Влітку, коли хочеться більше відпочивати та насолоджуватися сонечком, варто спробувати рецепти літніх коктейлів. Ми підготували для вас найсмачніші та найкорисніші безалкогольні напої. Тож запасаємося фруктами і ягодами, готуємо кубики льоду, дістаємо з полиці блендер та починаймо готувати. Рецепти дуже прості та не потребують зайвих зусиль.
М’ятний лимонад
Це варіант класичного лимонаду з присмаком свіжості. Дуже добре охолоджує у спеку і тамує спрагу. Його можна приготувати, якщо збираєтеся на пляж чи на пікнік.
Потрібно: м’ята – 0,5 склянки, лимон – 3 шт., цукор – 1,5 склянки, вода – 3 л.
Приготування: вичавити сік із лимонів. Готуємо цукровий сироп: склянку води закип’ятити і розмішувати в ньому цукор до повного розчинення. М’яту дрібно порізати. У великій посудині змішати лимонний сік, цукровий сироп, воду та м’яту. Готову суміш поставити в холодильник на одну годину. Охолоджений напій процідити від кісточок лимона та листків м’яти. При подачі можна прикрасити свіжими листочками м’яти, шматочками лимона, додайте соломинку.
Поради: краще взяти великі лимони – вони соковитіші й з них вийде більше соку. Подавайте лимонад лише охолодженим – так смачніше. Для більш насиченого лимонного смаку можна додати цедру лимона, але перед тим добре обробити шкірку окропом.
Сангрія
Це традиційний іспанський алкогольний напій, який готують на основі червоного вина, можна додати бренді чи лікер. Утім, пропонуємо вам варіант рецепта безалкогольного напою.
Потрібно: консервовані персики – 200 г, лимон – 0,5 шт., апельсин – 0,5 шт., груша – 1 шт., темний виноградний сік – 1 л, мінеральна газована вода – 0,5 л, м’ята – 0,5 склянки.
Приготування: мінеральну воду помістити в холодильник. Лимон та апельсин порізати великими шматочками. Грушу очистити від шкірки та насіння. Персики та грушу порізати кубиками. Дрібно порізати м’яту. На дно графина викласти м’яту та фрукти. Залити все виноградним соком. Суміш поставити в холодильник на 20 хв. Перед подачею додайте до напою мінеральної води. Напій краще споживати охолодженим.
Поради: замість мінеральної води можна взяти виноградну газовану – так сангрія буде солодшою. Для краси можна напій наливати в склянку разом із фруктами. Парасолька та різнокольорова соломинка нададуть коктейлю ще більше літнього настрою.
Холодний персиковий чай
Якщо навіть влітку ви не можете жити без чаю, а спекотна погода не дозволяє вам повноцінно насолодитись улюбленим напоєм, можна спробувати рецепт холодного чаю. Спробуйте охолоджуючий чай із персиковим присмаком.
Потрібно: персик – 10 шт., персиковий сік – 500 мл, чорний чай – 2-3 ст. л., вода – 1 л.
Приготування: заварити 1 л чаю. Залишити на 10-15 хв. У блендері подрібнити персики. Залити до персиків сік та перемішати. Чай процідити та охолодити до кімнатної температури, перелити в графин. Готовий чай та персикову суміш змішати і поставити в холодильник на 30-40 хв. Подавати чай з кубиками льоду та соломинкою.
Поради: замість свіжих персиків можна взяти консервовані – так чай буде солодшим. Якщо ж ви справжній ласун і споживаєте чай з цукром, то до холодного також можна додати цукор за смаком.
Огірково-лаймовий фреш
Огірки можна використовувати не лише для салатів, але й для освіжаючих літніх коктейлів. Тим паче, що цей овоч добре виводить токсини з організму і нормалізує тиск. Нігті, волосся та шкіра теж подякують за цей вітамінний фреш.
Потрібно: лайм – 2-3 шт., огірок – 3-5 шт., мінеральна газована вода – 500 мл.
Приготування: огірки помити і подрібнити на тертці. Терті огірки процідити через сито або марлю, залишити сік. Вичавити сік з лаймів. Змішати соки з лаймів та огірків. До соку додати газовану воду. Подавати охолодженим.
Поради: для смаку можна додати цукор – без нього напій буде досить кислим. Втім, без нього фреш добре бадьорить і тонізує. Для прикраси також можна додати листочки м’яти. Огірки краще обрати домашні з пухирцями. Замість лаймів можна взяти лимони, проте смак буде дещо іншим.
Кавуново-цитрусовий коктейль
Упевнені, цей коктейль стане одним із ваших найулюбленіших.
Потрібно: кавун – 1 кг, лимон – 1 шт., апельсин – 1 шт.
Приготування: вичавити сік з лимона та апельсина. Кавун очистити від шкірки та насіння, а м’якоть порізати шматочками. У блендері змішати м’якоть кавуна, сік апельсина та лимона, має вийти однорідна суміш. Помістіть у холодильник на 30-40 хв. Подавати охолодженим.
Поради: для солодшого смаку додайте трохи меду. При подаванні можна прикрасити шматочками лимона та апельсинами, а також листочками м’яти.
Фруктовий пунш
Традиційний англійський алкогольний напій, який готують на основі рому чи вина. Подається, зазвичай, гарячим, але ми пропонуємо вам літній варіант безалкогольного пуншу.
Потрібно: яблучний сік – 1 л; грейпфрут – 2-3 шт.; мінеральна газована вода – 1 л; цукор – 100 г; вода – 200 мл.
Приготування: воду довести до кипіння і розчинити в ній цукор. Приготувати цукровий сироп. З грейпфрутів вичавити сік. У великій посудині змішати яблучний та грейпфрутовий соки. Коли цукровий сироп трохи охолоне, додайте його до соку й перемішайте. Готову суміш поставте в холодильник на 1 год. Перед подачею додавайте газовану воду. В пунш також можна додати шматочки яблук та грейпфрута, а також сезонні ягоди – так буде більш насичений смак і матиме гарний вигляд.
Мохіто
Це класичний алкогольний напій, проте останнім часом стає популярним його безалкогольний варіант.
Потрібно: м’ята – 10 г, лайм – 0,5 шт., вода “Sprite” – 150 мл, тростинний цукор – 1 ч. л.
Приготування: нарізаємо лайм шматочками та кладемо в келих. Додаємо м’яту, цукор та перетираємо все. Додаємо лід та змішуємо все в шейкері. Переливаємо у склянку та заливаємо “Sprite”. Подавати з м’ятою та шматочками лайма.
Поради: замість лайма можна взяти лимон, а замість тростинного цукру – звичайний білий. Смак майже не відрізнити, а за ціною – дешевше. Можна також додати стиглої полуниці для екзотичнішого смаку.
Гавайський коктейль
Солодкий тропічний коктейль, який подають на екзотичних пляжах, можна приготувати і вдома.
Потрібно: ананасовий сік – 100 мл, апельсиновий сік – 100 мл, банан – 0,5 шт., брусничний чи гранатовий сироп – 1 ч. л.
Приготування: банан очистити та нарізати шматочками. Всі інгредієнти змішати в блендері. Подавати в склянці з льодом.
Поради: у блендері можна змішувати різні коктейлі. Не бійтеся експериментувати, додавайте як сезонні фрукти, овочі та ягоди, так і екзотичні, такі як банани, ківі, апельсини, манго та інші.
Лавандовий лимонад
Нотки Провансу та приємний присмак лаванди ще довго буде вас супроводжувати після випитого напою.
Потрібно: квітки лаванди – ¼ склянки, цукор – 3 склянки, вода – 3 склянки, лимонний сік – 4 склянки.
Приготування: готуємо цукровий сироп – в окріп додати цукор та повністю розчинити. Додати до сиропу лаванду і дати настоятися 10-20 хв. Лавандовий сироп змішати з лимонним соком. Подавати напій охолодженим з кубиками льоду.
Поради: прикрасити напій можна шматочками лимона та гілочками лаванди. Напій точно стане родзинкою тематичної вечірки.
Полуничне фрапе
Потрібно: молоко чи вершки, полуниця – 150 г, лід, збиті вершки.
Приготування: у блендер покласти полуницю, лід, додати трошки молока або рідких вершків і збити до однорідної маси. Вилити в склянку і прикрасити збитими вершками. Також склянку можна прикрасити полуницею.
Апельсиновий морс
Потрібно: вода – 0,5 л, цукор – 100 г, апельсини – 2 шт., лимонна кислота, кориця.
Приготування: відділити цедру від апельсинів, після чого зняти білу м’якоть і витиснути сік з того, що залишилось. Тепер подрібніть вичавки, залийте водою, додайте цедру, лимонну кислоту та корицю і проваріть на слабкому вогні 15 хв. Залиште на 40 хв., після чого процідіть та додайте сік.
Холодна кава з какао та м’ятою
Напій має приємний, легкий смак. Щоб зробити каву, як з вишуканої кав’ярні, й потішити близьких, можна додатково прикрасити каву збитими вершками і тертим на тертці шоколадом.
Потрібно: 300 мл холодної кави, звареної вашим улюбленим способом, 250 мл води, 3 ч. л. меленої кави, 1,5 ч. л. какао, 4 ч. л. цукру або до смаку, 1/2 пучка м’яти, 200 мл молока. Час приготування: 15 хв. З готової звареної холодної кави приготувати лід, розливши напій по формах для льоду. Заморозити. Коли лід буде готовим, у кавоварку помістити мелену каву, какао, цукор та воду. Довести майже до кипіння і зняти з вогню. М’яту помістити в чашу блендера і залити гарячою кавою. Залишити заварюватись на 5-8 хвилин. Додати молоко і збити все разом. Процідити каву крізь дрібне сито, видаляючи все, що залишилось в ситі. Спробувати каву на смак, якщо потрібно, то підсолодити. Приготовлений лід розкласти по склянках. Залити лід кавою і, при бажанні, прикрасити свіжою м’ятою. Подавати одразу.