Напередодні новорічних свят кожна господиня замислюється над тим, що цікавенького приготувати на святковий стіл. Новий 2021 рік пройде під знаком Білого Металевого Бика, тому варто виключити з меню страви з яловичини, телятини та з желатином. Оскільки символ року – травоїдний, повинні бути овочі, зелень, фрукти, злакові культури, різноманітні соління. Подбайте і про вигляд новорічного столу – прикрасьте його у світлих або білих тонах.
Пропонуємо вашій увазі кілька цікавих закусок, салатів, гарячих страв і десертів для новорічного столу на 2021 рік.
Салат «Бичок»
Потрібно: 300 г курячого філе, відвареного у підсоленій воді, 1 яблуко, 3 варених яйця, 150 г твердого сиру, 2 ківі, пів лимона, 100 г корейської моркви, майонез, скибка чорного хліба, кілька оливок, сир чедер (або інший твердий сир) для декору.
Приготування: спочатку слід підготувати інгредієнти. На великій тертці натерти куряче філе, білки яєць, яблуко. На дрібній – твердий сир та жовтки. Ківі нарізати напівкільцями, а корейську моркву подрібнити. Яблука збризнути лимонним соком, аби вони не почорніли. Потім потрібно викласти все шарами у формі голови бичка у такій послідовності: курка, ківі, білок, яблука, сир, корейська морква. Кожен шар перемастити майонезом.
Закуска «Сирні кульки»
Потрібно: 100 г сиру, оливки, 2 ст.л майонезу, 2 жовтка курячого яйця, 2 зубчики часнику. Приготування: сир натріть на середній тертці. Додайте майонез і подрібнений часник. Все перемішайте. Оливки дістаньте з розсолу і трохи обсушіть. Скачайте сирні кульки, поклавши в серединку оливку. Жовток натріть на дрібній тертці. Обваляйте кульки. Викладіть на тарілку і прикрасьте зеленню.
Потрібно: 200 г печериць, 40-50 г білих грибів (сушених), 50 г вершкового масла, 2 яйця, ½ ч. л. гірчиці, 1 ч. л. оцту, 4-6 скибочок хліба. 1 ч. л. зерен коріандру, 2-3 гілочки петрушки (або кропу, за бажанням), за смаком сіль і перець.
Приготування: замочіть 40-50 г білих грибів в холодній воді приблизно на 1 годину. Печериці (200 г) наріжте четвертинками і обсмажте на 50 г вершкового масла, поки не утвориться золотава скоринка. Білі гриби відваріть у підсоленій воді приблизно 20 хвилин. Підсушіть хліб на сухій пательні, в тостері або в духовці. Перебийте білі гриби і печериці з сіллю і перцем за смаком до бажаної консистенції блендером. Пасту охолодіть до кімнатної температури. Зробіть соус. Для цього змішайте ½ ч. л. гірчиці з 2 яйцями, 1 ч. л. оцту, перцем і сіллю. Акуратно збийте віничком до утворення піни. На підсушений хліб викладіть грибну пасту і зверху полийте соусом, посипте зернами коріандру і зеленню.
Торт-салат з чорносливом
Приготування: для формування листкового салату візьміть гарну плоску тарілку, поставте по центру роз’ємне кільце (діаметром 18 см) і починайте викладати шари. Спочатку – відварене куряче філе (нарізане соломкою). Зверху поперчіть філе, промажте гірчицею, потім майонезом. Попередньо замочений в окропі чорнослив наріжте соломкою і викладіть другим шаром. Промастіть майонезом. Далі – терта на дрібній тертці свіжа морква. Акуратно розрівняйте ложкою або лопаткою, промастіть майонезом. Наступний шар – маринована в бальзамічному оцті цибуля (нарізана соломкою). Далі – тертий яйця і знову майонез. Зверху покрийте салат тертим твердим сиром (натертим на дрібній тертці).
Карпачо з буряка з руколою та сиром фета
Потрібно: 2 запечених у духовці буряка, 100 г руколи, ¼ граната, знадобляться лише зернята, 100 г сиру фета, 2 ст. л. зернят соняшника, 2 ст. л. гранатової меляси (сироп), чорний свіжомелений перець, 3 ст. л. оливкової олії. Приготування: запечений буряк очистити, нарізати тонкими скибочками, викласти в один шар на велику тарілку. На сухій пательні обсмажити зерна соняшника, трішки підсоливши. Інгредієнти для заправки – гранатову мелясу та оливкову олію – змішати. Додати до заправки руколу та гранат, добре вимішати. Викласти руколу з гранатом на буряк на центр тарілки, зверху розподілити розім’ятий сир фета. Посипати салат зернятами, приправити чорним перцем й додатково полити двома ложками гранатової меляси.Товчанка – страва з історією від Євгена Клопотенка
Потрібно: 3-4 картоплі, ½ склянки квасолі, 1 лавровий лист, 2 горошки духмяного перцю, 3 ст. л. маку, 50 г вершкового масла, сіль та перець на смак.
Приготування: відомий кулінар Євген Клопотенко склав авторське новорічне меню 2021 року, з яким можна ознайомитись на його сайті. Замінити звичну картоплю він пропонує товчанкою – це картопля з квасолею та маком, яку готували українці ще 100 років тому. Потрібно окремо відварити картоплю та квасолю до готовності. Рідину з картоплі перелити в іншу місткість. Потім змішати картоплю, квасолю, мак та вершкове масло. Розтовкти все до однорідності та додати рідину з картоплі, аби отримати бажану консистенцію.
Основна страва. Святкова запечена гуска
Потрібно: гуска – 2,5 кг, яблука – 3 шт., груші –
Приготування: натерти гуску всередині та зовні сіллю зі спеціями. Добре вимити яблука та груші, разом із шкіркою нарізати кубиком середнього розміру. Мандарини очистити й розділити на частинки. Чорнослив обдати гарячою водою. Добре нафарширувати черевце гуски підготовленою начинкою. Зашити черевце тонкою ниткою. Викласти пташку в рукав для запікання й відправити у духовку. Запікати 1 годину при температурі 200°С. Потім акуратно розрізати рукав і продовжити запікати ще 30 хвилин або до утворення рум’яної скоринки. Тим часом з’єднати соєвий соус, мед та сік половини лимона. Змастити цим поверхню гусака за 5 хвилин до готовності. З готової гуски дістати нитку й можна подавати до столу.
Курячий пиріг
Приготування: куряче філе дрібно нарізати. Яйця збити з молоком і посолити. Додати борошно, розпушувач, перець і приправи за смаком. Частину тіста викласти на дно форми, додати курку з тертим сиром і накрити другою частиною. Випікати близько 40 хв при 200 °С.
Брауні з лимоном і лаймом
Потрібно: темний шоколад – 150 г, масло –
Імбирне печиво
Приготування: тепле вершкове масло збити з цукром. Додати молоко, яєчний жовток і перемішати. Порціями ввести муку. Додати соду, імбир і корицю. Замісити тісто і помістити в холод на 20 хв. Робочу поверхню присипати борошном і розкачати тісто в тонкий пласт. Формочками вирізати печиво. Викласти на деко і випікати 8–10 хв при 180 °С. Готове печиво за бажанням прикрасити глазур’ю.
Цікава нарізка з фруктів
Потрібно: апельсин, мандарин, ківі, банан, груша, ананас, ягоди.
Прикрасьте стіл нарізкою фруктів, викладених у цікавій формі, як на фото.