Місячний посівний календар допомагає визначити найкращий час для посівної. На думку садівників, фази місяця впливають на ріст і розвиток рослин. Сприяє кращому проростанню насіння і збільшенню урожайності.
Є сприятливі і не сприятливі дні. Коли і що садити найкраще у квітні за місячним календарем розповідає Gazeta.ua.
Перша половина місяця вважається сприятливою для посіву. Це період, коли місяць перебуває у фазі зростання, що вважається сприятливим для росту і розвитку рослин. Однак якщо квітень із заморозками, не варто поспішати сіяти.
Сприятливі дні у квітні
2 числа – щасливі для посіву коренеплодів, цибулевих і томатів, а також для посадки плодово-ягідних культур.
5-6 – якщо погода дозволяє, для батату, цибулі на зелень, грибів і посадкою декоративних чагарників.
10-11 – приділяють увагу посіву томатів, перцю, баклажанів, кабачків та інших овочів, а також для ягідних культур і горіхів.
14-15 – рекомендується висівати редис, цибулю, салат та інші овочі, а також займатися посівом газонів і ґрунтопокривних рослин.
21-23 – плідні для посадки саджанців фруктових дерев і посівом лікарських трав і чайних культур.
25-30 – продовжують посів овочів і декоративних рослин.
Несприятливі дні
3-4 числа – у ці дні краще відкласти посів і зайнятися обрізанням садових дерев і чагарників, підготовкою грядок і прополювання.
7-9 – рекомендується огляд рослин на наявність шкідників та хвороб і відповідна обробка.
12-13 – нейтральні дні, їх краще використовувати для перевірки опор, обрізки ягідних культур.
16-20 – уникають посадки рослин, але облагороджують ліани, живоплоти. Перевіряють їх на наявність хвороб і шкідників.
24 квітня – приділяють час завершенню розпочатих робіт, і планують роботи на травень.
Що можна садити
Як варіант, можна висаджувати томати, огірки та баклажани в теплицях або у відкритий ґрунт, якщо вкривати посів на ніч.
Капуста білокачанна, броколі, цвітна — під розсаду на початку квітня.
Цибулю на перо і під зиму.
Часник, якщо не був посаджений восени.
Морква, буряк, редиску — у відкритий ґрунт, коли ґрунт достатньо прогрівається.
Горошок і боби – для раннього врожаю.
Шпинат, салат – на ранній зелений урожай.