У місті Борщові на Тернопільщині після святкування дитячого дня народження до інфекційного відділення районної лікарні потрапило п’ятеро дорослих.
Як повідомили в управлінні Держпродспоживслужби в Борщівському районі, виникнення спалаху кишкової інфекції пов’язане із закладом громадського харчування – кафе «Смак».
Попередній діагноз – гострий ентероколіт невстановленої етіології. Джерело збудника інфекції встановлюють.
Під час епідрозслідування спалаху харчового отруєння в кафе виявили ряд порушень: відсутні деззасоби (на залишку одна1 таблетка «Жавель-клейд»), немає журналу «Здоров’я» працівників кухні закладу, не промаркований розроблювальний та прибиральний інвентар і розроблювальні столи в харчоблоці.
Під час забави гості споживали страви, які принесла господиня свята. Їх готували вона та приватні особи, які не мають відношення до громадського харчування і не проходять медичний огляд.
Власнику закладу надали пропозиції для усунення виявлених порушень.
Працівники Борщівського відділу ДУ «Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України» відібрали вісім взірців харчових продуктів у згаданому кафе: торт, печінковий торт, крокети, гречаники, відбивна, салат з крабових паличок, апельсин, полуниця. Вдома у громадянки, яка проводила святкування дня народження дитини і готувала перераховані страви, також відібрали проби. І відібрали три проби питної води з індивідуальних криниць потерпілих громадян.
ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області звертається до працівників, керівників та власників закладів ресторанного бізнесу, а також до відвідувачів з проханням заборонити споживання страв, які готувалися особами, які не мають відношення до закладів. Пам’ятайте, погодні умови, неналежне зберігання та продукти невідомого походження можуть спровокувати спалах небезпечних інфекційних захворювань або отруєнь.