Головна ягода серпня: кому корисний кавун, а кому краще не ласувати?

Головна ягода серпня: кому корисний кавун, а кому краще не ласувати?


Спочатку розберемося в тому, що ж таке кавун. Деякі біологи стверджують, все-таки, ягода, але помилкова. Інші називають гарбузом, через приналежність до сімейства гарбузових. Незалежно від назви, кавун вважається одним з найбільш корисних продуктів, якщо вживати його в міру. Однак, він може принести не тільки користь, але і серйозно нашкодити здоров’ю.
Чим корисний кавун
Всі знають, що кавун більш, ніж на 90% складається з води. Саме тому вважається хорошим сечогінним засобом. Також містить корисні речовини: вітамін С – 15% від добової норми людини. Вітамін А, В3, фолієва кислота, кальцій, магній, калій, фосфор та інші.
Як і будь-який інший продукт червоного кольору, кавун містить лікопін, концентрація якого в два рази вище, ніж в томатах. Це антиоксидант, який допомагає при хворобах серцево-судинної системи. Також лікопін допомагає при очних захворюваннях і корисний для профілактики онкології.
Цитрулін – речовина, яка міститься в кавунових кірках. Необхідно, щоб вивести з організму токсини. Крім того, сприяє розширенню судин і налагоджує обмінні процеси в клітинах.
Дієтологи кажуть, що кавун – хороший засіб для детокса. Він допомагає боротися з запорами і прискорює обмін речовин.
Кому протипоказаний
Незважаючи на те, що ягода майже повністю складається з води, в ній дуже багато цукру. Калорійність низька (на 100 г – 30 ккал), але глікемічний індекс (показник, який відображає вплив продукту на рівень цукру в крові) високий – 70-80 одиниць. В 100 г кавуна може міститися 1-2 ч. л цукру. Цей момент пояснює, чому кавун сечогінний:
після того, як в кров надходить велика кількість цукру, нирки отримують “сигнал” про те, що його потрібно вивести. Вимивається не тільки та рідина, що надійшла разом з кавуном, але і вся інша. Це загрожує зневодненням. Високий глікемічний індекс викликає бажання їсти кавун більше і більше, а нерозтрачений цукор стає причиною зайвих кілограмів.
Кавунова дієта – поганий варіант для схуднення 
Норма для здорової людини – 200-300 г кавуна в день. Людям з цукровим діабетом варто ставитися до цього продукту обережно. Як і тим, хто має проблеми з нирками – якщо є камені, то вони можуть прийти в активність під напором рідини, що виходить. Те ж саме стосується і тих, хто страждає захворюваннями шлунково-кишкового тракту або кишечника – якщо вже хочете купити кавун, то їжте його в рекомендованих кількостях.
Як вибрати кавун і як його правильно їсти
Найкраще брати кавун середнього розміру без відколів і тріщин. Кірка повинна бути твердою і блискучою. Пляма на ягоді визначає місце зіткнення з землею. Колір його – жовтий або коричневий, але не білий. Вусики і плодоніжка – сухі.
Постукайте по кавуну – звук повинен бути дзвінким. Потім стисніть плід – почуєте хрускіт. Вдарте по кавуну – хороша стигла ягода видає вібрацію.
Перед тим, як їсти кавун, ретельно вимийте його з милом під проточною водою, щоб прибрати залишки добрив і бактерій з грунту. Розрізаний кавун зберігайте тільки в холодильнику і не більше чотирьох днів. Нерозрізаний плід може зберігатися при кімнатній температурі не більше двох тижнів.

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *