На Тернопільщині, за даними офіційної статистики, на складах підприємств-виробників цукру, на початок вересня була достатня кількість залишків цукру, виробленого у попередньому сезоні 2014 року. Про це повідомили у прес-службі ТОДА.
Крім цього, в інших суб’єктів господарювання області (закладах оптової і роздрібної торгівлі, с/г підприємствах) знаходилось майже 3,5 тис. тонн цукру.
Зазначені залишки продукту, без урахування можливого завезення з сусідніх регіонів, можуть забезпечити нормативну потребу населення і кондитерської галузі краю до кінця поточного року.
В області уже розпочали сезон цукроваріння. На 10 вересня Чортківське виробництво ТОВ «Радехівський цукор» (Чортківський цукровий завод) уже виробив 660 тонн цукру, а при виході на номінальні параметри роботи вироблятиме до 900 тонн цукру щодоби. Тобто, за 2,4 доби може забезпечити місячну споживчу потребу в цукрі населення всієї області.
Крім цього, у другій декаді вересня планує розпочати переробку і ТОВ «Компанія «Галичина цукор» (Збаразький цукрозавод), який щодоби вироблятиме близько 300 тонн цукру.
Очікується, що за цьогорічний сезон на Тернопільщині вироблять до 125 тисяч тонн цукру, що в 3,1 раза більше річної потреби. Тобто, при умові відсутності вивозу виробленого цукру з області, солодкого продукту могло б вистачити на три роки наперед. Загальний річний обсяг споживання цукру на Тернопільщині складає близько 40 тисяч тонн на рік.
Таким чином, населення області буде повністю забезпечено цукром на період 2015-2016 років, і ажіотажу на ринку щодо продукту не буде. Відповідно, цінова ситуація буде стабільна.