Прості поради для шанувальників тихого полювання
За 5 місяців 2021 року в Україні зареєстрували 19 випадків отруєння дикорослими грибами, внаслідок яких постраждало 35 людей, з них 12 дітей.
Фахівці радять, уважно оглядати гриби, звертати увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
«Збирайте лише добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву одразу викиньте гриб – не залишайте його поряд з іншими. Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними. Не збирайте їх поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали, – застерігають в Центрі контролю і профілактики захворювань. – Не збирайте гриби за посушливої погоди, бо в цей час гриб пересихає — віддає воду і збільшує концентрацію токсинів. В жодному разі не куштуйте сирі гриби і готуйте їх протягом першої доби після збирання. Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв. Зберігайте страви в холодильнику в емальованому посуді не більше доби».
Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.