«На Тернопільщині свиней у зоні карантину переробляють на тушонки»

«На Тернопільщині свиней у зоні карантину переробляють на тушонки»

На Тернопільщині спалахнула африканська чума свиней. Виявили хворобу в господарстві священика у Збаражі. За правилами, усі свині в осередку мають бути знищені, щоби зупинити поширення пошесті. Люди занепокоєні. Насамперед – через збитки.

З 5 по 17 січня у приватному домогосподарстві в Збаражі загинули 12 тварин. Дослідження, які провели у Тернополі, Львові та Києві, показали, що вбив свиней вірус африканської чуми. Яким чином заразилися тварини, з’ясовують. Ймовірно, через заражені харчі.

Ефективних засобів профілактики африканської чуми свиней до теперішнього часу не розроблено, лікування теж немає. У разі появи інфекції практикується тотальне знищення всіх без винятку свиней у радіусі кількох кілометрів. Забитих тварин спалюють. Утилізувати мають і залишки корму, а приміщення – дезінфікують. Карантин припиняють лише через 40 днів з моменту останнього випадку загибелі тварин.

На Збаражчині карантин оголосили в радіусі трьох кілометрів від господарства, де загинули свині. До цієї зони входять вулиці Збаража, а також прилеглого села Залужжя. На в’їздах встановили блокпости, а по уражених африканською чумою господарствах щодня відбуваються рейди ветеринарів.

– У нас дорога перекрита, машини обприскують дезінфікуючим розчином, – розповідає сільський голова Залужжя Зіновій Кирилюк. – Свиней поки не вилучали, але для людей це біда.

Поки тварина жива – її можна використати на м’ясо

Усі втрати людям повинна компенсувати держава. Чиновники обіцяють, що виплатять компенсацію за знищених свиней. Для цього під час утилізації важать тварин та оформлюють усі необхідні документи. Проте власники тварин не чекають приходу ветлікарів і почали колоти свиней.

– Заражених тварин уже знищили, – розповідає в.о. начальника Держспоживслужби Збаражчини Ярослав Кучма. – Зараз триває обхід господарств. Свиней ми поки не вилучали, бо живих нема – люди самі забивають їх і переробляють на тушонки.

Нагрівання до високих температур, кажуть ветеринари, знищує вірус. Тож таке м’ясо їсти можна, піддаючи його сильній термічній обробці. Людині шкоди не буде.

Водночас, заморожування та висушування на вірус африканської чуми свиней не діє. У заморожених тушах тривалість його виживання сягає 15 років, у ковбасі та шинці – до 5 місяців. Тому на м’ясну продукцію з цим вірусом накладають жорсткі обмеження, щоб вона не виходила за рамки карантинного району. Адже головна небезпека зараженого м’яса – щоб його рештки не потрапили на корм здоровим тваринам.

Для людей небезпеки нема

У природних умовах на африканську чуму можуть захворіти свині будь-якого віку. У тварин синіють вуха, на гортані виділяється кров. Здорові заражаються при спільному утриманні їх з інфікованими. Також свині заражаються через корми, особливо – харчові відходи, воду, предмети догляду, транспортні засоби, забруднені виділеннями хворих тварин. Збудник переносять і птахи, гризуни та комахи.

Недуга вражає як домашніх, так і диких свиней. Працівники лісових господарств області проводять обстеження лісів для виявлення хворих і померлих диких кабанів.

На Тернопільщині африканську чуму свиней зафіксували вперше за часів незалежності. Раніше ж випадки захворювання у той чи інший час виявляли практично по всій Україні. Разом з тим, фахівці заспокоюють: за офіційними даними, африканська чума свиней для людей безпечна.

– У зв’язку з реєстрацією на території області африканської чуми свиней роз’яснюємо, що це захворювання вражає лише тварин, зокрема диких та свійських свиней, – каже завідувач відділу епіднагляду Тернопільського обласного лабораторного центру Марія Павельєва. – Вірус ніяким чином не загрожує здоров’ю людей. Тому побоювання щодо небезпеки для населення є необґрунтованим. А всі карантинні заходи спрямовані тільки на припинення захворювання серед свиней.






Loading...



Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

shares