На її честь відкривали пам’ятники, їй присвячували мистецькі твори, її називали другим хлібом і навіть першою виростили в космосі. А приказок та прислів’їв про корисні властивості картоплі відразу й не перерахуєш. Вона багата на вуглеводи, клітковину і білки – протеїн, пептон, глобулін і альбумін. У білках картоплі містяться майже всі амінокислоти, які тільки можуть бути в рослинах. 300 грамів цього продукту забезпечують денну потребу організму у калії, фосфорі і вуглеводах. Картоплю можна приготувати по-різному, цей універсальний овоч поєднується практично з усіма існуючими продуктами. Ми ж пропонуємо вам цікаву добірку оригінальних рецептів із різних куточків світу.
Крем-суп з картоплі по-французьки
Потрібно: 2 моркви, 4 великих картоплини, 2 стебла селери, 2 цибулини, 400 г цибулі-порею, 2 зубчики часнику, оливкова олія, 1,5 л курячого бульйону (можна замінити водою), сіль і перець.
Приготування: моркву, цибулю, порей та часник порізати та обсмажити на оливковій олії 10 хвилин, до розм’якшення моркви. Картоплю відварити в підсоленій воді або бульйоні до готовності. Змішати інгредієнти та збити блендером до стану пюре. Закип’ятити. Подавати гарячим з тостами.
Картопля в горщиках по-польськи
Потрібно: 500 г квашеної капусти, 100 г копченого сала з прошарками м’яса, 5 картоплин, 3 яблука, 2 цибулини, по 1 кореню петрушки і селери, 1,5 склянки води або м’ясного бульйону, сіль.
Приготування: почистити і нарізати кружальцями картоплю, очистити яблука, видалити насіння, тонко нарізати, подрібнити цибулю, петрушку і селеру. Скибочками нарізати сало, розкласти по горщиках для запікання, поставити в духовку і витопити до прозорості, зверху викласти картоплю, потім яблука, цибулю, коріння і зверху – капусту, на половину висоти налити в горщики воду або бульйон, накрити кришками, прибрати в духовку і тушкувати на повільному вогні 25-40 хв. в розігрітій духовці.
Картопля по-сербськи
Потрібно: 1 кг картоплі, 1 кг помідорів, 200 мл овочевого бульйону, 150 г сиру фета, 50 г вершкового масла і маслин, 5 зубчиків часнику, кілька гілочок орегано, 4 ст. л. рубаної петрушки, 2 ст. л. оливкової олії, перець, сіль.
Приготування: очистити помідори від шкірки, ошпаривши їх окропом, нарізати часточками, видалити насіння, очистити картоплю, зробити в ній глибокі надрізи, порізати орегано, духовку розігріти до 200 градусів. Викласти у форму для запікання перемішані з орегано помідори, викласти зверху надрізами вгору картоплю, полити олією, влити бульйон і готувати в духовці 45 хв. Часник пропустити через прес, змішати з маслом. Змастити картоплю часниковим маслом, між шматочками викласти подрібнений сир, посипати все петрушкою і запікати ще 15 хв.
Картопля ситна по-іспанськи
Потрібно: 500 г картоплі, 400 г м’яса курки (підійдуть відбиті грудки, або стегнова частина), 1 цибуля ріпчаста, 1 помідор, майонез, петрушка,150 г голландського сиру.
Приготування: першим шаром на деко потрібно викласти м’ясо курки, порізане великими шматками. Якщо м’ясо «біле», його треба відбити, щоб стало м’якше і ніжніше. Картоплю нарізати тонкими кружечками і викласти другим шаром на м’ясо. Опісля приготувати соус. Для цього необхідно порізати помідор, цибулю шматками і покласти все в міксер, добре збити. Потім до маси додати 5 ст. л. майонезу і 1 ч. л. петрушки. Все добре збити до однорідної консистенції, посолити. Соус не повинен бути дуже густим, інакше при запіканні не просочить всі шари картоплі по-іспанськи.
Деруни з грибами
Потрібно: 0,5 кг картоплі, 100 г свіжих печериць,1 велика цибулина, 1 яйце, 3 ст. л. борошна, сіль, перець до смаку, олія для смаження.
Приготування: картоплю потерти на тертці з середніми отворами, посолити і залишити на 10 хв., щоб відійшла зайва рідина. Рідину злити. Печериці почистити, порізати дрібною соломкою і додати до картоплі. Далі вбити яйце, всипати муку, потерту цибулину і добре вимішати. Готову суміш викладати ложкою у гарячу олію і смажити, як класичні деруни.
Приготувати соус: 1 плавлений сирок (хорошої якості) потерти на тертці з великими отвороми, додати 4 ст. л. майонезу і 2 зубчики часнику. Цим соусом перекладати деруни. Буде дуже смачно.
Картопляні пончики по-американськи
Потрібно: 8 шт. картоплі, 4 ст. ложки борошна, 2 яйця, 2 ст. ложки сметани, 10 г дріжджів, 2 склянки олії, перець і сіль за смаком.
Приготування: зварену в шкірці картоплю очистити, перетерти через сито і остудити. Потім додати дріжджі, розмішані зі сметаною, яйця, сіль, перець і всипати борошно. Отриману масу ретельно розтерти, зробити з неї невеликі кульки або палички і викласти на сковороду у сильно розігріту олію.
Готові картопляні пончики викласти шумівкою на блюдо. Їх можна подавати як гарнір до м’яса. Якщо приготовлені картопляні пончики охолонуть, їх можна посипати цукровою пудрою. Тоді вийде смачна солодка страва.
Фарширована картопля з грибами
Потрібно: 10 середніх картоплин, відварених у мундирі, 100 г подрібненої шинки, 100 г печериць або інших грибів, тушкованих на вершковому маслі до м’якості, 2 жовтки, 2 яйця, сухарі, сіль, чорний перець, жир або олія.
Приготування: у картоплин відрізати нижній край, щоб стояли рівно, і верхній, з якого потім будуть кришечки. Ножем або маленькою ложкою вибрати серединки. Серединки подрібнити, змішати з подрібненою шинкою і подрібненими смаженими грибами, додати два жовтки, добре розмішати. Цим фаршем наповнити картоплини. Обваляти їх у збитих яйцях, запанірувати в сухарях і обсмажити.
Картопляні кекси
Потрібно: 8 картоплин, яйце, 3 столові ложки борошна і сіль.
Для начинки: 0,5 кг курячого філе, цибулина, 2 зубці часнику, 150 г твердого сиру, сіль, перець до смаку.
Приготування: картоплю почистити, зварити до готовності, злити воду і розім’яти у пюре. Як охолоне – додати борошно, яйце, посолити і замісити тісто. Далі – справа за начинкою.
Курятину порізати на дрібні шматочки або перекрутити через м’ясорубку з великими отворами. Цибулю та часник також пропустити через м’ясорубку або змолоти в блендері. Додати до курячого фаршу, посолити, поперчити за смаком, добре вимішати. Форми для кексів змастити маслом або маргарином і присипати панірувальними сухарями. Сир натерти на крупній тертці. У формочки розкласти приблизно по одній столовій ложці картопляного тіста, в центрі зробити ямки для начинки. Зверху викласти приблизно по чайній ложці м’ясної начинки і під кінець – по дрібці тертого твердого сиру. Запікати близько 30 хвилин до зарум’янення. Готові кекси дістати з духовки, трохи остудити і обережно дістати з форми. Злегка присипати подрібненим кропом. Це корисна і смачна страва.
Пиріжки з картоплею
Потрібно: для тіста – 300 г борошна, 1/2 ч. л. солі, 1/2 ч. л. соди, 1 ст. л. оцту, 6-8 ст. л. жирної сметани.
Начинка: 1 кг картоплі, 60 г вершкового масла, сіль та перець, 4-5 великих зубців часнику.
Приготування: у борошно додати сіль, соду, погашену оцтом, та сметану. Добре вимісити. Тісто має бути трішки м’якше, ніж на вареники. Картоплю почистити та відварити в підсоленій воді. Злити воду та перемяти товкачем, відразу, поки гаряча, додати масло, перець (не шкодуйте, сипте побільше), та часник (витиснути через часникодавку). Гарно все перем’яти та охолодити. Запах буде неймовірний. Тісто розкачати товщиною 3 мм, вирізати варениці і робити пиріжки. Викласти їх на змащене деко, або на пергамент, змастити олією, посипати перцем, пекти 25 хв. при 180 градусах.