У суботу, 15 червня, вперше на Тернопільщині відбудеться фестиваль піци. Смачне дійство організовує Чортківська міська рада.
Родзинкою свята стане встановлення рекорду України з випікання найбільшої у діаметрі піци. Готуватиме її чортківчанин Віталій Колошиць, який під час цьогорічного чемпіонату ввійшов у сотню найкращих піцайоло світу, а також його колеги по кухні із піцерії «Престо», яка теж підтримала цй захід.
– Це буде піца «Маргарита», – розповідає ініціатор рекорду Віталій Колошиць. – Аби її спекти, нам необхідно буде 130-140 кілограмів тіста, 60-80 кілограмів моцарели, 40 літрів помідорової сальси, 4 кілограми базиліку і 5 літрів оливкової олії. Плануємо, що діаметр піци буде 8 метрів.
І хоч у досвіді Віталія це найбільша піца, зізнається, нічого складного у її приготуванні немає. Головне правильно організувати роботу. Аби зафіксувати рекорд, у Чортків приїдуть представники Реєстру рекордів України.
– Тісто плануємо розпочати готувати звечора, – додає Віталій. Вночі спати не плануємо. О 6-7 ранку виїдемо на площу, ввімкнемо електропечі і розпочнемо роботу. Нас працюватиме четверо – це мінімальна кількість людей, які зможуть виконати цю роботу.
Віталій Колошиць зазначає, що дуже хоче зібрати у Чорткові професійних піцайоло із різних куточків України, які могли б обмінятися досвідом, поспілкуватися, продемонструвати свої вміння
– Піца – не автентична українська страва, – зазначає кухар, – Але серед українців є дуже багато її шанувальників, тому треба розвивати культуру її споживання.
Учасники фестивалю зможуть позмагатися на швидкість поїдання піци, побачити номери шоу піца-акробатики від піцайол із збірної України.
До слова, найбільшу піцу у світі приготували на батьківщині цієї страви в Італії. Зокрема, у 2012 році у Римі п’ять кухарів спекли класичну «Маргариту» діаметром 40м (!) метрів. Площа її – 1208 квадратних метрів! В італійському місті Неаполі спекли найбільшу піцу в світі, довжина якої 1,8 кілометра.
В Україні найбільша кругла піца мала діаметр 7,1 метра. Приготували її у столиці у закладі однієї з мереж піцерій.