Поки на вулиці – сніг і мороз і всі ми з нетерпінням чекаємо весни, варто потішити себе і рідних чимось смачненьким. Пропонуємо вам солодку добірку рецептів булочок та пиріжків, які неодмінно сподобаються вашим близьким.
Булочки з шоколадом та заварним кремом
Потрібно: для тіста – 2 ч. л. сухих дріжджів, 500 г борошна, 50 г цукру, 1 1/2 ч. л. солі, 5 яєць, 350 г м’якого вершкового масла
Для крему: 250 мл. молока, 3 жовтка, 50 г цукру, 2 ст. л. крохмалю, 1 ч. л. ванільного екстракту.
Для начинки: 120 г чорного шоколаду нарізаного маленькими шматочками, 1 яйце для покриття булочок.
Приготування: змішати дріжджі з кількома ложками теплої води та щіпкою цукру і дати постояти 10-15 хвилин. В миску просіяти борошно, додати дріжджі, цукор, сіль і 3 яйця. Змішати інгредієнти, поступово додати ще 2 яйця. Місити тісто впродовж 10 хвилин, поки воно не стане м’яким та еластичним. Поступово додавати м’яке вершкове масло (по 2 столові ложки). Масло додавати тільки після того, як попередня порція масла змішалася з тістом.
Накрити миску плівкою і поставити в тепле місце на 1 1/5 години, поки тісто не збільшиться в об’ємі вдвічі. Обім`яти тісто, яке підійшло, та поставити в холодильник на ніч.
Для приготування крему закип’ятити молоко. Яєчні жовтки збити з цукром, змішати з крохмалем, постійно помішуючи, влити в гаряче молоко.
Перелити в сотейник і варити на середньому вогні близько двох хвилин, постійно помішуючи (крем повинен загуснути). Зняти з вогню, додати ванільний екстракт і перекласти в миску. Накрити плівкою та поставити в холодильник мінімально на 1 годину (можна на ніч).
Розкачати тісто на злегка присипаній борошном поверхні у формі прямокутника, розміром приблизно 30 на 45 см., товщиною 1/2 см. Холодним кремом покрити поверхню тіста. Зверху на крем посипати шматочки шоколаду. Скласти короткі сторони прямокутника так, щоб вони зустрілися в центрі. Шов притиснути ребром долоні. Розрізати по шву на дві частини. Кожну половину розрізати на 12 шматочків (булочок).
Деко застелити папером для випічки і розмістити булочки на відстані 2 см. одну від одної, накрити плівкою і залишити ще на годину. Розігріти духовку до 190 г. Змастити булочки збитим яйцем. Випікати до золотистого кольору приблизно 15-20 хвилин. Охолодити на решітці.
Булочки «Крем де парижєн»
Потрібно: для тіста – 3 скл. борошна, 150 мл молока, 4 ст. л. цукру, 1 яйце, 50 мл. води, 40 г вершкового масла, 1 ч. л. цедри лимона, 0,3ч. л. солі, ванілін.
Для крему: 350 мл молока, 4 ст. л. цукру, 2 ст. л. крохмалю, 2 жовтки, 40 г вершкового масла, 1 ст. л. лимонного соку, 1 ч. л. цедри лимона, ванілін.
Для булочок: жовтки для змащування, цукрова пудра для посипання.
Приготування: для тіста дріжджі розвести в теплій воді. Змішати борошно, сіль, ванілін і цукор. Яйця збити виделкою і з`єднати з молоком. В сухі інгредієнти поступово ввести розведені дріжджі і збите яйце. Замісити тісто, додати розтоплене вершкове масло та терту цедру. Вимісити тісто, перекласти в миску, накрити рушником та поставити в тепле місце на півгодини. Тісто, яке підійшло, обім`яти, розділити на 16 частин. Кожну частину розкачати овалом, довжиною в 15 см. На краєчок покласти крем. Закрити його тістом і з`єднати краєчки. Іншу частину тіста розрізати на 18 смужок. Обгорнути їх навколо булочки. Те ж саме зробити з рештою тіста і крему. Булочки покласти на деко, змащене рослинною олією. Змастити жовтком, поставити в тепло на 30 хв.
Випікати при 160-180 градусах 15-20 хвилин. Булочки посипати цукровою пудрою.
Крем: крохмаль розвести в молоці, додати жовтки, цукор, ванілін, терту цедру лимона та поставити на невеликий вогонь. Варити до загустіння, постійно помішуючи. Остудити. Додати вершкове масло, сік лимона і збити.
Гарбузові булочки з корицею
Потрібно: 245 г готового гарбузового пюре (запекти гарбуз в духовці або відварити на пару), 2 великих яйця, 58 г води, 58 г м’якого вершкового масла, 490 г борошна, 10 г свіжих дріжджів, 45 г цукру, 0.5 ч. л. солі, 1 ч. л. кориці, 0.5 ч. л. меленого імбиру, 0.25 ч. л. меленої гвоздики, вершкове масло для змащування тіста.
Начинка з кориці: 1 ст. л. кориці в порошку, 120 г цукру (бажано коричневого), родзинки, сушена журавлина – за бажанням.
Глазур: 115 г цукрової пудри, 2-3 ст. л. гарячої води або молока, форма для випічки 22.5 х 22.5см.
Приготування: замісити тісто : змішати всі інгредієнти для тіста і замісити м’яке еластичне тісто. Викласти у змащену маслом миску, накрити плівкою або рушничком і дати йому підійти години півтори або поки тісто не збільшиться в розмірі майже вдвічі. Сформувати булочки – розкачати тісто в прямокутник 55 cм на 35 см . Змастити розтопленим вершковим маслом. Залишаючи краї, посипати сумішшю з кориці і цукру по всьому прямокутнику. При бажанні можна додати родзинки або журавлину. Починаючи знизу вгору, закрутити рулет, досить щільно. Намагайтеся це робити тільки кінчиками пальців. Защипнути кінці. Розрізати на шматочки шириною 2.5-3 см. Викласти у змащену маслом жароміцну форму, залишаючи між булочками небагато місця. Дати підійти майже вдвічі хвилин 30 або близько години при кімнатній температурі. Булочки повинні бути м’якими, пухкими і пружинити при натисканні. Поки булочки підходять вдруге, розігріти духовку до 190 градусів . Випікати булочки хвилин 25-30 поки вони не набудуть золотистого кольору. Вийняти з духовки, дати постояти хвилин 5 , потім перевернути і остудити. Після цього викласти у форму і полити глазур’ю. Для глазурі треба просіяти цукрову пудру у велику миску, по одній столовій ложці підливати воду (молоко) змішувати, щоб отримати однорідну глазур. Можна додати трохи лимонного соку.
Булочки «Осине гніздо»
Потрібно: 300 г борошно, 20 г дріжджів, 4 жовтки, 100 г цукру, 1/2 скл. молока, 100 г маргарину, ванільний цукор, 1 ст. л. масла.
Начинка: 100 г посічених горіхів, 100 г родзинок, 100 г цукру.
Приготування: просіяне борошно посікти з маргарином. Додати дріжджі, розведені у теплому молоці, жовтки, розтерті з цукром і ваніліном. Замісити тісто і поставити, щоб підійшло. Потім розкачати корж, як на вареники, змастити розтопленим маслом, посипати сумішшю посічених горіхів, цукру і родзинок. Скрутити в рулет, порізати кусочками завдовжки 8-10 см і викласти на змащений жиром лист. Дати підійти. Пекти в гарячій духовці (200 градусів) протягом 15-20 хв. Спечені булочки можна посипати цукровою пудрою.
Сметанники
Потрібно:
Для тіста: 1 пакетик сухих дріжджів, 1 склянка молока, 3 яйця, 150 г цукру, 150 г масла або маргарину, дрібка солі, ванільний цукор, борошно
Для сметанної начинки: 450 г сметани не менше 25% жирності, 4 ст. л. топленого вершкового масла, 2 ст. л. цукру, 4 ст. л. борошна, 2 білки (жовтки залишити для змащування).
Приготування: дріжджі змішати з 1 ч. л. цукру та 2/3 скл. борошна, залити теплим молоком, розмішати і залишити на 10-15 хв., щоб опара підійшла
Тим часом злегка збити яйця з цукром, змішати з топленим маслом і опарою, додати дрібку солі і замісити м’яке, еластичне тісто. Залишити в теплому місці, щоб підкисло, на годину. Готове тісто поділити на 20 частин і сформувати кульки. Викласти їх на змащене деко. Залишити на 15-20 хв. для підйому.
Приготувати начинку – білки легенько збити з цукром, додати сметану, топлене масло, борошно і все добре змішати. В кульках зробити посередині заглиблення (можна денцем чарочки), змастити жовтками і викласти начинку. Випікати 30-40 хв.
Равлики
Потрібно: 2-3 скл. борошна, 1 скл. молока, 1 дес. ложка дріжджів, 100 г масла чи маргарину, 2 яйця, 2 ст. л. цукру, дрібка солі, цукор ванільний.
Приготування: в склянці теплого молока розвести 1 десертну ложку сухих дріжджів. В мисці з`єднати борошно (спочатку краще насипати 2 скл., а тоді поступово підсипати скільки треба), цукор, м`яке масло, яйця та все ін. Долити молоко з дріжджами та замісити м`яке тісто. Залишити на 1 год, щоб підійшло. А тим часом готуємо начинки:
Пудингова – заварити 1 пачку пудинга у 350-400 мл. води Залишити суміш, щоб вистигла.
Горіхова – збити 1 білок (жовток лишити на змащування), подрібнити горіхи – 3-4 жмені. Перемішати із 2 ст. л. цукру. Коли тісто підійде, поділити його на 2 частини. Розкачати одну частину прямокутником, намастити пудингом і загорнути рулетиком. Нарізати його на шматочки, заліпити з одного боку краї тіста – зробити денце і викладати на змащене деко. Те ж саме робити з горіховою начинкою. Лишити на 15-20 хв., щоб підійшло. Змастити жовтком і випікати 20-25 хв. при 180 градусах.