Консервуємо огірки: смачні і перевірені рецепти від «Нашого ДНЯ»

Консервуємо огірки: смачні і перевірені рецепти  від «Нашого ДНЯ»

Смарагдові огірки

Потрібно: 2 кг огірків, пряна зелень (кріп, листя вишні, смородини та хрону), 80 г цукру, 80 г солі, 100 г лимонної кислоти, 50 г горілки, 1,5 л води.

Приготування: свіжі огірки помити, облити окропом і відразу занурити в холодну воду. Викласти в трилітрову банку, перекладаючи зеленню. Розчинити в киплячій воді сіль, цукор і лимонну кислоту, залити огірки, витримати 5 хвилин. Злити розчин, довести його до кипіння і знову залити ним огірки. Після другого 5-хвилинного витримування знову злити розчин, довести його до кипіння і втретє залити цим огірки, додати в банку 50 г горілки і закатати.

Огірки пікантні з гірчицею

Потрібно: 4 кг огірків різної величини, 1 скл. олії, 1 скл. оцту (9%), 1 скл. цукру, 1 скл. солі, 3 ст. ложки гірчиці в зернах, 2 головки часнику, перець чорний мелений на смак.

Приготування: великі огірки розрізати уздовж на 4 частини, менші – на 2. Покласти їх у велику ємність, додати цукор, сіль, олію та решту вказаних інгредієнтів. Перемішати та залишити на 2 години, час від часу помішуючи. Коли соку буде достатньо, розкласти огірки по підготовлених 1-літрових банках, рівномірно залити утвореним соком. Стерилізувати 20 хвилин та закатати.

Мариновані огірки з горілкою

Потрібно: 2 кг дрібних огірочків, пів склянки яблучного оцту, 3-4 ч. л. солі, 3 ст. л. цукру, 2 ст. л. горілки, кріп, корінь і листя хрону, смородини, вишні.

Приготування: промивши огірки, потрібно облити їх крутим окропом і відразу опустити в холодну воду. Потім щільно розкласти огірочки в банку, пересипаючи кожен шар пряними спеціями.

Приготувати маринад: в 1,5 літрах води розвести яблучний оцет, цукор, сіль і прокип’ятити. Гарячим маринадом залити укладені в банку огірки і витримати в такому стані 5 хвилин. Потім маринад злити, знову довести до кипіння і залити ним огірки вдруге, повторюючи попередню процедуру. На третій раз остаточно наповнити банку маринадом, додати горілку, закрутити, перевернути і закутати до повного охолодження.

Огірки у власному соці

Потрібно: свіжі огірки, 4-5 зуб. часнику, кріп, листя хрону, 3 ст. л. солі.

Приготування: спочатку потрібно підготувати заливку. Для цього відбираємо перерослі огірки або ті, що мають неправильну форму. Якщо ж таких немає або замало – згодяться будь-які. На 3-літрову банку потрібно приблизно 1,5 кілограма огірків на заливку.

Ці огірки потерти на грубій тертці, всипати сіль і додати 4-5 подрібнених зубців часнику. Усе добре вимішати, щоб сіль розчинилася.

На дно 3-літрової банки покласти кріп, на нього – жменю тертих огірків. Далі викласти шар цілих огірків, зверху – знову терті, поки банка не буде повна. Зверху вилити решту соку і тертих огірків і покласти листок хрону. Закрити капроновою кришкою і винести у прохолодне місце.

Мариновані огірки «Хрусткі»

Потрібно: 5 кг свіжих огірків, 2,4 л води, 150 г оцту 9%, 30 горошин перцю запашного, 30 горошин чорного перцю, по 10 листків смородини, зубчиків часнику і парасольок кропу, 10 ч. л. зерен гірчиці, 5 ст. л. цукру, 3 ст. л. солі, листя хрону.

Приготування: залити помиті огірки на 4 год. холодною водою. Викласти огірки, зелень, перець (на кожну банку по 3 ст. л.), гірчичні зерна (по 1 ч. л. на банку), часник в стерилізовані банки ємністю 1 л. Довести до кипіння воду, додавши в неї цукор, сіль, вимкнути плиту і влити оцет, перемішати. Влити в банки гарячий маринад, поставити їх в каструлю з киплячою водою (вода повинна доходити до плічок банки), простерилізувати кожну банку по 5 хв., закрутити кришками, перевернути догори дном і так залишити, не закутуючи нічим.

Огірки солодкі або «все по сто»

Потрібно: огірки, 100 г солі, 100 г цукру, 100 г оцту, спеції та зелень.

Приготування: у трилітрові банки скласти огірки, додати кріп за смаком, кілька зубчиків часнику, чорний перець, духмяний перець, лавровий листок, можна також – кілька зерен білої гірчиці. Залити окропом, дати постояти кілька хвилин. Потім злити окріп у каструлю, довести до кипіння, додати сіль, цукор, коли знову закипіло – оцет. Залити маринадом огірки і закрутити. Накрити банки тканиною до охолодження.

Огірки в томаті

Потрібно: на літрову банку – 3-4 ст. л. оцту (на дно), 1 ст. л. олії, 1 ст. л. солі, 1 ст. л. цукру, 3 ст. л. томату, кріп, петрушка, лавровий листок, перець чорний, перець духмяний, 2 зубчики часнику, 1 цибулина, нарізана кружальцями, 1 терта морквина.

Приготування: маленькі огірки нарізати вздовж на 4 частини. Зварити маринад з оцту, олії, солі, цукру і томату. На дно банки викласти овочі, зелень і спеції. Далі скласти тісненько в банки огірки. Стерилізувати 30-40 хв.

Пікантний салат з огірків

Потрібно: 4 кг огірків (соломкою), 2 головки часнику, 2 ст. л. гірчиці в зернах, півсклянки покришеної зелені, 1 скл. олії, 1 скл. оцту, 1 скл. цукру, чверть скл. солі, 1 ч. л. меленого чорного перцю.

Приготування: все перемішати і залишити на 2-3 години. Потім салат розкласти в банки і стерилізувати 20-30 хв.

Огірки без стерилізації

Потрібно: огірки, зелень та суцвіття кропу, часник, хрін, лавровий листок, духмяний та чорний перці,

Маринад на 2 л води: 3 ст. л. солі, 1 скл. цукру, 1 скл. оцту.

Приготування: огірки помити, вимочити 3 години. Банки з кришками простерилізувати. Кріп розділити на частини, часник почистити, подрібнити пластинками. Викласти на дно банок кріп, листя хрону, покласти спеції та лавровий листок, пластинки часнику. Зверху щільно викласти огірки. Залити до верху окропом, закрити кришками та зачекати 20 хвилин. Потім воду злити в каструлю та знову закип’ятити. Знову залити нею банки з огірками та витримати 20 хвилин. Повторити цю процедуру тричі. При четвертій заливці зі злитої втретє води приготувати маринад. Прокип’ятити його з додаванням солі, цукру та оцту протягом кількох хвилин. Залити маринадом огірки в банках, закатати кришками та перевернути догори дном. Закутати та залишити до охолодження.

Огірки для канапок з куркумою

Потрібно: 700-800 г огірків, 1 скл. води, 100 мл 9% оцту, 0,5 скл. цукру, 1 ч. л. солі, 1 ч. л. меленої куркуми, перець чорний горошок, перець духмяний горошком, зерна гірчиці, лавровий лист.

Приготування: огірки невеликого розміру (по висоті півлітрової банки) помити, нарізати тоненькими смужками. У чисті банки на дно покласти по 0,5 ч. ложки зерен гірчиці, по 1-2 шт. духмяного перцю, кілька горошин чорного перцю і по лавровому листочку. Щільно наповнити банки нарізаними огірками.

Приготувати маринад з води, оцту, куркуми, цукру та солі. Залити гарячим маринадом огірочки, банки стерилізувати 7 хвилин. Після закриття кришками, охолодити банки дном догори. Зберігати в прохолодному темному місці. Смакувати можна через місяць.

Корисно знати

  • Огірки з гладкою шкіркою та білими крапочками не годяться для консервування.
  • У занадто м’якій воді огірки втрачають пружність, а в надто жорсткій – набувають неприємного присмаку металу.
  • Найкраще для консервування огірків використовувати джерельну або криничну воду. Якщо немає, скористайтеся бутильованою.
  • Підготовлені та промиті огірки обов’язково залийте холодною водою мінімум на 2-3 години, а краще на 5-6. Тоді вони стануть більш пружними і міцними.
  • Найкраща сіль – звичайна кам’яна, не йодована. Від дрібної солі огірки можуть стати м’якими.
  • Для квашених огірків на 1 літр води зазвичай кладуть 50-60 г солі. Це приблизно 2 – 2,5 ст. ложки. Для маринованих огірків уміст солі може бути меншим.
  • Основний, класичний набір прянощів для консервування огірків: хрін, кріп, часник, листя смородини, вишні, горіха та дуба. Також додають селеру, петрушку, кріп, лавровий лист, гострий червоний перець.
  • Не втрачайте почуття міри, додаючи часник. Цей ароматний інгредієнт зменшує хрусткість огірків.
  • Огірки найкраще консервувати у день збору або ж не пізніше ніж через добу.
  • Щоб огірки були більш хрусткими, покладіть у розсіл шматочок кори дуба та листя хрону.
  • Якщо потрібно, щоб огірки засолилися швидше, то можна обрізати хвостики або наколоти їх виделкою.
  • Щоб у процесі зберігання консервованих огірків не зривало кришки, спробуйте додати в розсіл щіпку гірчичного насіння або порошку, а можна перед самим закриванням влити 1 ст. ложку спирту або горілки з розрахунку на 1-літрову банку).
  • Щоб зберегти яскравий зелений колір, огірки обливають окропом і відразу опускають в холодну воду.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *