СОРТУВАННЯ
Чим крупніше й важче насіння, тим більше в ньому живильних речовин. Відповідно, з такого насіння виростають сильніші рослини. Щоб відібрати краще насіння, його занурюють у розчин кухонної солі (розчинити 1 ч. л. солі в склянці води), мішають протягом двох-трьох хвилин, а потім дають відстоятися хвилин десять. Дрібне й порожнє насіння, що спливло, видаляють, а осіле на дно повноваге насіння – промивають водою й висушують. Воно в першу чергу йде на посадку.
ПРОГРІВАННЯ
Цю процедуру доцільно застосовувати, якщо насіння томатів зберігалося в холодних приміщеннях. Таке насіння радять прогрівати за місяць-півтора до посадки протягом тижня, поступово підвищуючи температуру з 18-20°С до 80°С. У домашніх умовах насіння, як правило, прогрівається на батареї в полотняних мішечках протягом 3-х діб. Насіння томатів-гібридів прогрівати не обов’язково.
ЗНЕЗАРАЖУВАННЯ
Багато хвороб томатів «живуть» на поверхні насіння. Щоб уникнути зараження розсади, перед посадкою насіння необхідно дезінфікувати або, як кажуть городники, протравлювати. Найпоширеніший спосіб знезаражування насіння – витримати його близько двадцяти хвилин в 1% розчині марганцівки. Можна також протравити насіння в 2-3% розчині перекису водню, нагрітому до 40-45°С, протягом семи-восьми хвилин.
УДОБРЕННЯ
Для підвищення врожайності томатів насіння перед посадкою на добу замочуються в одному з живильних розчинів. Це можуть бути промислові препарати (наприклад, Епін, Імуноцитофіт), гумати калію або натрію, а так само старі добрі народні засоби (приміром, картопляний сік або сік алое).
Після обробки насіння живильною сумішшю їх слід просушити, не промиваючи.
НАМОЧУВАННЯ
Для намочування насіння томатів необхідно покласти в мішечок з марлі й опустити в теплу воду. Температура води повинна бути не нижче кімнатної, її кількість на 20-25% менше кількості насіння. Процедура намочування насіння томатів повинна тривати не більш дванадцяти годин, при цьому кожні 4-5 годин слід міняти воду, і так само періодично виймати мішечки з насінням з води, щоб уникнути нестачі кисню.
ПРОРОЩЕННЯ НАСІННЯ ТОМАТІВ
Ця операція прискорює схожість рослин і сприяє більш ранній віддачі врожаю. Як правило, насіння пророщують у блюдці, застеленому марлею або фільтрувальним папером при температурі 20-25°С протягом двох діб. Тут важливо стежити за тим, щоб папір або марля не пересихали, і в той же час не були зайво вогкими. Корисно використовувати талу воду.
ЗАГАРТОВУВАННЯ НАСІННЯ
Томати – теплолюбна культура. Щоб рослини були пристосовані до несприятливих погодних умов, слід провести загартовування насіння. Розсада із загартованого насіння краще переносить перепади температур і рослини розвиваються набагато швидше. Помічено, що помідорові кущі, вирощені із загартованого насіння, зацвітають раніше й плодоносять рясніше на 30-50%. Для загартування на насіння впливають змінними температурами: насіння томатів, яке наключилося, на ніч (на дванадцять годин) поміщають у холодильник (у температуру 0-+2°С), а потім протягом дня витримують при температурі 15-20°С. Процедуру повторюють не менш 2-3 разів.