На Тернопіллі зареєстрували 21 випадок отруєнь мандаринами

На Тернопіллі зареєстрували 21 випадок отруєнь мандаринами

Лікарі б’ють на сполох та попереджають тернополян не особливо захоплюватися екзотичними фруктами. Ймовірно, окремі партії мандарин оброблені шкідливою хімічною речовиною, яка небезпечна для здоров’я людини.

– Ми не можемо стверджувати, що це на 100% отруєння мандаринами. Однак у харчуванні усіх цих хворих був присутній саме цей продукт», – розповідає лікар з гігієни харчування ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» Ольга Білинська.

Цитрусові, які експортуються на територію України, під час їх вирощування підлягають обробці певними видами пестицидів, агрохімікатів, – повідомляють на сайті ГУ Держсанепідслужби у Тернопільській області.

Окрім цього, при їх транспортуванні застосовують не тільки певний температурний режим, але і ряд хімічних реагентів, які повинні не допустити псування, висихання та прискореного дозрівання продукції. Залишки вищевказаних речовин можуть спричиняти негативний вплив на здоров’я людей.

Фахівці санепідслужби радять ретельно перевіряти якість продукції, яку ви купуєте. Однак із цим виникають проблеми. Адже, згідно чинного законодавства відповідь на питання, чи безпечні мандарини, що експортуються до України не може дати ніхто, оскільки на законодавчому рівні такими функціями не наділена жодна державна служба. На сьогодні не встановлено єдиного документу, який мав би містити вичерпну інформацію з цього питання. Тож потрібно бути обережними з екзотичними фруктами і дотримуватися елементарних правил безпеки.

– Найперше, попросити у продавця санітарний сертифікат, який гарантує якість продукції, – каже Ольга Білинська. – Друге: перед тим, як вживати мандарини, їх потрібно ошпарити окропом. Не їсти їх в надмірній кількості за один прийом, особливо бути обережними алергікам та людям з хворим шлунком. А також, не вживати плоди неспілі, з ознаками гниття, псування, механічного пошкодження або із змінами на шкірці. В жодному разі не куштувати шкірку цитрусових та не використовувати її для приготування настоянок.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *