Бананово-грушевий пиріг
Потрібно: 1 чашка м’якого вершкового масла, 1,5 склянки цукру, 4 яйця, 2 дуже стиглих банани, 2-3 дуже стиглих груші, 1 чайна ложка ванілі, 3 склянки борошна, 2,5 чайних ложки соди, 1 чайна ложка солі, 1 чайна ложка кориці, 1 склянка сметани, 0,5 склянки фініків без кісточок.
Приготування: вершкове масло збийте з цукром, ваніллю і яйцями. Додайте борошно, соду і сіль, добре перемішайте. У блендері подрібніть м’якоть банана і грушу, додайте корицю (в цілому, повинно вийти дві склянки пюре). З’єднайте інгредієнти, додайте сметану і добре перемішайте. Додайте в тісто фініки. Форму для запікання змастіть маслом і вилийте туди тісто. Цей пиріг готується в духовці не менше години. Коли пиріг буде готовий, охолодіть.
Омлет з грушею
Потрібно: 4 яйця, 1 стигла груша, 5 столових ложок вершкового масла, 2 столових ложки молока, сіль і чорний перець за смаком, третина чашки тертого твердого сиру, наприклад чеддеру або мармурового.
Приготування: грушу очистіть від шкірки і серцевини, наріжте тонкими скибочками. На сковороді розтопіть 3 столові ложки вершкового масла і протушкуйте скибочки груші. У тарілці змішайте яйця, молоко, сіль і перець. Додайте на сковороду залишок вершкового масла. Вилийте яєчну суміш і підсмажте. В кінці додайте сир і накрийте сковороду кришкою, щоб сир розтопився. Подавайте з хлібом.
Тертий пиріг з грушею і халвою
Потрібно для тіста: маргарин – 200 г, цукор – 1 склянка, сода – 1/4 чайної ложки, сіль – 1/2 чайної ложки, яйця – 2 шт., борошно – 3 склянки.
Для начинки: груші – 5-6 шт., халва – 200-250 г.
Приготування: борошно просіяти в миску, додати сіль, цукор, розпушувач і перемішати. Яйця вбити в невелику мисочку, злегка збити виделкою. До борошна додати яйця і м’який маргарин, замісити тісто. 1/3 тіста помістити в холодильник. Решту тіста натерти або просто викласти на дно форми, змащеної маргарином, рівним шаром. Розмір форми – 35 см на 24 см. Груші очистити від шкірки, розрізати на 4 частини, видалити насіння і нарізати довільно невеликими шматочками. Розкласти груші на тісто. Зверху посипати халвою. Натерти тісто з холодильника. Відправити пиріг в розігріту до 200°С духовку. Випікати до золотистої скоринки.
Запечені груші
Потрібно: 5 великих стиглих груш, 1 склянка вівсяних пластівців, 1 склянка коричневого цукру, кориця і мускатний горіх – за смаком, 6 столових ложок вершкового масла, 2 склянки яблучного соку.
Приготування: груші розріжте навпіл і видаліть серцевину. Розкладіть на формі для запікання. У тарілці добре перемішайте вівсянку, цукор, приправи і вершкове масло. Розкладіть суміш поверх груш. Вилийте у форму для запікання половину яблучного соку і поставте груші в духовку на 30 хвилин. Дістаньте, долийте ще яблучного соку і поставте в духовку ще на 30 хвилин. Перед тим як подавати на стіл, добре охолодіть.
Тарт «Груша в кришталі»
Потрібно для сиропу: апельсиновий сік – 200 мл, апельсинова цедра – 1 чайна ложка, вода – 650 мл, цукор – 4 столові ложки, ванільний цукор – 1 чайна ложка.
Для тарта: борошно – 350 г, вершкове масло – 200 г, вода – 50 мл.
Для крему: яйця – 2 шт., вершки 33% – 75 мл, борошно – 2 столові ложки, цукор – 2 столові ложки.
Для заливки: груша – 4 шт., желатин – 25 г.
Приготування: вершкове масло дістати з холодильника та залишити на 20 хвилин. Борошно розтерти з маслом до отримання крихти. Додати воду (50-80 мл – залежно від борошна), замісити тісто, загорнути його в поліетиленову плівку і відправити на 60-90 хвилин в холодильник. Потім тісто тонко розкачати і викласти в застелену пергаментом і змащену маслом форму, формуючи денце і бортики торта. Викласти зверху пергамент, засипати гніт (квасоля або горох) і випікати в розігрітій до 180°С духовці 20 хвилин. Груші очистити від шкірки і вирізати серцевину. У сотейнику змішати цукор (4 столові ложки), сік одного апельсина, апельсинову цедру (1 чайна ложка) і воду (650 мл). Викласти в сироп груші, довести до кипіння, додати ванільний цукор, вимкнути вогонь і дати грушам настоятися в гарячому сиропі. Для крему змішати борошно і цукор. Додати грушевий сироп (75 мл) і перемішати. Збити яйця, додати вершки і збити до пишної піни. З’єднати борошняну і яєчно-вершкову суміші, перемішати до однорідності. Сформувати пиріг. Груші викласти в форму з готовим коржем. Залити заварним кремом, не доходячи на 1,5 см до краю форми. Випікати у розігрітій до 180°С духовці близько 25 хвилин (крем повинен загуснути). Готовий пиріг вийняти з духовки і дати йому охолонути хвилин 40. Для заливки желатин залити холодною водою (50 мл) і дати йому набрякнути. Грушевий сироп (500 мл) помістити на водяну баню, додати желатин і нагріти до його повного розчинення, але не кип’ятити. Охололе желе вилити на крем. Поставити пиріг в холодильник до повного застигання желатину.
Смузі з грушею
На йогурті: потрібно 250 мл натурального йогурту, 1 чашка м’якоті груші, м’якоть одного стиглого банана, 3-5 ківі, 3 столових ложки меду – за бажанням, 5-10 кубиків льоду – за бажанням.
На молоці: потрібно 1 склянку молока, 2 солодких стиглих груші, 2 стиглих яблука, 1 чашка заморожених ягід (полуниці, чорниці, малини), цукор – за бажанням.
З яблучним соком: потрібно 0,5 склянки молока, 0,5 склянки яблучного соку, 1 велика стигла груша, дрібка кориці, кілька кубиків льоду.
Приготування: збийте всі інгредієнти в блендері та насолоджуйтесь!
Сирні оладки з грушами
Потрібно: 2 груші, 400 г сиру, 2 яйця, 5-6 столових ложок манки, цукор, сіль за смаком.
Приготування: сир добре розім’яти міксером, додати яйця, манку, приправити сіллю і цукром. Накрити миску плівкою і залишити на годину, щоб манка розбухла. Груші порізати тонкими скибочками, додати до сирної маси. Столовою ложкою викладати оладки на сковороду і обсмажувати на олії з обох боків. Подавати гарячими з солодким фруктовим соусом.
Шарлотка з грушами
Потрібно: 3 яйця, 250 г цукру, 300 г борошна, 500-600 г груш.
Приготування: груші нарізати кубиками і присипати борошном. Яйця збити з цукром (маса повинна стати однорідною, світло-жовтою). Додати всю муку і швидко розмішати (тісто має бути густе). Форму для випічки змастити вершковим маслом, припудрити борошном. На дно форми викласти шматочки груш. Поверх груш викласти тісто, розрівняти верх шарлотки широким ножем. Поставити пиріг у розігріту до 190 С духовку на 40 хв.
Пиріг з пісочного тіста з грушами
Потрібно для тіста: 200 г масла, 50 г цукру, 450 г борошна.
Для начинки: 5-6 груш, 2 яйця, 150 г цукру, 200 г кокосової стружки, 50 г масла.
Приготування: замісити пісочне тісто (найкраще міксером), охолодити 30 хв. у холодильнику. Викласти тісто у тортівницю, на нього – шматочками груші. Перемішати всі складові для начинки до отримання однорідної густої суміші. Викласти начинку на груші, розрівняти. Накрити зверху пекарським папером, щоб не підгоріло. Випікати при температурі 200 С 35-40 хв.
Сирна запіканка з маком і грушею
Потрібно: 250 г сиру, 2 столові ложки цукру, 2 столові ложки манки, 20 г масла, 1 яйце, 1 столова ложка маку, 1 груша.
Приготування: мак залити окропом на 15 хв., потім відкинути на дуже дрібне ситечко або на марлю, щоб позбутися зайвої рідини. Блендером змішати сир, манку, цукор, яйце і вершкове масло до однорідної консистенції. Грушу почистити і нарізати маленькими кубиками. До підготовленої сирної маси додаємо грушу, мак і добре перемішуємо. Тортівницю (діаметр 16 см) змастити вершковим маслом, присипати манкою або сухарями і викласти сирну масу. Випікати в попередньо розігрітій духовці при 180 С 30-35 хв. Готову запіканку охолодити, не виймаючи з форми. Подавати зі сметаною або будь-яким солодким соусом.
Груші з винним сиропом
Потрібно: 1 кг груш, 300 г цукру, 200 г червоного вина, 5 г кориці, 2-3 шт. гвоздики, 300 г води.
Приготування: очищені груші варити з цукром, корицею і гвоздикою 10-15 хвилин. Налити вино і продовжувати варіння до тих пір, поки груші не обм’якнуть, але зберігатимуть свою форму. Вийняти груші ложкою з дірками. Сироп процідити і згустити. Подавати на стіл, поливши охолодженим згущеним сиропом.
Салат з груш із сиром
Потрібно: 3-4 груші, 300 г сиру, 100 г майонезу, 50 г сметани, 1 помідор, 1 солодкий перець, цукор, сіль.
Приготування: натерти сир на крупній тертці, нарізати груші тонкими невеликими шматочками. Продукти змішати, заправити сумішшю сметани і майонезу, цукру і солі. Прикрасити кружечками помідорів, червоного і зеленого перцю.