Жарти жартами, але після святкових застіль дуже хочеться чогось смачненького, але щоб і не жирного, і не важкого, тому страви з дієтичного м’яса кролика дуже виручать.
Гуляш з кролятини
Потрібно: тушка кролика – 1 шт., цибуля ріпчаста – 2-3 шт., борошно – 1 ст. ложка, часник – 3-4 зубчики, томатна паста – 2-3 ст. ложки, сіль, паприка, розмарин, чорний мелений перець – за смаком, олія для обсмажування, вода – 2 склянки.
Приготування: тушку промити, зрізати м’ясо з кісток та замочити в прохолодній воді на добу. Воду періодично необхідно змінювати. Замочене м’ясо висушити паперовим рушником і нарізати середніми шматочками. Спочатку обсмажити на сковороді з невеликою кількістю олії нашатковану цибулю і дрібно порубаний часник. Коли вони стануть світло-коричневого кольору, додати м’ясо, посолити, поперчити, заправити паприкою і розмарином. Обсмажувати м’ясо протягом 10-15 хвилин. До смаженого м’яса додати півтори-дві склянки води, томатну пасту, висипати борошно і як слід перемішати. Зменшити вогонь, накрити сковорідку кришкою і дати м’ясу трохи протушкуватися. Обов’язково додати 4-5 листочків лаврового листа. Тушкувати м’ясо протягом години до повної готовності. Прикрасити готову страву рубаною зеленню і подати до столу.
Кролик з картоплею в духовці
Потрібно: кролик – 1-1,5 кг, картопля – 6 штук, помідор – 4 штуки, бекон – 150 г, цибуля ріпчаста – 2 штуки, вино біле сухе – 0,5 столової ложки, оливкова олія – для смаження, розмарин, майоран, сіль, мелений чорний перець – за смаком.
Приготування: тушку кролика добре промити під проточною холодною водою, потім осушити паперовим кухонним рушником і розрізати на порційні шматочки. Покласти в глибоку миску, залити вином, додати майоран і розмарин. Накрити кришкою і залишити маринуватися мінімум на годину. Помити картоплю і помідори. Картоплю очистити від шкірки, нарізати на середні шматочки. Помідори обдати окропом і зняти з них шкірку, м’якоть нарізати часточками. Цибулю дрібно нарізати. Змішати в окремому посуді подрібнену картоплю і цибулю, приправити їх сіллю, додати багато чорного меленого перцю, злегка заправити рослинною олією. Бекон нарізати дуже тоненько. Коли м’ясо добре просочилося, обернути кожен шматочок беконом. Деко застелити пергаментним папером для випікання. Викласти на нього шматочки загорненого в бекон кролика, потім розкласти картоплю з цибулею і помідорами. Духовку розігріти до 250 градусів. Випікати приблизно 1 год. Час повного приготування страви буде залежати від особливостей вашої духовки, а також від розміру і ваги кролика. Коли м’ясо буде легко відділятися від кісточки, кролик готовий. Подавати до столу гарячим, прикрасити зеленню.
Кролик у сметані
Потрібно: кролик – 1,5-2 кг, ріпчаста цибуля – 2 штуки, морква – 2 штуки, сметана (20% жирності) – 500 мл, тепла відфільтрована вода – 400 мл, чорний мелений перець, майоран, сіль – за смаком, лавровий лист – 2 шт.
Приготування: тушку кролика добре промити під холодною проточною водою, осушити паперовим рушником, порізати порційними шматками. Шматки м’яса трохи посолити, приправити за смаком чорним меленим перцем. На сковороді обсмажити з обох боків до золотистого кольору, додати майоран і зняти з вогню. Ріпчасту цибулю нарізати півкільцями. Моркву натерти на крупній тертці. У баняк з товстим дном спершу викласти обсмаженого кролика, а зверху додати овочі та лавровий лист. Сметану перемішати з водою до однорідної маси і цією сумішшю залити кролика з овочами. Тушкувати на середньому вогні близько години. При необхідності доливати у баняк теплу воду. Коли кролик буде готовим, коли м’ясо з легкістю відділятиметься від кістки. Готову страву зняти з вогню, накрити кришкою і дати настоятися приблизно 20 хвилин. Потім розкласти м’ясо по порційних тарілках і подавати до столу.
Кролик у вині
Потрібно: кролик – 1-1,5 кг, цибуля ріпчаста – 2-3 штуки, часник – 4 зубчики, помідори – 2 штуки, вино біле сухе – 0,5 склянки, маслини чорні – за бажанням, перець чорний мелений, чебрець, сіль – за смаком, маленький лавровий лист – 1 штука.
Приготування: тушку кролика розрізати на порційні шматочки (передні та задні ніжки, спинку розділіть на кілька частин). Шматочки м’яса добре промити під струменем холодної води і обсушити паперовим рушником. Поставити сотейник на середній вогонь, додати олії, викласти шматочки м’яса і обсмажити з усіх боків до утворення рум’яної скоринки. У сотейник додати 2/3 склянки чистої води, зменшити вогонь і тушкувати приблизно 30-40 хвилин. Поки тушкується м’ясо, очистити цибулю і нарізати великими шматочками, приблизно на 6-8 частин. Зубці часнику відділити один від одного, але не очищати від лушпиння. Цибулю і часник додати в сотейник. Тушкувати до м’якості м’яса, так, щоб кістка відходила від м’яса, а виделкою було легко проткнути. Це займе приблизно годину, може трохи більше, залежно від якості кролика. Помідори нарізати невеликими кубиками, додати в сотейник до кролика. Посолити страву, приправити все чебрецем і чорним перцем, додати лавровий лист, і приблизно жменю маслин. Добре все перемішати. Тепер влити півсклянки вина в сотейник, збільшити вогонь і готувати м’ясо ще хвилин 5-10. При цьому не накривати сотейник кришкою, щоб вивітрився алкоголь. Після цього накрити кришкою, зменшити вогонь і тушкувати 10 хвилин. Готову страву розкласти по порційних тарілках і подавати до столу в гарячому вигляді.
Тушкований кролик
Потрібно: кролик – 1,5-2 кг, борошно пшеничне – 2 столові ложки, сухий чебрець – 1 чайна ложка, часник – 2 зубчики, лавровий лист – 1 штука, лимон – 1 штука, біле сухе вино – 250 мл, оливкова олія – 50 мл, гірчиця – 1 столова ложка, оливки зелені – 100 г, петрушка – 1 пучок, сіль, мелений чорний перець – за смаком.
Приготування: тушку кролика добре промити під холодною проточною водою, потім обсушити паперовим рушником і розрізати на порційні шматочки. Лимон також помити і нарізати невеликими скибочками. Часник очистити від лушпиння і нарізати. Усе скласти у глибоку миску, додати сухий чебрець і лавровий листок, ретельно перемішати руками, щоб спеції добре просочили м’ясо. Накрити миску кришкою і залишити маринуватися мінімум на 4 години. Якщо є час, то краще покласти миску в холодильник на всю ніч. Коли м’ясо промаринувалось, кожен шматочок обваляти в пшеничному борошні і обсмажити на олії на добре розігрітій сковороді до золотистого кольору. Далі перекласти м’ясо у форму для запікання, залити маринадом, додати гірчицю та вино. Добре перемішати. Духовку розігріти до 150-160 градусів, форму зі стравою накрити кришкою чи щільно фольгою і запікати приблизно 50 хвилин, залежно від щільності м’яса. Коли м’ясо буде готове, то кістки від м’якоті легко відділятимуться. Після цього, відкрити кришку і додати оливки, знову накрити і готувати ще приблизно 10 хвилин. Готову страву можна прикрасити подрібненою зеленню.
Кролик у вершково-гірчичному соусі
Потрібно: кролик – 1,5 кг, цибуля ріпчаста – 1 шт., морква – 1 шт., цибуля-порей – 1 стебло, часник – 3 зубчики, селера (стебло) – 1 шт., вершки (33%) – 200 мл, гірчиця гостра – 1 столова ложка, гірчиця солодка – 1 столова ложка, гірчиця з зернами – 1 столова ложка, вино біле сухе – 200 мл, коньяк – 50 мл, бекон – 100 гр., чебрець – 1 чайна ложка, зелень петрушки – 1 пучок, лавровий лист – 2 шт., сіль, перець чорний мелений – за смаком, масло вершкове – 40 гр., олія рослинна.
Приготування: розділити тушку кролика на 6-8 шматків і добре їх промити під холодною проточною водою. Після чого обсушити і натерти з усіх боків сіллю і чорним перцем. Сковороду поставити на середній вогонь і добре розігріти, додати олію та шматок вершкового масла, обсмажити кролика до золотистого кольору з обох боків. Після чого змастити шматочки трьома видами гірчиці, перекласти в форму для запікання і відправити в духовку, заздалегідь розігріту до температури 200 градусів, на 20 хвилин. Тим часом у сковороді, де смажився кролик, обсмажити дрібно нарізаний бекон, далі додати подрібнені цибулю, цибулю-порей, стебла селери, моркву і часник. Смажити близько 3 хвилин, потім залити все коньяком і тушкувати протягом 2-4 хвилин. Додати до овочів вино, довести до кипіння і залити кип’яченою водою (близько 200 мл.), та продовжити тушкувати 5 хвилин, далі додати лавровий листок, чебрець і дрібно нарізану петрушку. Дістати з духовки кролика і полити його засмажкою з овочів (вона повинна бути рідкою). Потім накрити форму кришкою або фольгою і знову покласти тушкуватися в духовку хвилин на 45 (до тих пір, поки м’ясо не стане м’яким). Готового кролика перекласти на сервірувальне блюдо. А овочеву засмажку з-під нього процідити за допомогою кухонного ситечка, отриману рідину вилити в сковороду і поставити уваритися на середньому вогні. Додати вершки і тушкувати близько 5 хвилин. Готового кролика полити соусом і подати на стіл.
Кролик, запечений в рукаві
Потрібно: тушка кролика свіжого – 1,5 кілограма, сметана 20% жирності – 300-400 грам, часник великого розміру – 4-5 зубчиків, олія оливкова – 100-150 гр., масло вершкове – 50-100 гр., вино біле сухе – 200-250 мл, базилік сушений, сіль, чорний мелений перець, червоний мелений перець – за смаком.
Приготування: тушку кролика добре промити, обсушити паперовим рушником і порізати порційними шматками. Тим часом приготувати маринад. Часник дрібно нарізати і викласти у глибоку миску, додати сіль, чорний і червоний перці за смаком, половину оливкової олії, все добре перемішати. Перекласти шматочки кролика в ємність з маринадом і ретельно обмакати кожен шматочок у суміші спецій з олією. Миску з кроликом у маринаді накрити харчовою плівкою і залишити маринуватись у холодильнику на 3-5 годин. Коли кролик добре замаринується, обсмажити кожен шматочок на добре розігрій сковороді з вершковим маслом та олією до золотистої скоринки. Далі викласти кролика у вогнетривку посудину та приготувати соус. На ту ж сковороду, де смажився кролик, вилити вино і уварити його упродовж 5-7 хвилин. Потім додати сметану і добре перемішати все. Посолити, поперчити і тушкувати на невеликому вогні 2-3 хвилини. Увага: якщо соус виходить дуже густий, його можна розбавити невеликою кількістю кип’яченої води. Готовим соусом залити шматочки кролика. І тепер найцікавіше – покласти ємність з кроликом в рукав для запікання і добре упакувати. Далі запікати кролика в рукаві в заздалегідь розігрітій до 200°С духовці приблизно 1,5 години. Потім дістати кролика, розрізати рукав і знову покласти в духовку на 30 хвилин, щоб страва підрум’янилась.