Що таке ресвератрол

Ресвератрол – слово досить складне, але запам’ятати його все-таки варто. Цей компонент стане вашим цінним союзником в турботі про здоров’я, особливо здоров’я зору.

Ресвератрол досить істотний компонент, який міститься в деяких сортах червоного вина. Ще він входить до складу деяких продуктів харчування. Деякі вчені пов’язують з цим компонентом надії на збільшення тривалості людського життя, а також захист організму, в тому числі серця і судин. Можливо, саме цей компонент допоможе зберегти молодість шкіри, красу волосся, а також збереже пам’ять і додасть гостроти мислення.

У цій статті мова піде про оздоровчі, а також інші властивості цього компонента.

Що це таке

Ресвератролом називають групи природних компонентів, які рослини виробляють для захисту від різних пошкоджень:

  • Грибків;
  • Бактерій;
  • Висихання;
  • Перемерзання;
  • Негативного впливу ультрафіолетових променів;

Крім цього ресвератрол є досить потужним антиоксидантом. Деякі дослідники вважають, що даний антиоксидант має протизапальну дію, а також благотворно впливає на мозок, захищає серце і судини від передчасного старіння, сприятливо впливає на очі і зір.

Виступаючи в якості антиоксиданту, ресвератрол допоможе зупинити розвиток хронічних захворювань. Особливо це стосується хвороб очей, які пов’язані з віковими особливостями організму.

Користь для організму

Антиоксидантні властивості даного компонента добре вивчені сучасними вченими:

  • Вони допомагають знизити ризик появи різних захворювань, особливо хвороб органів зору;
  • Допомагають знешкодити вільні радикали, що формуються в процесі життєдіяльності людини. Кількість вільних радикалів накопичується через надмірне перебування під відкритим сонцем, це також пов’язано з поганою екологією, неправильним харчуванням
  • Під дією сонячних променів в сітківці людського ока формуються вільні радикали. Надлишок цих радикалів, а також недостатньо високий рівень виведення може вплинути на розвиток окисного процесу. Антиоксидантні властивості ресвератрола допомагають захистити очі від окислювальних процесів, а також інших вікових змін;
  • Цей компонент має протизапальні властивості, які допомагають захищати не тільки очі, а й серце;
  • Сприяє підтримці оптимальної ваги;
  • Захищає не тільки очі, але і шкіру від негативного впливу сонячних променів;

Продукти з високим вмістом ресвератрола

Як вже було сказано вище – ресвератрол міститься в деяких сортах вина, а відповідно і сортах винограду з яких його створюють. Цей компонент міститься саме в шкірці винограду. Найчастіше зустрічається в сортах, які використовуються для створінь червоних вин. Рівень ресвератрола у вині буває різним, на це, як правило, впливають технологічні процеси приготування вина.

Велика кількість ресвератрола міститься і в горіхах. У список можна включити будь-які горіхи – мигдаль, волоські, горіхи, арахіс. Крім антиоксидантів в горіхах також містяться вкрай важливі для організму ненасичені жири, рослинні волокна, а також білок. Слід зазначити, що найбільше цих компонентів в натуральних горіхах, які не проходять термічну обробку. Після обсмажування, особливо при високих температурах горіхи втрачають свою цінність як джерело ресвератрола, так як його рівень знижується.

Яскраві ягоди також є джерелом цього компонента. У список можна включити: малину, полуницю, шовковицю, ожину, суницю. Також в ягодах містяться і інші корисні для організму вітаміни і мінерали. Наприклад, у великих кількостях там присутній вітамін С.

Чорний шоколад також багатий ресвератролом. Це стосується тільки натурального шоколаду, створеного з какао-бобів. Крім цього в складі шоколаду є вітаміни групи В, магній, а також інші елементи.

Французький парадокс

Французький парадокс – науковий термін кінця 1980 х років. У той час парадоксальним явищем був названий порівняно низький рівень захворювань серцево-судинної системи у французів. І це не дивлячись на їжу, багату жирами.

Також слід зазначити, що французи значно рідше, ніж представники інших національностей мають онкологічні таке захворювання.

Медики вважають, що основною причиною цього феномена є саме ресвератрол, адже крім смачної жирної їжі французи також вживають багато вина з червоних сортів винограду з високим рівнем ресвератрола.

Матеріали для статті були взяті з цього джерела.

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

shares