Смачно і корисно: 12 незвичайних страв із кабачків

Смачно і корисно: 12 незвичайних страв із кабачків


Кабачок – надзвичайно корисний дієтичний овоч з родини гарбузових.У ньому міститься багато мінеральних солей, які добре впливають на шлунково-кишковий тракт, а також вітаміни С, В1 та В2, каротин і нікотинова кислота, що роблять ці овочі практично обов’язковими для вживання людьми з цукровим діабетом чи хворобами серця або крові.
Сезон кабачків якраз розпочався. Зараз їх можна придбати у будь-якому супермаркеті, магазині чи на ринку.
Сьогодні пропонуємо вам підбірку кількох надзвичайно смачних страв, які можна приготувати з кабачків або з їх додаванням. Отож…

Легкий салат із кабачків

Потрібно: кабачок – 2 шт., сир «Фета» – 100 г, часник – 2 зубчики, стебло селери – половинка, помідор – половинка, грецький йогурт – 1 ст. л, зелень, сіль, перець – за смаком.
Приготування: у чашу блендера кладемо сир, часник, нарізаний шматочками помідор і селеру, а також подрібнену зелень, грецький йогурт, сіль і перець. Все збиваємо до однорідної маси, а вже готову заправку лишаємо настоятися. Кабачки промиваємо і нарізаємо тонкими пластинками, а тоді – соломкою. Перекладаємо у глибокий салатник і додаємо соус.

Весняні макарони з кабачком

Потрібно: макарони – 150-200 г, кабачок – 1 шт., помідор – 1 шт., часник, сіль, перець і приправи – за смаком.
Приготування: відварюємо макарони. Доки вони готуються, розігріваємо велику сковорідку. Протягом 10 хв. обсмажуємо на ній нарізані тонкою соломкою кабачки, помідор і часник. Підсолюємо і перчимо, а тоді – додаємо макарони. Смажимо ще 5 хв. За бажання до такої страви можна додати сир чи будь-яке м’ясо – від цього вона стане лише смачнішою.

Соковиті курячі котлети з кабачком

Потрібно: куряче філе – 600-700 г, кабачки – 300 г, цибуля – 2 шт. (невеликі), жовтки з яєць – 2 шт., майонез – 2 ст. л., гірчиця – 1 ст. л., борошно (пшеничне або рисове) – ½ склянки, олія – 4 ст. л., сіль, перець – за смаком.
Приготування: добре вимитий кабачок натираємо на тертці в друшляк, солимо і перемішуємо. У такому вигляді лишаємо його на 5 хв., а потім –  віджимаємо кабачок від зайвого соку і перекладаємо в миску. Цибулю чистимо і ріжемо невеликими шматочками, кладемо в чашу блендера і подрібнюємо. Куряче філе нарізаємо середніми шматочками і теж подрібнюємо  блендером. Підготоване м’ясо і цибулю додаємо до кабачків. Туди ж кладемо курячі жовтки, сіль, перець, майонез, гірчицю і все добре змішуємо. Накриваємо миску харчовою плівкою і прибираємо в холодильник на 30 хв. Присипаємо борошном дошку. Ложкою набираємо трохи фаршу і формуємо котлетки, які викладаємо на дошку. Зверху присипаємо їх борошном. У сковороду наливаємо олію і добре її розігріваємо. Вкладаємо котлетки та обсмажуємо з обох сторін до появи рум’яної скоринки.

Кабачкові мафіни

Потрібно: 1 кабачок, 1 склянка борошна, 1 яйце, 130 мл молока, 50 г вершкового масла, 30 г мигдалю, 7 г розпушувача, 1 ст. л. цукру, сіль за смаком.
Приготування: кабачок натерти на грубій тертці. Мигдальний горіх підсушити і подрібнити. Змішати тертий кабачок, горіхи і просіяне борошно з розпушувачем і сіллю. Яйце, молоко, розтоплене вершкове масло і цукор збити міксером. З’єднати молочну та кабачкову масу і перемішати. Викласти тісто в змащені вершковим маслом формочки для випікання і відправити у розігріту до 180°С духовку. Кабачкові мафіни будуть готові за 25-30 хв.

Кабачковий торт

Потрібно: кабачки – 4 шт., кріп або кінза – пучок, яйця – 3 шт., борошно – 5 ст. л., сіль і перець –  за смаком.
Для начинки: помідори – 5 шт., майонез – 5 ст. л., часник – 4 зубчики.
Приготування: добре промиті кабачки треба натерти на великій тертці. Підсолити і залишити на 15 хв. Тоді кабачкову масу віджати від соку і перекласти у глибоку миску. Посолити, поперчити, додати дрібно нарізану зелень і яйця. Добре перемішати, а тоді – додати борошно і вимішати ще раз. Отриману масу розділити на 4-5 частин, які смажитимуться по черзі. На невеликій сковороді розігріваємо олію. Кабачкову масу викладаємо на сковороду, розрівнюючи лопаткою, аби вийшов один великий млинець. Обсмажуємо з обох сторін до рум’яної скоринки. В окремій мисці мішаємо майонез і чавлений часник. Отримані кабачкові млинці викладаємо на плоску тарілку. Кожен з них змащуємо столовою ложкою майонезу з часником і викладаємо зверху тонко нарізані помідори. Останній млинець також мажемо соусом із часником і прикрашаємо. Перед подачею на стіл такий тортик має трохи настоятися у холодильнику. Для цього вистачить години.

Салат із кабачків і бринзи

Потрібно: кабачки – 400 г, солоний сир (бринза або фета) – 100 г, рукола чи інша зелень – пучок, насіння соняшника – 1 ст. л., олія – 1 ст. л., лимонний сік – 2 ч. л., сіль, перець – за смаком.
Приготування: кабачки порізати тонкими кружечками, посолити і поперчити, а  тоді – обсмажити на олії до легкого зарум’янювання. Разом з кабачками треба злегка обсмажити насіння. Викласти кабачки на тарілку, остудити, присипати насінням і зеленню. Зверху викласти порізану брусочками фету. Поперчити і полити олією, змішаною з лимонним соком. Салат можна їсти як теплим, так і охолодженим. Літні мариновані кабачки

Мариновані кабачки

Потрібно: кабачки – 500 г, борошно – 1 склянка, цибуля – 1 шт., часник – 2 зубчики, лавровий лист і зелень – за смаком, яблучний оцет (5-6%) – 1 склянка, вода – 2,5 склянки, олія.
Приготування: нарізані кружальцями кабачки треба обваляти в борошні та обсмажити на пательні в олії до золотистого кольору. Викласти готові кабачки на паперовий рушник і дати стекти олії. Нагріти трохи олії у великій пательні, додати подрібнений часник і тонко нарізану цибулю. Тушкувати на повільному вогні, доки цибуля не стане прозорою. Додати оцет, воду і лавровий лист, довести до кипіння і готувати протягом кількох хвилин.
Викласти кабачки у велику ємність, залити теплим маринадом, посипати нарізаною зеленню і дати охолонути. Накрити поліетиленовою плівкою і поставити в холодильник. Вже через 12 годин кабачки можна подавати до столу. Зберігати страву треба у холодильнику.

Суп із кабачків

Потрібно: кабачки – 1,3 кг, цибуля – 2 шт.

(маленькі), часник – 2 зубчики, олія – 4 ст. л., вода – 5 склянок, сіль і перець – за смаком.
Приготування: у великій каструлі нагріваємо олію. Додаємо цибулю і часник та смажимо їх на слабкому вогні, часто помішуючи – до м’якості. Це займе близько 7-8 хв. Додаємо нарізані маленькими скибочками кабачки і готуємо далі, часто помішуючи – близько 10 хв. Додати воду і доводимо все до кипіння. Варимо, доки кабачки не стануть дуже м’якими – це ще близько 10 хв. Подрібнюємо наш суп за допомогою блендера чи кухонного комбайна до стану однорідного пюре. Тоді заправляємо сіллю і перцем. Подавати можна як у гарячому, так і в охолодженому вигляді.

Пиріг із кабачків

Потрібно: кабачки – 750 г, цибуля – 1 шт., борошно – 1 склянка, розпушувач – 1 ч. л., сир – 250 г, яйця – 3 шт., олія – ¼ склянки, сіль – 1 ч. л., чорний перець – ½ ч. л., зелень – за смаком.
Приготування: кабачок та сир натерти на тертці, дрібно нарізати цибулю. Розігріти духовку до 175 градусів. Змішати всі інгредієнти у великій мисці, залишивши 1 ст. л. сиру.
Викласти кабачкову суміш у круглу форму для випічки, попередньо змащену олією. Випікати пиріг 45-50 хв. до золотисто-коричневого кольору. Зверху посипати сиром. Дати пирогу охолонути протягом 10-15 хв. перед нарізкою.

Оладки з кабачків із сиром

Потрібно: кабачок – 1 шт., сир – 1 пачка (200 г), яйце – 2 шт., борошно – 3 повні ст. л., сіль – 0,5 ч. л., олія – для смажіння.
Приготування: кабачок натираємо на тертці. Якщо він достатньо молодий і свіжий, то можна стерти разом зі шкіркою. Додаємо яйця, сир, сіль і борошно, тоді – гарненько перемішуємо (до набуття тістом однорідності). На розігріту пательню виливаємо 2-3 ст. л. рафінованої олії, добре її розігріваємо та починаємо викладати тісто з кабачків. Смажити оладки треба на середньому вогні протягом 2-3 хв. з кожного боку.

Фрітата з кабачками
Потрібно: 3 кабачки, 4–5 яєць, 50 мл молока, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 100 г твердого сиру, 2 ст. л. соняшникової олії, зелень за смаком, сіль, перець.
Приготування: кабачки нарізати кружечками завтовшки приблизно 0,4 см. Цибулю і часник дрібно порубати і обсмажити на олії до прозорості. Додати в сковороду кабачки і тушкувати 7 хв., періодично помішуючи. Яйце збити з молоком, сіллю і перцем. Сир натерти. Зелень дрібно порубати. Додати все до яєчної маси і перемішати. Потім додати тушковані кабачки. Форму для випікання змастити олією і викласти отриману суміш. Випікати 30–40 хв. за 180 °С.

Бутербродна намазка з кабачків

Потрібно: кабачок – 2 шт. (500 г), сметана – 2 ст. л., часник – 2 зубчики, бринза – 150 г, кріп – пучок, волоські горіхи – 20 г, сіль – за смаком, грінки.
Приготування: кабачки ретельно промиваємо та нарізаємо маленькими кубиками. Ставимо сковороду на плиту і наливаємо в неї небагато олії. Як тільки вона підігріється, висипаємо кабачки та обсмажуємо їх на середньому вогні, постійно помішуючи – до повної готовності.
Знімаємо овочі з вогню, перекладаємо в миску і даємо повністю охолонути. Вичавлюємо сюди ж часник, додаємо невеликий пучок подрібненої зелені та сметану. Бринзу натираємо на великій тертці і кладемо в миску до решти інгредієнтів, як і подрібнені волоські горіхи. Все добре перемішуємо, а тоді – збиваємо блендером.

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *