Зелений борщ: калорійність і цінність страви

Зелений борщ: калорійність і цінність страви

Весна – час, коли запаси вітамінів і корисних елементів в організмі мізерні. Відновити баланс корисних речовин і водночас не набрати зайвої ваги допоможуть страви з додаванням першої зелені. Одна із таких – зелений борщ.

Що таке калорійність і як її виміряти

Калорійність – це кількість енергії, яку отримує організм після засвоєння їжі. Щоб підрахувати енергетичну цінність страви треба підсумувати калорії кожного інгредієнту. Підрахунком варто займатися людям, які стежать за своєю фігурою.

Однак вирахувана величина буде неточною: зелений борщ калорійність залежить від багатьох факторів. До них відноситься:

  • термін і умови зберігання;
  • піддавання термічній обробці;
  • вологість навколишнього середовища;
  • умови вирощування.

Калорійність вимірюється в лабораторних умовах спеціальним приладом – калориметром. Він вимірює кількість тепла, яку виділяє продукт в процесі горіння.

Різновидності страви та склад інгредієнтів

Зелений борщ буває двох видів: м’ясний і пісний. Перший різновид готується з додаванням свинини чи курятини, другий – на воді. Головна зірка страви – зелень. У фінальній частині приготування додають:

  • петрушку;
  • шпинат;
  • ріпчасту цибулю;
  • кропива;
  • щавель. 

У вегетаріанський борщ для збільшення поживності кладуть зварені в круту яйця. Впевнитися в дієтичності складових, можна переглянувши калорійність овочів.

Вживання овочів – невід’ємний складник здоров’я і хорошого самопочуття. Секрет позитивної дії ховається всередині продуктів рослинного походження. До їх складу входять незамінні для організму активні сполуки, вітаміни, органічні кислоти, антиоксиданти. Овочі та зелень – джерела вітаміну С в легкозасвоюваній формі. Рекордсмени по його змісту:

  • петрушка;
  • болгарський перець;
  • кріп;
  • ріпчаста цибуля;
  • шпинат.

Також до складу входять вітаміни:

  • А;
  • групи В;
  • Е;
  • Н;
  • К;
  • РР;
  • Мо;
  • Si.

Мінеральний склад представляють:

  • кальцій;
  • залізо;
  • магній;
  • фосфор;
  • калій;
  • натрій;
  • цинк;
  • мідь.

Скільки калорій в овочах

Ні для кого не секрет, що овочі – один з найменш дієтичних продуктів харчування. В середньому цінність 100 грамів овочевої суміші складає 31 ккал. Найбільш калорійний інгредієнт зеленого борщу рослинного походження – картопля. В 100 грамах овочу міститься 80 ккал.

Вирішивши поласувати гарячою стравою на дієті, не слід забувати й про те, що після термічної обробки калорійність кожного продукту може зменшитися чи зрости.

Калорійність

Енергетична цінність зеленого борщу залежить від того чи було додано засмажку і м’ясо. Так наприклад, якщо готувати борщ з пісного м’яса і не додавати олію величина останньої буде лише 39 ккал. Кількість білків – 3 г, вуглеводів і жирів – по 2 г.

Заміна телятини чи птиці на свинину зробить страву «важчою» на 20 ккал. Страва на бульйоні зі свинини засмажена сумішшю моркви й цибулі потягне на 100 ккал на 100 г.

Протипоказання до вживання

Не дивлячись на велику користь, відмовитися від зеленого борщу варто людям, які мають серйозні проблеми із нирками та шлунком. Щавель може спровокувати небажані ускладнення.

Тим, хто вирішив позбутися зайвих кілограмів, краще їсти легку різновидність – без м’яса і засмажки. Додавати їх можна тільки в тому разі, якщо добова цінність спожитої їжі дуже низька.

Зелений борщ – унікальна страва, яка поєднує в собі неймовірну користь і смак. Завдяки мізерній кількості калорій її можна без остраху включати у свій раціон всім хто стежить за фігурою.

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *