Чому гниє цибуля?

Чому гниє цибуля?


Шкідники та бактерії можуть знищити весь врожай, який ви зібрали
Зберегти цибулю протягом усієї зими анітрохи не легше, ніж виростити. Річ у тім, що вона схильна до захворювань, які можуть уразити врожай навіть у сховищі. Серед причин, які провокують загнивання цього овоча, сіра та бактеріальна гниль і мозаїка.
Сіру гниль провокує грибок
Рослина починає хворіти ще влітку, тривалий час грибок залишається у цибулинах, а взимку знищує врожай. Зазвичай, грибок оселяється на ослаблених рослинах, що призводить до ще більшого їх пригнічення. Кущики ростуть повільно, а перо стає деформованим. Цибулини при цьому виглядають абсолютно звичайними і нічим не видають наявність збудника. Процес протікає повільно і непомітно.
Уражені цибулини починають ставати м’якими з верхньої частини, а за кілька місяців згнивають цілком. Помітити недобре можна за неприємним запахом. І це дуже важливо, адже хвороба передається до здорових цибулин, у результаті чого гине весь врожай.
Що робити?
Хоча одразу після збору врожаю хворі цибулини не видають себе, краще усі підозрілі покласти окремо. Перед тим, як відправити врожай у сховище, ретельно просушіть його. Контролюйте температурний режим. Нехай у приміщенні буде прохолодно, але не дозволяйте температурі опускатися нижче, ніж 3 градуси за Цельсієм. І, звичайно ж, вологість – один з важливих факторів, що провокують гниття. Вона має бути не більшою за 70 %.
Мозаїку провокують віруси
Ця хвороба має вірусну природу, і переносять її такі комахи, як попелиці, нематоди і кліщі. Протягом тривалого часу ви можете навіть не здогадуватися, що цибулини уражені вірусом.
Якщо уважно придивитися до цибулевого пір’я ще у городі, то можна помітити світлі плями на них. Це перша ознака захворювання. Вірус відбивається на формі цибулин – вони виростають більш дрібними і витягнутими. Якщо такі овочі прибрати у сховище, то вони будуть залишатися активними, можуть почати проростати, а це означає, що з часом будуть і гнити.
Що робити?
Боротьба з комахами – перше, на що варто звернути увагу. Якщо не буде переносника – не буде і хвороби. На щастя, дізнатися про те, чи є хворими екземпляри, можна ще у городі і під час сортування. Тому уважно відбирайте для зберігання лише здорові цибулини.
Сівозміна також допоможе вам уберегти цибулю від мозаїки та інших хвороб. Цибуля добре почувається після кабачків, огірків, патисонів, капусти, моркви, картоплі, помідорів, селери, кропу, петрушки. Не варто садити цибулю після часнику.
Бактеріальна гниль вражає середину овоча
Якщо цибулину вразили бактерії, що викликають бактеріальну гниль, то ви дізнаєтеся про це не одразу. Адже гниття починається з серединки, поступово просуваючись до зовнішніх шарів. Цибулина може виглядати цілком гарною, а коли сліди гниття з’являться на поверхні, буде вже пізно. Лише різкий запах може підказати, що щось не так.
Що робити?
Поширюють бактеріальну гниль комахи. Для профілактики необхідно боротися з цибулевою мухою, павутинним кліщем і муховою дзюрчалкою. Тут можна використовувати найпростіші засоби, наприклад сіль і золу. Розчином солі (на 10 літрів 1 склянка) поливають грядки, щоб відлякати шкідників. А золою, змішаною з тютюновим пилом і меленим перцем, присипають ґрунт, щоб шкідники не залишали у ньому свої личинки.
Обирайте для цибулі грядки з гарним дренажем. Хвороби бактеріальної природи розвиваються за умов надлишку води. Зберігайте цибулю у сухому, прохолодному місці. Це зменшить ймовірність появи бактеріальної гнилі.

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *