Замість картоплі садимо батат

Замість картоплі садимо батат

Чим корисна ця культура і чому її варто вирощувати на власному городі

Батат – овоч-коренеплід, який відомий під назвою “солодка картопля”. Він не боїться колорадського жука, має безліч корисних властивостей, і хоч батьківщина батату – південно-американська країна Перу, він чудово росте і в Україні.

Чому батат варто посадити на своєму городі, як за ним доглядати і що можна приготувати з цього овоча, «Нашому ДНЮ» розповідає Галина Нагорняк із села Мотовилівка Київської області, яка вже чотири роки вирощує батат і на власному досвіді переконалася, наскільки він корисний.

Галина Нагорняк переїхала у село зі столиці. Зізнається, поштовхом стало народження синочка.

  • Вирішили, що краще дитині рости за містом, на чистому повітрі, бігати босоніж по травичці, – розповідає жінка. – А я в свою чергу хотіла, щоб моя родина вживала корисні овочі, фрукти, ягоди, вирощені на власній ділянці. До того ж, мені подобається працювати на землі.

Згодом, окрім традиційних овочів і зелені, на городі Галини з’явилися нові культури: люфа, з плодів якої виготовляють екологічно чисті губки для миття посуду, бамія, стручки якої смакують, приготовані на мангалі і не тільки, чуфа –  земляний горіх і багато чого іншого.

  • Люблю експериментувати, вирощувати щось новеньке, адже це дуже цікаво, – розповідає Галина. – Про батат я чула давно, але його не куштувала до того часу, поки сама не виростила. Перед тим, як почати батат вирощувати, перечитала багато статей про цю культуру, про особливості сортів. Батат багатий вітамінами та мінералами. Насамперед, ця культура дуже корисна для людей, які мають захворювання серця, гіпертонію, він очищує судини від холестерину. У солодкій картоплі міститься велика кількість вітаміну В6, а саме він здатний зменшити в крові рівень гомоцистеїну. Гомоцистеїн сприяє розвитку дегенеративних хвороб серцево-судинної системи. Батат регулює баланс води в організмі, знижує артеріальний тиск, сприяє поліпшенню кровотоку, робить більш еластичними стінки артерій, нормалізує роботу кишково-шлункового тракту, корисний діабетикам. У бататі низький глікемічний індекс, а це означає, що після його вживання рівень цукру в крові не підвищується, тому цей коренеплід безпечний для діабетиків. Корисний для шкіри Зморшки з’являються через те, що починають вироблятися вільні радикали. А бета-каротин, який є в бататі, бореться з цими радикалами, таким чином, він омолоджує шкіру. Тому жінкам, які дуже сильно хочуть зберегти свою шкіру молодою і красивою, рекомендовано регулярно вживати солодку картоплю. Батат є хорошим джерелом калію і натуральним антидепресантом. Коли людина відчуває себе дратівливою, неспокійною, тривожною, втомленою, то  допоможе розслабитися і прийти в норму приготоване з батату пюре. І ще є багато корисних властивостей.

Після чотирьох років вживання у їжу батату Галина відчула, наскільки покращилася робота кишково-шлункового тракту.

  • Коли вживаю його в їжу, то відчувається бадьорість, підвищення сил. І взагалі дуже це дуже смачно, – каже жінка. – Особливо нам подобається батат смажити та запікати. Сирий в салаті теж смачний.

Аби батату вистачило для родини, достатньо вирощувати його на площі приблизно 2 сотих.

  • Наразі у мене приблизно десь 20-25 сортів батату, можливо і більше, – розповідає Галина. – Щороку беру на вирощування нові сорти, яких в мене немає, цікаво, які смакові відмінності кожного сорту. Загалом можу сказати, що помаранчеві сорти – найсолодші, їх найбільше полюбляють діти. Також мають солодкий смак кремові сорти, зокрема кремовий з помаранчевим вкрапленням (сорт «Вінницький абориген» або «Джорджія ред») та фіолетовий (з присмаком горішків). Білі сорти менш солодкі, але все одно містять солодкі нотки, чимось нагадують ледь приморожену картоплю.

Доглядати за бататом зовсім не важко, переконана Галина, але, звичайно, є свої особливості. Наприклад, ця рослина боїться приморозків, тому на город її потрібно висаджувати не раніше, ніж 10-15 травня, коли минає загроза травневих заморозків. Росте батат на будь-яких  ґрунтах. Звичайно, як всі коренеплоди, любить «легкі» ґрунти, але на чорноземні теж гарно росте.

Попри те, що батат називають солодкою картоплею за схожість плодів між собою, вирощування його суттєво відрізняється. Якщо «другий хліб» розмножується бульбами, то батат – так званими сліпами: відрізками пагонів заввишки 10-15 см із одним листочком нагорі, котрі й виростають із бульб. Розсаду можна купити в інтернеті або ж замовити бульби і проростити їх власноруч.

  • Кожен росток висаджують в окрему склянку (об’єм 500 мл) із землею, – розповідає Галина. – Перед висаджуванням у відкритий ґрунт розсаду потрібно загартувати, потроху виносити на вулицю, спочатку в тінь, щоб обдувало вітерцем, потім на сонечко, теж поступово. Тільки не різко на сонце, бо згорить, на початку вона дуже ніжна, можуть бути опіки, якщо лишите на сонці надовго. Перші рази після виносу вона з вигляду, як прив’яла, але в приміщенні зразу «відходить», це не страшно. Я починаю з 30 хвилин. Та кожен день збільшую час. А потім в дворі роблю тепличку під агроволокно, і там залишаю її до висадки на город. На ніч закриваю, на день відкриваю. Найкраще висаджувати батат в гребені (вали). Робите вал, висотою 30-40 см, шириною теж десь так приблизно, накриваєте чорним агроволокном. Потім поверху робите розрізи хрестиком, і в ці отвори садите по ростку зі склянки. Після висадки розсаду поливають в залежності від погодних умов, поки не почне плестися і розростатися. Чим більше буде поливу на початку, тим крупніші бульби та їх кількість при викопуванні. Протягом літа спершу удобрюємо азотними добривами, а потім калійними. Викопувати восени до настання заморозків. Далі можна їх промити в слабкому розчині марганцівки та висушуємо на сонечку. Далі розкласти в ящики і зберігати при температурі +12-+16 градусів. В будинку або підвалі, де сухо і прохолодно. Тільки не в погребі, бо погниє. Що стосується шкідників та хвороб, то ця культура майже нічим не хворіє. Батат не їдять колорадські жуки, тому не потрібно обробляти отрутою, як картоплю. Єдине – бульби можуть пошкодити миші і личинки хруща.

Галина Нагорняк щиро радить господарям спробувати вирощувати батат, аби забезпечити свою родину вітамінним продуктом і додати у меню смачну страву.

Юля ТОМЧИШИН, фото Галини Нагорняк та з відкритих інтернет-джерел.

 

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"






Loading...



Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

shares