Рецепти страв до Великоднього столу: закуски, салати та випічка

Рецепти страв до Великоднього столу: закуски, салати та випічка

На порозі одне з найсвітліших і найрадісніших свят у році.
«Наш ДЕНЬ» підготував для вас, наші любі читачі, добірку смачних ідей для пасхальної гостини

Профітролі з червоною рибою

Потрібно: 250 г води, 100 г вершкового масла, 150 г борошна, 4-5 яєць, по 5 г солі і цукру, сир, зелень, червона риба.
Приготування: розтопити вершкове масло в воді та довести до кипіння, додати борошно, поставити сотейник на вогонь і постійно мішати. Тісто швидко збереться в кулю, на це піде 2-3 хвилини. Ви повинні побачити тонку білу кірку на дні.
Зняти сотейник з вогню. Ввести яйця по одному, щоразу добре перемішуючи масу. Можна ложкою або ж міксером.
Яєць піде від 3 до 5. Тому кожного разу добре перемішуйте тісто і дивіться, що вийшло. Ми очікуємо на однорідну текстуру гладкого тіста, без крупинок.
Перекласти тісто в кулінарний мішок з насадкою 10 мм. Тісто може пролежати в мішку і 12 годин, а можна працювати відразу. Відсадити на пергамент кульки діаметром 2-2,5 см. Випікати в духовці при 170 градусах до отримання рум’яної скоринки (режим верх-низ). Профітролі чудово піднімуться.
Нарізати свою улюблену зелень, з’єднати з сиром та добре перемішати, збити трохи міксером. Перекласти в мішок з насадкою відкрита зірка. Діаметр приблизно 12-14 мм. Готові заварні остудити. Розрізати хлібним ножем навпіл. Наповнити рибою та сиром. Подавати із зеленню.

Пікантні сирні кульки

Потрібно: 200 г кисломолочного пастоподібного сиру, 100 г плавленого сиру, 150-200 г твердого сиру, 1-2 ст. ложки майонезу, 2 зубці часнику, сіль. Для начинки: горіх, оливки, копчена шинка тощо. Для панірування: солодка паприка, кунжут, посічені горіхи, мак, кокосова стружка, посічений кріп (заздалегідь помити і добре висушити серветками від води).
Приготування: кисломолочний сир змолоти блендером, твердий – потерти на найдрібнішу тертку, плавлений потерти крупно. Усе перемішати, додавши інші складники. Майонезом регулювати густину: має добре формуватися кулька, не розпадатися. Сформувати кульки завбільшки з волоський горіх, поклавши всередину начинку (я клала кубик копченого курячого філе – було дуже смачно). У блюдця насипати різну паніровку, обваляти кульки. Поставити у холодильник на кілька годин.

Салат з руколою і моцарелою

Потрібно: 3-4 шт. помідора, 1-2 шт. огірки, 100 г руколи., 200 г моцарели, 1 шт. ріпчастої цибулі, кедрові горіхи за смаком, по 1 ст. л. меду, гірчиці та лимонного соку, 3 ст. л. оливкової олії, сіль та перець за смаком.
Приготування: нарізати помідори, огірки, цибулю. Для соусу: перемішати гірчицю, лимонний сік, рідкий мед і оливкове масло, сіль і перець до однорідної маси. Потім додати в салатник руколу, подрібнені огірки і помідори, цибулю і кульки моцарели, заправити салат медово-гірчичним соусом, за смаком можна прикрасити його кедровими горішками.
М’ясні рулетики з грибами

Потрібно: м’якоть свинини – 1 кг, печериці – 400 г, цибуля ріпчаста – 1 шт., сир твердий – 100 г, молоко – 250 мл, чебрець свіжий – 10 г, сіль, перець чорний мелений – за смаком, рослинна олія (для смаження).
Приготування: свинину нарізати порційними пластинами. Відбити кожен шматок м’яса з обох боків кухонним молотком. Посолити та поперчити м’ясо, за бажанням можна додати приправу. Залишити м’ясо трохи промаринуватися у спеціях. Приготування начинки. Печериці та цибулю нарізати дрібними кубиками. Обсмажити гриби з цибулею на розігрітій з олією сковороді до м’якості, помішуючи. Додати сіль і перець.
Сир твердий нарізати брусочками. На пласт м’яса викласти трохи грибної начинки, покласти брусочок сиру. Загорнути м’ясо конвертом. Скріпити краї рулетика зубочистками. Повторити те саме з рештою м’яса. Обсмажити рулетики на сковороді з додаванням олії по 2-3 хвилини з усіх боків. Викласти їх у форму для запікання. Влити молоко. Викласти поверх рулетиків гілочки чебрецю. Накрити форму фольгою й відправити в розігріту до 170°С духовку на 25-30 хвилин. Готові рулетики нарізати кружечками й подавати до столу.

Домашні ковбаски

Потрібно: 750-850 г свинини середньої жирності, 15-20 г солі, 2 г меленого чорного перцю, 1 г меленого червоного перцю (паприки), 50 г подрібненого часнику, 1-2 г товченого кмину, 1 г меленого духмяного перцю чи інших спецій, добре промиті свинячі кишки.
Приготування: м’ясо промити, порізати на невеличкі шматки без жилок, посолити, покласти у миску, накрити кришкою і залишити у холодному місці на добу. Пропустити половину м’яса через м’ясорубку, решту (бажано пісні шматочки) нарізати дрібними кубиками. Додати всі спеції та часник. Старанно перемішати – чим довше, тим краще. Наповнити масою заздалегідь приготовлені добре промиті кишкові оболонки. Залишити у холодному місці ще на 12 годин. Такі ковбаски можна смажити, варити, пекти у духовці й коптити.

Шинка у медовому соусі
Потрібно: 1 кг філе свинини (шиї), 5–8 зубців часнику, 2 ст. ложки соєвого соусу, 1 ст. ложка меду, сіль, перець.
Приготування: натерти м’ясо сіллю, перцем, нашпигувати порізаним часником, полити соєвим соусом, натерти медом. Залишити маринуватися мінімум на 1 год. Якщо шматок нерівний, обв’язати ниткою, можна обкласти лавровим листям. Форму змастити олією і викласти м’ясо. Пекти у фользі (може пригорати мед) близько 1 год., спершу за температури 200 градусів (15 хв.), далі зменшити температуру. За 15 хв. зняти фольгу і зарум’янити.

Паска з родзинками

Потрібно: 800 г борошна, 200 г вершкового масла, 200 г цукру, 1 скл. молока, 5 яєць, 50 г свіжих дріжджів, 200 г родзинок, сіль.

Приготування: розтопити масло, влити гаряче молоко, додати цукор, сіль. Перемішати і охолодити до температури парного молока, після чого всипати борошно, влити розведені в невеликій кількості молока спінені дріжджі, ретельно перемішати. Поставити в тепле місце. Коли підійде, додати 5 жовтків, 5 збитих у стійку піну білків, родзинки та вимішати. Тісто покласти у змащену маслом і посипану борошном форму, заповнивши її до половини. Коли тісто підніметься в рівень з краями форми, випікати при температурі 180° до готовності.

Королівська сирна паска

Потрібно: 1 кг сиру, 0,5 скл. сметани, пакетик ваніліну, 3 яйця, 1 скл. цукру, 100 г вершкового масла, 1 скл. родзинок та цукати.
Приготування: сир протерти на ситі, або збити у блендері, додавши сметану та ванілін. Курячі жовтки розтерти із вершковим маслом и додати до сиру. Після цього додати родзинки та цукати – все добре перемішати. Яєчні білки збити з цукром і акуратно змішати з сиром. Отриману масу перекласти у форму, застелену марлею. Покласти важіль. Залишити на добу у холодильнику. Готову паску перевернути на тарілку і прикрасити.

Ніжна паска
Потрібно: 1 кг борошна (не більше і не менше), 400 г молока, 10 жовтків, 100 г дріжджів, 200 г масла або маргарину, 300 г цукру, 100 г родзинок, 0,5 ч. ложки солі, цедра лимона.
Приготування: замісити опару: дріжджі розчинити у теплому молоці, додати 100 г цукру і 200 г борошна, добре перемішати і поставити у тепле місце, щоб опара збільшилась удвічі. Відтак додати решту цукру, жовтки, сіль і борошно, вимісити, додати родзинки, цедру. Замісити до однорідності, наприкінці влити розтоплений, але охолоджений жир. Місити приблизно 10–15 хв., поки тісто не почне відставати від рук. Поставити у тепле місце, щоб збільшилось удвічі. Тоді його прим’яти і зачекати, щоб знову підросло. Розкласти тісто у форми, заповнюючи 1/3 об’єму, дати знову піднятись удвічі. Духовку нагріти до температури 200 °С. Поставити паски і через 10 хв. зменшити температуру до 170–160 °С. Випікати ще 50 хв. З цієї порції виходить 3 паски діаметром приблизно 18, 20 і 25 см.

Крафін

Потрібно: для опари – 25 г свіжих дріжджів або 8 г сухих, 100 мл вершків 10%, 1 ч. л. цукру, для тіста – 150-200 г сухофруктів, 2 яйця, 2 жовтки, 100 г цукрової пудри, 50 г якісного вершкового масла, 30 мл коньяку, або лімончело чи рому, цедра 1 лайма або лимона, 450 г борошна.
Приготування: спершу приготувати опару. У дріжджі долити ледь теплі вершки, розвести і додати цукор. Залишити на півгодини, щоб зверху з’явилася пінка і дріжджі почали працювати. Сухофрукти помити і залити гарячим чорним чаєм з бергамотом. Далі взяти два яйця та два жовтки і збити до пишної піни. У збиту яєчну суміш додати цедру. Розтопити масло, влити до нього алкоголь, потім додати цю суміш до збитих яєць. Все вимішати і туди ж вилити опару. Далі все змішати міксером і всипати 450 г борошна. Місити тісто близько 20 хвилин. Далі розділити його на дві частини і залишити на годину підкисати. Далі вже можна формувати вироби. Цікаво, що з цього тіста ви можете приготувати, як крафін, так і традиційну паску і навіть оригінальний віночок. Якщо ви хочете приготувати звичайну паску, то сухофрукти потрібно обваляти в борошні, а далі вимішати з тістом. Для крафіна потрібно розкачати тісто завтовшки 0.5-1 см. Далі посипати його сухофруктами, тісно скрутити в рулет, розрізати навпіл і ці дві частити закрутити, як равлики по спіралі, розрізом назовні. У форму ці два «равлики» викладіть один на другий і залиште підкисати. Тісто у формах залишити на півгодини, щоб підійшло. Далі помастити збитим яйцем. Випікати 30-40 хвилин при температурі 180 градусів.

Желатинова глазур для паски
Потрібно: 100 г цукрової пудри, 2 ст. л. лимонного соку, 5 г желатину, 30 мл води.
Приготування: желатин та воду вимішати й залишити набрякати. Цукрову пудру та лимонний сік помістити в невеликий сотейник й поставити на маленький вогонь. Довести масу до кипіння, помішуючи, до повного розчинення цукрової пудри. Зняти з вогню. Починаючи збивати набряклий желатин, вливати тонкою цівкою гарячий цукровий сироп. Збивати, до суттєвого збільшення маси в об’ємі, білого відтінку та блиску. Покрити вистиглі паски теплою глазур’ю.
Шоколадна глазур
Потрібно: 75 г цукрової пудри, 1 ст. л. какао, 2 ст. л. молока, 30 г чорного шоколаду, посікти, 50 г вершкового масла.
Приготування: цукрову пудру, молоко та какао помістити в невеликий сотейник й прогрівати, постійно помішуючи, доки розчиниться цукрова пудра. Зняти з вогню. Додати шоколад та мішати до повного розчинення шоколаду, додати холодне вершкове масло й знову вимішати до однорідності й прогрівати, помішуючи, поки маса буде однорідною. Залишити глазур трохи вистигнути й змастити нею охололі паски.

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *