Під час свят, та й взагалі взимку через малорухливий спосіб життя легко набрати зайву вагу. Тому, щоб не погладшати, краще не переїдати. Але що ж робити, якщо таааак хочеться поласувати десертом? Вихід є – приготувати щось із добірки наших рецептів. Адже десерти можуть бути смачними і корисними для фігури.
Вівсяне печиво без цукру
Сирний торт з фруктами без випічки
Потрібно для основи: яблука – 1-2 шт., вівсяні пластівці – 180 г, сухофрукти (інжир, фініки) – 100 г, банани – 2-3 шт..
Для крему: м’який кремоподібний сир – 500 г (можна збити домашній в блендері до однорідності), йогурт – 300 г, мед – за смаком, груші (або персики чи мандарини) – 1-2 шт.
Приготування: для основи перемелюємо пластівці в блендері або кавомолці, яблуко натираємо на тертці, сухофрукти дрібно нарізаємо або перемелюємо в блендері (до дрібних шматочків, не в пюре!). Банан перетворюємо в пюре і додаємо до суміші яблук, пластівців і сухофруктів, перемішуємо. Викладаємо отриману масу в форму (бажано зі знімними бортиками), вирівнюємо і трохи утрамбовуємо. Поки готується крем, основу для десерту можна поставити в холодильник. Для крему змішуємо йогурт і м’який сир, додаємо мед, перемішуємо. Грушу нарізаємо тонкими слайсами або кубиками, додаємо в крем (кілька слайсів можна залишити для прикраси). Грушу можна замінити на будь-який інший фрукт, наприклад, персик або мандарини. Викладаємо крем на основу, зверху можна прикрасити шматочками груші, горіхами або ягодами. Залишаємо торт в холодильнику на ніч, щоб крем застиг.
Торт «Пташине молоко»
Потрібно для основи: 3 невеликі яйця, 35 г кукурудзяного крохмалю, 3 ст. л. сухого молока, 10 г розпушувача, цукор за смаком.
Для суфле: 4 білка, 2 ч. л. желатину, 300 мл молока, цукор за смаком, 10 крапель лимонного соку.
Для глазурі: 20 г темного шоколаду (85% какао), 100 мл йогурту, 150 мл молока, 1 жовток, 2 ч. л. какао, ванілін за смаком.
Приготування: розділити білки і жовтки. Білки збити до піни і з’єднати зі збитими жовтками. Додати крохмаль, молоко, розпушувач і замінник цукру. Перемішати. Випікати бісквіт в розігрітій до 190 градусів духовці близько 10 хв. Змішати продукти для глазурі: шоколад розтопити на водяній бані, додати інші компоненти. Довести до кипіння і остудити. Збити білки для суфле. Підготувати желатин, розчинивши, нагріваючи його. Додати в білки желатин, лимонний сік, молоко і замінник цукру. Отриманою масою залити бісквіт. Він повинен лежати при цьому в глибокій формі. Покрити торт глазур’ю і поставити в холодильник на 2-4 години для повного застигання.
Вівсяний кекс з бананом і горіхами
Приготування: подрібнити в блендері банан. Інгредієнти змішати разом, отримане тісто розподілити у форми. Випікати півгодини в духовці при температурі 180 °.
«Швидкі» шоколадні кекси
Потрібно: борошно вівсяне – 4 ст. л., какао – 2 ст. л., яйце – 1 шт., молоко – 3 ст. л., цукор – 4 ст. л., олія – 1 ст. л., розпушувач для тіста – 1 ч. л., цукрова пудра.
Приготування: якщо вдома немає вівсяного борошна, то можна змолоти в борошно вівсянку (в кавомолці, блендері). Висипаємо до борошна цукор, какао та розпушувач. Вливаємо молоко, олію та яйце. Збиваємо все до однорідної маси. Розкладаємо тісто в формочки для кексів. Форми заповнюємо на 2/3 висоти. Ставимо в мікрохвильовку і випікаємо на повній потужності 1-2 хв. Виймаємо, коли кекси вистигнуть, посипаємо їх цукровою пудрою.
Горіхове печиво
Потрібно: вівсяне борошно – 3 ст. л., яєчний білок – 2 шт., яйце – 1 шт., вода, мелені горіхи (мигдаль або арахіс).
Приготування: висипаємо в ємність борошно, розбиваємо одне ціле яйце і від двох інших беремо тільки білок. Поступово перемішуємо і вводимо рідину. Тісто має вийти не густим, але й не надто рідким. Печиво будемо формувати ложкою, тому розводимо тісто так, щоб воно з ложки не стікало. На заключному етапі додаємо 2/3 горіхової крихти в тісто і перемішуємо. Попередньо розігріваємо духовку до 190 градусів. На деко розстеляємо папір, змащуємо трохи маслом. Печиво викладаємо за допомогою ложки, змоченою у воді. Якщо додати в тісто трохи менше води, трохи більше вівсяної муки, то можна його розгортати. Тоді печиво формується за допомогою пластикових форм. Випікати протягом 25-30 хв.
Низькокалорійний «Наполеон»
Потрібно для коржів: 3 ст. л. борошна, 2 яйця, 20 г цукру, 100 г нежирної сметани, 200 мл молока. Для крему: 300 г сиру, 30 г ванільного цукру, цукор за бажанням.
Приготування: розмішати яйця з цукром і сметаною. Акуратно додати борошно і вливати молоко, вимішуючи тісто. З тіста розкачати тонкі круглі коржі і запікати їх в духовій шафі при 180 градусах 5-10 хв. Один корж подрібнити для прикраси торта зверху. Для крему змішати сир з ванільним цукром і ретельно перемішати. Коржі промазати кремом і дати їм настоятися 2-4 год. Зверху торт посипати подрібненим в крихту коржем.
Дієтичний морквяний торт
Потрібно: 200 г вівсяної муки, 2 великі морквини, 3 яйця, 20 г цукру, 8 г розпушувача. Для крему: 500 г сиру, 110 г йогурту, дрібно порубані горіхи за смаком.
Приготування: моркву помити і подрібнити на дрібній тертці. Яйця збити з цукром, всипати вівсяну муку і розпушувач. Перемішати до зникнення грудочок. Додати моркву, перемішати. Отримане тісто випікати на сковороді невеликими порціями. Один корж пекти на слабкому вогні близько 10 хв. Для отримання крему з’єднати йогурт, сир і горіхи, перемішати. Остиглі коржі промазати одержаним складом і дати просочитися одну годину.
Яблучний пиріг з вівсяних пластівців
Потрібно: цільнозернове борошно пшеничне – 160 г, стільки ж вівсяних пластівців, 2 яйця, кефір – 180 мл., 0,5 ч. л. розпушувача, 3-4 ч. л. меду, ванільний цукор, зелені яблука – 4-5 шт.
Приготування: у велику миску викладаємо борошно і змішуємо з пластівцями. Потім сухі інгредієнти заливаємо кефіром і ретельно перемішуємо. Залишаємо тісто на годину, щоб пластівці розбухнули, а кефір зробив масу більш пишною і повітряною. Коли мине година, додаємо в тісто розпушувач, ванілін і мед. Можна також додати корицю. Яблука чистимо від шкірки і нарізаємо на рівні тонкі шматки. У форму викладаємо яблучні дольки, щоб не було великих відстаней між шматками. Потім начинку заливаємо тістом і відправляємо в розігріту до 190 градусів духовку. Випікаємо близько 25 хв.
Цукерки «Баунті»
Потрібно: молоко – 2-3 ст. л., сухе молоко – 30 г, кокосова стружка – 20 г, мед – 1-2 ч. л., гіркий шоколад – 1 плитка.
Приготування: перераховані інгредієнти, крім шоколаду, перемішати. Зліпити кульки і помістити в морозильник на 10 хвилин. Шоколад розтопити, полити кульки зверху і покласти в морозилку ще на 5 хв.
Яблучно-сирне суфле
Потрібно: яйце – 1 шт., сир – 200 г, яблука – 150 г.
Приготування: натерти очищені яблука. В яблучну масу додати яйця і сир, все ретельно перемішати. Розподілити у форми і випікати в духовці 5-8 хв. За бажанням посипати корицею.
Дієтичні маршмеллоу
Потрібно: білок – 3 шт., вода – 1 склянка, ванільний цукор, желатин – 30 г, цукор – за смаком.
Приготування: влити чверть склянки води в миску, насипати желатин і залишити на 5 хв. Розчинити желатин на пару, постійно помішуючи. Дати йому охолонути. Перемішати цукор з ванільним цукром, влити в желатин. Збити яєчні білки. Акуратно влити желатин, перемішуючи міксером. Коли суміш охолоне і стане схожа на піну, перелити її в форму рівним шаром і дати загуснути.
Панна котта з ківі та банана
Потрібно: молоко – 500 мл, вода – 30 мл, желатин – 20 г, ківі – 1 шт., банан – 1 шт.
Приготування: желатин замочити в холодній воді на 15 хв. Молоко налити в каструлю і трохи нагріти. Додати желатин з водою і розмішати до повного розчинення желатину. Банан і ківі очистити і крупно нарізати. Додати в молоко і збити блендером. Розлити молоко з фруктами у форми і помістити в холодильник на ніч. За бажання можна додати трошки цукру.
Шоколадний брауні з квасолею
Потрібно: 330 г чорної квасолі (попередньо замочити у воді на 8-10 годин), 45 г вівсяних пластівців швидкого приготування, 0,5 ст. л. розпушувача, 2 ст. л. какао-порошку, 60 г кокосового молока, ванільний цукор, 30 г чорного шоколаду, чверть столової ложки солі, цукор.
Приготування: перемішайте всі інгредієнти, крім шоколаду, за допомогою блендера. В отриману суміш додайте шматочки шоколаду і перемішайте лопаткою. Візьміть форму для випічки розміром 20×20 см. Змастіть форму і вилийте тісто. Відправте брауні в розігріту до 175 градусів духовку на 15-18 хв. Дайте йому охолонути протягом 10 хвилин і подавайте до столу.
Як зменшити калорійність будь-яких десертів:
використовувати цільнозернове борошно замість пшеничного;
використовувати йогурти, вершки і сир з низьким вмістом жиру;
зменшувати кількість цукру, додаючи для смаку в випічку ваніль, корицю та інші спеції;
жирні солодкі начинки десертів замінювати на кремові з йогурту або фруктове желе.