Яйця на Великдень: що приготувати з варених крашанок

Яйця на Великдень: що приготувати з варених крашанок


А у вас теж після Великодніх свят залишаються крашанки? Всі вже й наїлися, а варених яєць ще чимало! І, скажімо так, вони не вчора зварені… Що робити? Пропонуємо вам кілька способів, як використати цей продукт, аби захотіла скуштувати вся родина.

Які яйця не можна їсти?
Тріснуті, з пошкодженою шкаралупою яйця зберігаються в холодильнику максимум 12 годин, але краще їх відразу з’їсти.
Свіжі яйця, зварені круто, можуть зберігатися в холодильнику 5 днів і довше. Але вони повинні бути сухими, без тріщин і пошкоджень. Проведіть експеримент, за яким можна визначити, зіпсовані яйця чи ні. Обережно почистіть їх від шкаралупи, покладіть на паперову серветку, покачайте трохи і подивіться, який слід залишився на серветці. Перша ознака того, що яйце зіпсоване і його не можна їсти, – під шкаралупою багато рідини (яйце мокре). Ця рідина може бути мутного білого кольору або жовтого. Друга ознака – очищене яйце слизьке. Третя ознака – структура білка деформована – є западини або тріщини.
Коли ви розібралися, що з ваших запасів придатне для подальшого використання, – спробуйте приготувати з них щось смачненьке.

Листкові куточки з яйцями та зеленню

Потрібно (на 8 штук): 450 г листкового чи листково-дріжджового тіста, 3-4 круто зварених яйця, пучок зеленої цибулі, сіль за смаком.
Приготування: хай тісто розморозиться за кімнатної температури. Тим часом очистіть та наріжте кубиками яйця, помийте, обсушіть та дрібно поріжте пір’я цибулі, розігрійте духовку до 220 градусів. Змішайте яйця з цибулею, посоліть за смаком. Наріжте тісто квадратами та викладіть посередині кожного квадрата начинку. Змастіть краєчки тіста водою, тоді воно краще заліпиться. Складіть квадрат навпіл навскоси, щоб вийшов трикутник, та гарненько притисніть краї пальцем чи виделкою. Викладіть куточки на деко, застелене пергаментом, та поставте в гарячу духовку. Випікайте 25-30 хвилин, до розшарування тіста й золотистого кольору.

Розбірний пиріг з сиром, яйцями та зеленою цибулею

Потрібно для тіста (на форму 26-29 см): 30 г свіжих дріжджів, 3 ст. л. цукру, 30 мл води (2 ст. л.), 4 яйця, 170 г вершкового масла, 1 ч. л. солі (врівень з краями), 1/3 ч. л. куркуми, 500 г борошна.
Для начинки: 4-5 круто зварених яєць, 200 г сиру, 2 ст. л. сметани, пучок зеленої цибулі та кропу, сіль, мелений чорний перець за смаком.
Приготування: дріжджі розітріть з цукром, розбавте теплою водою, просійте пару столових ложок борошна, перемішайте й залиште на 15 хвилин в теплому місці. Яйця та масло дістаньте з холодильника, хай нагріються. Коли в тісті почнуть з’являтися бульбашки, додайте яйця, решту цукру та м’яке вершкове масло. Поступово додаючи решту борошна, замішуйте тісто. Разом із борошном всипте сіль та куркуму. Тісто виходить дуже приємне, м’яке та зовсім не липке. Місимо хвилин 5, тоді викладаємо в миску, накриваємо рушником і залишаємо на 35 хвилин в теплі. Приготуйте начинку. Очищені варені яйця дрібно наріжте. Зелень потримайте хвилин п’ять в холодній воді, тоді промийте під краном та енергійно струсіть кілька разів, щоб обсушити, і теж подрібніть. Змішайте яйця, зелень, сметану, сир та спеції за смаком. Форму застеліть пергаментом, змастіть папір олією. Коли тісто підійде, обімніть його та розвалкуйте завтовшки 5 мм. Склянкою виріжте кружальця. По центру кожного викладіть начинку, защипніть, як вареники, та викладіть по колу в форму. Коли викладете одне коло, змастіть пиріжки олією за допомогою пензлика, так їх легше буде відокремлювати один від одного. Накрийте форму рушником та залиште в теплому місці на одну годину. Тоді поставте в духовку, розігріту до 170 градусів, та випікайте упродовж 20 хвилин. Як почнуть рум’янитися, змастіть збитим яйцем чи жовтком з додаванням 1 чайної ложки молока, та випікайте ще 10 хвилин, до яскравої скоринки. Можна збільшити температуру до 190 градусів, щоб пиріг краще зарум’янився. Готовий пиріг вийміть з форми та викладіть на решітку. Як трошки охолоне, перекладайте на тацю та пригощайтеся.

М’ясні зрази з вареними яйцями
Потрібно (на 7 штук): 500 г фаршу, 1 середня картоплина, 1 невелика цибулина, 1 маленька морква, 1 невеличке сире яйце, 7 варених яєць, 1 ч. л. солі, 1/4 ч. л. меленого чорного перцю, кілька гілочок кропу, петрушки чи пір’їн зеленої цибулі, 0,5 ч. л. олії.
Приготування: на фарш підійде нежирна свинина чи куряче філе. Круто зварені яйця очистіть від шкаралупи. Форму для запікання змастіть олією. Духовку розігрійте до 180 градусів. Очистіть та помийте овочі. Моркву та цибулю натріть на великій тертці, картоплю – на дрібній, додайте до фаршу разом зі спеціями, сирим яйцем та подрібненою зеленню. Як слід вимісіть до однорідності. Змоченими у воді руками формуйте з фаршу кружальця 3-5 мм завтовшки, такого розміру, щоб загорнути яйце. Посередині кружальця викладіть яйце, заліпіть та кілька разів з силою киньте котлетку з руки в руку, щоб вона добре тримала форму та не розвалювалася. Викладіть зрази в форму та запікайте 40-45 хвилин, доки пропечуться всередині та трошки підрум’яняться.

М’ясна запіканка з яйцем від Євгена Клопотенка

Потрібно: 800 г яловичого фаршу, 1 середня ріпчаста цибуля, 2 ст. л. панірувальних сухарів, 1 дрібка мускатного горіха, 5 шматочків бекону (або прошуто), 5 яєць, 200 г йогурту, 150 г сиру Моцарела, за смаком сіль, перець.
Приготування: розігрійте духовку до 180 градусів. Цибулю дрібно порубайте і змішайте з фаршем. Додайте панірувальні сухарі, 1 яйце, сіль, перець і добре перемішайте. Викладіть фарш у змащену маслом прямокутну форму і рівномірно розподіліть по дну і стінках. У поглиблення викладіть шматочки бекону по всій довжині форми. Додайте йогурт і теж рівномірно його розподіліть. Зверху викладіть шматочки порізаного сиру Моцарела. Потім акуратно розбийте в поглиблення 4 яйця, щоб вони рівномірно розтеклися по формі, додайте дрібку солі, трохи тертого сиру і випікайте в духовці протягом 60 хв.

«Конверти» з вареними яйцями і сиром
Потрібно: 1 лист тонкого лаваша, варені яйця (4 шт.), 100 г натертого твердого сиру, 2 зубчики часнику (за бажанням), 2 ст. л. майонезу, зелень, олія для смаження.
Приготування: змішайте натертий сир і подрібнений часник з майонезом. Додайте зелень і подрібнені яйця. Загорніть масу у лаваш, сформувавши «конвертики». Обсмажте їх на розігрітій сковороді з двох сторін до хрусткої скоринки. Подавайте до столу гарячими зі сметаною.

Смажені пиріжки на кефірі

Потрібно для тіста: 1 склянка кефіру, близько 4-х склянок борошна, 2 яйця, 2 ст. л. олії, 1 ч. л. соди, 2 ч. л. цукру, 1 ч. л. солі.
Для начинки: 6 яєць, зелена цибуля, сіль, перець (за смаком).
Приготування: спершу готуємо начинку. Варені яйця і цибулю дрібно рубаємо, солимо/перчимо до смаку. Якщо начинка дуже розсипчаста, додайте трохи розтопленого вершкового масла. Для тіста виливаємо кефір в миску, додаємо соду, перемішуємо і чекаємо, поки пройде реакція. Як тільки кефір перестає пінитися, додаємо сіль, цукор, олію, яйця. Збиваємо виделкою. Поступово підсипаємо просіяне борошно. Далі вимішуємо м’яке тісто. Воно повинно вийти однорідним і не липнути до рук. Відокремлюємо від тіста невеликі шматочки, робимо коржики і формуємо пиріжки. Обсмажуємо в добре розігрітій олії.

Салат “Бузок”

Потрібно: 250 г відвареного курячого філе, 2 цибулини, 5 варених яєць, 3 яблука, 0,5 скл. подрібнених волоських горіхів, 100 г твердого сиру, 1 варений буряк, 200 г майонезу, яблучний оцет (для маринування), зелень (для прикраси).
Приготування: замаринуйте цибулю півкільцями у воді з оцтом. Натріть на крупній тертці три яйця, яблука, твердий сир, почищений буряк. З буряка відтисніть сік (він знадобиться для фарбування яєчних білків). Куряче філе поріжте соломкою. Всі продукти – грудку, цибулю, яйця, яблука, горіхи, сир і буряк – викладіть шарами, змащуючи кожен майонезом. Натріть на дрібній тертці яєчні білки останніх двох яєць, виделкою подрібніть жовтки. Одну частину білків залиште, а другу – на кілька хвилин замочіть у буряковому соці, після чого відіжміть. Посипте салат яєчними жовтками. Чайною ложкою на зеленому листі петрушки сформуйте грона бузку: білі й бузкові (підфарбовані білки).

Салат з варених яєць із сухариками
Потрібно: яйця варені – 2 шт., морква – 1 шт., цибуля ріпчаста – 1 шт., олія – 25 мл, сухарики – 30 г, часник – 1 зубчик, майонез – 2 ст. л.
Приготування: почистіть цибулю і моркву. Наріжте цибулю кубиками, моркву натріть. Пасеруйте овочі на сковорідці в олії до готовності. Перекладіть у миску і вичавіть часник. Додайте сухарики. Заправте майонезом. Перемішайте.

Салат з варених яєць із шинкою
Потрібно: яйця варені – 4 шт., шинка – 300 г, помідори – 2 шт., пекінська капуста – 300 г, консервована кукурудза – 200 г, оливкова олія – 2-3 ст. л., сіль і перець – за смаком.
Приготування: яйця і помідори наріжте кубиками, капусту і шинку – соломкою. Злийте рідину з кукурудзи і додайте її до інших інгредієнтів. Посоліть, поперчіть, заправте оливковою олією. Перемішайте.

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *