Сезонні зміни в настрої часто пов’язані зі змінами в хімічних речовинах мозку, викликаними зменшенням кількості світла. Така проблема зачіпає близько 20% людей, починається зазвичай в кінці осені і закінчується навесні.
Для боротьби з цим розладом, крім фізичних вправ і лікарських засобів, учені рекомендують збалансоване харчування. Як відомо, деякі продукти можуть впливати на вироблення нейромедіаторів та інших хімічних речовин, які допомагають у боротьбі з сезонною депресією.
Що слід вживати в цей період
- Жирна риба: містить корисні омега-3 жирні кислоти.
- Їжа з високим вмістом вітаміну D: міститься у великих кількостях у рибі, молочних продуктах і яйцях.
- Мінімально оброблені продукти: дослідження показують, що цілісні зерна, фрукти, овочі, риба і деякі види м’яса можуть знизити ймовірність розвитку депресії.
- Темний шоколад з найменшим додаванням цукру: вживання шоколаду покращує настрій і зменшує стрес.
- Пробіотикик: йогурт, квашена капуста, ферментовані продукти і продукти з активними живими культурами.
- Вуглеводи з низьким глікемічним індексом: овочі, в тому числі деякі крохмалисті, такі як солодка картопля, цільні зерна, боби, фрукти і знежирені молочні продукти.
- Їжа з високим вмістом цинку: устриці та інші молюски, пісна яловичина, йогурт, цільні зерна і боби. Люди з більш низьким рівнем цинку схильні відчувати депресію.