Скарбниця вітамінів і природний антибіотик: чим корисні ягоди калини

Скарбниця вітамінів і природний антибіотик: чим корисні ягоди калини

Калину з давніх давен вважають символом України. Ще донедавна практично біля кожної хати саджали цей кущ, який тішив господарів красивим білим цвітом і багряними ягодами. А все тому, що калина має унікальний вітамінний склад і лікувальні властивості. Після морозів її ягоди стають солодкі, тому саме пора їх зривати і заготовляти на зиму. До того ж вони зберігають практично всі свої корисні властивості при заморожуванні і довгостроковому зберіганні.

 «Калина має унікальний лікувальний склад, – каже дієтологиня Мар’яна Лебідь. – Вона ефективна проти вірусів, і інфекцій як природній антибіотик. В складі є вітамін А, Е, дубильні речовини, які мають протизапальну, протимікробну дію, пектин виводить з кишечника токсини, фітонциди здійснюють антибактеріальний вплив. Вживають калину при застуді, для зниження тиску, покращення роботи серцево-судинної системи, а ще вона позитивно впливає на жіноче здоров`я».

Як же вживати цю ягоду, аби вона принесла користь і не нашкодила.

«Калину можна заварювати як чай, компот, морс, чи сік, – каже Мар’яна Лебідь. – Для приготування чаю беремо 1 столову ложка ягід (розім’ятих) на склянку води температурою 70 градусів. Краще утриматись від вживання калини людям з підвищеною кислотністю, алергічними реакціями чи індивідуальною непереносимістю».

Калиновий сироп

Потрібно: 2 кг калини, 1 кг цукру.

Приготування. Свіжі ягоди очистіть від плодоніжок, помийте й дайте обтекти на друшляку. За допомогою блендера перебийте на пюре або пропустіть кілька разів через м’ясорубку з дрібною решіткою. Отриману масу процідіть через сито, влийте в каструлю, поставте на вогонь, додайте цукор і доведіть до кипіння (але не кип’ятіть). Готовий сироп розлийте в банки і зберігайте у темному прохолодному місці.

Соус пікантний

Потрібно: 500 г калини, 5 ст. л. цукру, 1 ст. л. олії, 1/3 ч. л. меленого чорного перцю, дрібка солі.

Приготування. Калину перебрати, вимити, відокремити від гілочок, залити крутим окропом і залишити на 5–7 хвилин — ​ягоди стануть м’якшими. Потому зцідити воду, а калину протерти через сито. Отримане пюре влити в сотейник, додати сіль, цукор, спеції і варити з моменту закипання на повільному вогні 7–10 хвилин. Гарячим розлити в чисті банки.

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *