванні імунного захисту, що дуже актуально в період пандемії. Також ця рослина сприяє розрідженню крові і запобігає утворенню тромбів.
За допомогою щавлю можна нормалізувати гемоглобін в крові. Щавель корисний при стоматологічних захворюваннях, наприклад, стоматитах. А також при лікуванні органів дихання. Крім того, це дуже низькокалорійний продукт – на сто грамів всього 20 кілокалорій.
Проте, навіть при низькій калорійності і високому вмісті вітамінів, щавлем можна нашкодити організму. Бажано не перевищувати денну норму. Рекомендовано не захоплюватися щавлем, незважаючи навіть на те, що він такий корисний. Не слід вживати людям з подагрою, тому що буде загострення, а також не рекомендується вживати вагітним і тим, хто має серйозні проблеми зі шлунково-кишковим трактом, виразки шлунка.
До слова – як відрізнити, де молодий щавель, а де вже старий? Відповідь – за кольором! Чим старша рослина, тим більше жовтувата. При цьому в щавлі збільшується концентрація кислоти. Щоб зберегти цю вітамінну бомбу “вічно молодою”, листя щавлю можна заморожувати.