Ресвератрол – слово досить складне, але запам’ятати його все-таки варто. Цей компонент стане вашим цінним союзником в турботі про здоров’я, особливо здоров’я зору.
Ресвератрол досить істотний компонент, який міститься в деяких сортах червоного вина. Ще він входить до складу деяких продуктів харчування. Деякі вчені пов’язують з цим компонентом надії на збільшення тривалості людського життя, а також захист організму, в тому числі серця і судин. Можливо, саме цей компонент допоможе зберегти молодість шкіри, красу волосся, а також збереже пам’ять і додасть гостроти мислення.
У цій статті мова піде про оздоровчі, а також інші властивості цього компонента.
Що це таке
Ресвератролом називають групи природних компонентів, які рослини виробляють для захисту від різних пошкоджень:
- Грибків;
- Бактерій;
- Висихання;
- Перемерзання;
- Негативного впливу ультрафіолетових променів;
Крім цього ресвератрол є досить потужним антиоксидантом. Деякі дослідники вважають, що даний антиоксидант має протизапальну дію, а також благотворно впливає на мозок, захищає серце і судини від передчасного старіння, сприятливо впливає на очі і зір.
Виступаючи в якості антиоксиданту, ресвератрол допоможе зупинити розвиток хронічних захворювань. Особливо це стосується хвороб очей, які пов’язані з віковими особливостями організму.
Користь для організму
Антиоксидантні властивості даного компонента добре вивчені сучасними вченими:
- Вони допомагають знизити ризик появи різних захворювань, особливо хвороб органів зору;
- Допомагають знешкодити вільні радикали, що формуються в процесі життєдіяльності людини. Кількість вільних радикалів накопичується через надмірне перебування під відкритим сонцем, це також пов’язано з поганою екологією, неправильним харчуванням
- Під дією сонячних променів в сітківці людського ока формуються вільні радикали. Надлишок цих радикалів, а також недостатньо високий рівень виведення може вплинути на розвиток окисного процесу. Антиоксидантні властивості ресвератрола допомагають захистити очі від окислювальних процесів, а також інших вікових змін;
- Цей компонент має протизапальні властивості, які допомагають захищати не тільки очі, а й серце;
- Сприяє підтримці оптимальної ваги;
- Захищає не тільки очі, але і шкіру від негативного впливу сонячних променів;
Продукти з високим вмістом ресвератрола
Як вже було сказано вище – ресвератрол міститься в деяких сортах вина, а відповідно і сортах винограду з яких його створюють. Цей компонент міститься саме в шкірці винограду. Найчастіше зустрічається в сортах, які використовуються для створінь червоних вин. Рівень ресвератрола у вині буває різним, на це, як правило, впливають технологічні процеси приготування вина.
Велика кількість ресвератрола міститься і в горіхах. У список можна включити будь-які горіхи – мигдаль, волоські, горіхи, арахіс. Крім антиоксидантів в горіхах також містяться вкрай важливі для організму ненасичені жири, рослинні волокна, а також білок. Слід зазначити, що найбільше цих компонентів в натуральних горіхах, які не проходять термічну обробку. Після обсмажування, особливо при високих температурах горіхи втрачають свою цінність як джерело ресвератрола, так як його рівень знижується.
Яскраві ягоди також є джерелом цього компонента. У список можна включити: малину, полуницю, шовковицю, ожину, суницю. Також в ягодах містяться і інші корисні для організму вітаміни і мінерали. Наприклад, у великих кількостях там присутній вітамін С.
Чорний шоколад також багатий ресвератролом. Це стосується тільки натурального шоколаду, створеного з какао-бобів. Крім цього в складі шоколаду є вітаміни групи В, магній, а також інші елементи.
Французький парадокс
Французький парадокс – науковий термін кінця 1980 х років. У той час парадоксальним явищем був названий порівняно низький рівень захворювань серцево-судинної системи у французів. І це не дивлячись на їжу, багату жирами.
Також слід зазначити, що французи значно рідше, ніж представники інших національностей мають онкологічні таке захворювання.
Медики вважають, що основною причиною цього феномена є саме ресвератрол, адже крім смачної жирної їжі французи також вживають багато вина з червоних сортів винограду з високим рівнем ресвератрола.
Матеріали для статті були взяті з цього джерела.