На Тернопільщині, де земля є одним з основних джерел доходу, назріла проблема, у зв’язку з якою вже давно б’ють на сполох екологічні активісти в усьому світі. Значне (а часто недобросовісне) використання хімікатів для вирощування урожаїв впливає на здоров’я людей. Хімікати забруднюють поля, продукти, криниці й навіть повітря – коли поля обприскують з вертольотів. Звичні втомлюваність і сонливість можуть бути першими ознаками отруєння нітратами, які провокують різні патологічні стани, зокрема в дітей.
Отруєння і кисневе голодування тканин
Олександра Шульгай: – Нітрати й нітрити – це природні неорганічні іони азоту, що зустрічаються у воді, ґрунті та деяких харчових продуктах – ковбасних виробах, копченні, консервації. Хвороби викликає їх надлишок. Надлишок нітратів чи нітритів може привести до метгемоглобінемії – стану, при якому втрачається здатність гемоглобіну крові насичувати киснем тканини організму, викликаючи гіпоксію. Вразливі не лише дорослі, а й діти. Зокрема, сьогодні все частіше діагностуємо аліментарну водно-нітратну метгемоглобінемію. Ось кілька цифр. На Тернопільщині за 2016-2017 роки недугу діагностували у понад тисячі дітей різного віку. І якщо минулого року виявили 584 хворих, то вже за 5 місяців цього – 538, що викликає значне занепокоєння. Хвороба проявляється інтоксикацією. Має насторожити блідість шкірних покривів і слизових, тіні під очима, сірість носогубного трикутника, судинні зірочки на шкірі, тахікардія, запаморочення, втомлюваність, сонливість. Хворі дітки скаржаться на біль у животі без чіткої локалізації, більше в правій половині, нудоту, блювоту, розлади випорожнень, іноді гіркоту в роті або інші неприємні відчуття. Іноді на шкірі може з’явитися папульозна висипка, причину якої батьки пояснити не можуть.
Анна Кабакова: – Так, дійсно, проблема існує. Прояви нітратного отруєння можуть з’явитися того ж дня, коли проводили обробку хімікатами. Після такого господарювання до нас зверталися за медичною допомогою діти з Гусятинського (с. Перемилів, з якого все і почалося), Бучацького (с. Трибухівці), Теребовлянського, Лановецького, Підгаєцького районів, м. Тернополя.
Анна Кабакова: – Першими з’являються неспецифічні прояви інтоксикації, такі як втомлюваність, зниження працездатності, сонливість. Далі – частий головний біль – від короткочасного до тривалого, від різкого до мало інтенсивного, без будь-яких закономірностей у його виникненні. Також повинні насторожити зниження апетиту, нудота, блювота, відрижка, гіркота в роті. Можна починати лікування самостійно, але краще звернутись у спеціалізований медичний заклад за професійною допомогою. Рекомендується включати в раціон харчування продукти рослинного походження, які прискорюють виведення нітратів і нітритів з організму або здатні перетворити їх у нетоксичні сполуки. Це – часник, квасець, зелена цибуля, лимон. Доцільно використовувати лікарські трави і рослини, що є природними антиоксидантами: кропиву двудомну, подорожник, обліпиху, горіхи, насіння соняшника, плоди шипшини, горобини, кульбабу. Водночас бажано обмежити вживання простих вуглеводів. Це – кондитерські вироби з пшеничної муки вищого сорту, цукор, солодощі. Натомість вживати мед, овочі, фрукти та сухофрукти.
Забруднена вода навіть у смертельних дозах – чиста і прозора
Олександра Шульгай: – На жаль, сьогодні зростає нітратне забруднення криниць та джерел водопостачання внаслідок ненормованого використання в колективних господарствах, у приватному секторі мінеральних та органічних добрив. У першу чергу це стосується такого добрива, як аміачна селітра, що при потраплянні в ґрунт виділяє азот у значній кількості. Добре розчиняючись у воді, селітра легко вимивається з ґрунту і в середньому впродовж 10-15 років проникає у водоносні горизонти, а звідти – в колодязі. Оксид азоту дуже токсично впливає на печінку й веде до утворення значної кількості метгемоглобіну. До речі, тяжкі форми водно-нітратної метгемоглобінемії виникають переважно у дітей, яких годують штучними сумішами, приготованими на забрудненій нітратами воді. В той же час, ця патологія може розвиватися і у дітей на природному вигодовуванні. Це стається тоді, коли їх матері вживали воду або овочі з високим вмістом нітратів, які легко потрапляють у грудне молоко. Якщо концентрація нітратів у питній воді не перевищує 50 мг/л, то така вода не є шкідливою для вживання. Однак визначити це можна лише лабораторно. Забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах – чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна на смак.
Олександра Шульгай: – Нітрати і нітрити завжди є в нашому раціоні. Кількість нітратів буде залежати від виду овочів, часу дозрівання та ґрунту. Наприклад, рання редиска є лідером за вмістом нітратів (до 80 %), оскільки всмоктує їх разом з вологою. Бажано купувати, по можливості, перевірену продукцію зі свого регіону, а не привезену здалеку, або вирощувати овочі самостійно. Ще краще – носити з собою тестер і перевіряти всі продукти на місці.
Від дратівливості – до утворення канцерогенів
Анна Кабакова: – У дітей, які постійно проживають на нітратно забруднених територіях і вживають воду з підвищеним вмістом нітратів тривалий час, відмічається збільшення вмісту метгемоглобіну, яке призводить до так званої безсимптомної метгемоглобінемії. В організмі зростає кількість високотоксичного оксиду азоту, що негативно впливає, зокрема, на судини. І от, власне, близько 40 відсотків випадків метгемоглобінемії проявлялися паралельно з розладами у вигляді ацетонемічного кризу.
На практиці педіатрам доводиться мати справу із первинними і вторинними ацетонемічними станами. Первинний є проявом метаболічних порушень у дітей із нервово-артритичним діатезом, а вторинний виникає на фоні гострих гіпертермічних станів, інфекційних, ендокринних і соматичних захворювань, отруєнь, уражень нервової системи. Найчастіше такі стани спостерігаються у дітей від 2 до 10 років,.
Олександра Шульгай: – Так, у лабораторії можна визначити рівень метгемоглобіну в периферійній капілярній крові, який у нормі становить до 2%. Обстеження роблять натще, кров беруть з пальчика, і бажано – відразу після появи перших проявів інтоксикації. Взагалі, слід бути уважними до свого організму й самопочуття дитини, і при перших підозрах на отруєння нітратами одразу ж звертатися до лікаря.
Через складну ситуацію назріла необхідність проведення обстеження крові на рівень метгемоглобіну не лише в обласному центрі, а й у районних лікарнях. Це важливо як в осінньо-весняний період, так і після перенесення дитиною кишкової інфекції для вчасного та ефективного проведення детоксикації під час реабілітації хворого.
У наступному номері ми розповімо, як можна дізнатися, скільки нітратів в овочах і фруктах, які ми вирощуємо та купуємо, і як зробити їх безпечними для вживання.