Новорічне меню 2021: колоритні страви для святкового столу

Новорічне меню 2021: колоритні страви для святкового столу


Напередодні новорічних свят кожна господиня замислюється над тим, що цікавенького приготувати на святковий стіл. Новий 2021 рік пройде під знаком Білого Металевого Бика, тому варто виключити з меню страви з яловичини, телятини та з желатином. Оскільки символ року – травоїдний, повинні бути овочі, зелень, фрукти, злакові культури, різноманітні соління. Подбайте і про вигляд новорічного столу – прикрасьте його у світлих або білих тонах.
Пропонуємо вашій увазі кілька цікавих закусок, салатів, гарячих страв і десертів для новорічного столу на 2021 рік.

Салат «Бичок»


Потрібно: 300 г курячого філе, відвареного у підсоленій воді, 1 яблуко, 3 варених яйця, 150 г твердого сиру, 2 ківі, пів лимона, 100 г корейської моркви, майонез, скибка чорного хліба, кілька оливок, сир чедер (або інший твердий сир) для декору.
Приготування: спочатку слід підготувати інгредієнти. На великій тертці натерти куряче філе, білки яєць, яблуко. На дрібній – твердий сир та жовтки. Ківі нарізати напівкільцями, а корейську моркву подрібнити. Яблука збризнути лимонним соком, аби вони не почорніли. Потім потрібно викласти все шарами у формі голови бичка у такій послідовності: курка, ківі, білок, яблука, сир, корейська морква. Кожен шар перемастити майонезом.

Закуска «Сирні кульки»


Потрібно: 100 г сиру, оливки, 2 ст.л майонезу, 2 жовтка курячого яйця, 2 зубчики часнику. Приготування: сир натріть на середній тертці. Додайте майонез і подрібнений часник. Все перемішайте. Оливки дістаньте з розсолу і трохи обсушіть. Скачайте сирні кульки, поклавши в серединку оливку. Жовток натріть на дрібній тертці. Обваляйте кульки. Викладіть на тарілку і прикрасьте зеленню.


Потрібно: 200 г печериць, 40-50 г білих грибів (сушених), 50 г вершкового масла, 2 яйця, ½ ч. л. гірчиці, 1 ч. л. оцту, 4-6 скибочок хліба. 1 ч. л. зерен коріандру, 2-3 гілочки петрушки (або кропу, за бажанням), за смаком сіль і перець.
Приготування: замочіть 40-50 г білих грибів в холодній воді приблизно на 1 годину. Печериці (200 г) наріжте четвертинками і обсмажте на 50 г вершкового масла, поки не утвориться золотава скоринка. Білі гриби відваріть у підсоленій воді приблизно 20 хвилин. Підсушіть хліб на сухій пательні, в тостері або в духовці. Перебийте білі гриби і печериці з сіллю і перцем за смаком до бажаної консистенції блендером. Пасту охолодіть до кімнатної температури. Зробіть соус. Для цього змішайте ½ ч. л. гірчиці з 2 яйцями, 1 ч. л. оцту, перцем і сіллю. Акуратно збийте віничком до утворення піни. На підсушений хліб викладіть грибну пасту і зверху полийте соусом, посипте зернами коріандру і зеленню.

Торт-салат з чорносливом

Потрібно: куряче філе, чорнослив, морква, червона цибуля, яйця, твердий сир, бальзамічний оцет, гірчиця, майонез, сіль, чорний перець.
Приготування: для формування листкового салату візьміть гарну плоску тарілку, поставте по центру роз’ємне кільце (діаметром 18 см) і починайте викладати шари. Спочатку – відварене куряче філе (нарізане соломкою). Зверху поперчіть філе, промажте гірчицею, потім майонезом. Попередньо замочений в окропі чорнослив наріжте соломкою і викладіть другим шаром. Промастіть майонезом. Далі – терта на дрібній тертці свіжа морква. Акуратно розрівняйте ложкою або лопаткою, промастіть майонезом. Наступний шар – маринована в бальзамічному оцті цибуля (нарізана соломкою). Далі – тертий яйця і знову майонез. Зверху покрийте салат тертим твердим сиром (натертим на дрібній тертці).

Карпачо з буряка з руколою та сиром фета

Потрібно: 2 запечених у духовці буряка, 100 г руколи, ¼ граната, знадобляться лише зернята, 100 г сиру фета, 2 ст. л. зернят соняшника, 2 ст. л. гранатової меляси (сироп), чорний свіжомелений перець, 3 ст. л. оливкової олії. Приготування: запечений буряк очистити, нарізати тонкими скибочками, викласти в один шар на велику тарілку. На сухій пательні обсмажити зерна соняшника, трішки підсоливши. Інгредієнти для заправки – гранатову мелясу та оливкову олію – змішати. Додати до заправки руколу та гранат, добре вимішати. Викласти руколу з гранатом на буряк на центр тарілки, зверху розподілити розім’ятий сир фета. Посипати салат зернятами, приправити чорним перцем й додатково полити двома ложками гранатової меляси.

Товчанка – страва з історією від Євгена Клопотенка
Потрібно: 3-4 картоплі, ½ склянки квасолі, 1 лавровий лист, 2 горошки духмяного перцю, 3 ст. л. маку, 50 г вершкового масла, сіль та перець на смак.


Приготування: відомий кулінар Євген Клопотенко склав авторське новорічне меню 2021 року, з яким можна ознайомитись на його сайті. Замінити звичну картоплю він пропонує товчанкою – це картопля з квасолею та маком, яку готували українці ще 100 років тому. Потрібно окремо відварити картоплю та квасолю до готовності. Рідину з картоплі перелити в іншу місткість. Потім змішати картоплю, квасолю, мак та вершкове масло. Розтовкти все до однорідності та додати рідину з картоплі, аби отримати бажану консистенцію.

Основна страва. Святкова запечена гуска

Потрібно: гуска – 2,5 кг, яблука – 3 шт., груші –

2 шт., мандарини – 3 шт., чорнослив – 130 г, лимон – 0,5 шт., мед – 2 ст. л., соєвий соус – 4 ст. л., сіль – за смаком, спеції (паприка, каррі, базилік, часник, імбир, мускатний горіх і чорний мелений перець) – за смаком.
Приготування: натерти гуску всередині та зовні сіллю зі спеціями. Добре вимити яблука та груші, разом із шкіркою нарізати кубиком середнього розміру. Мандарини очистити й розділити на частинки. Чорнослив обдати гарячою водою. Добре нафарширувати черевце гуски підготовленою начинкою. Зашити черевце тонкою ниткою. Викласти пташку в рукав для запікання й відправити у духовку. Запікати 1 годину при температурі 200°С. Потім акуратно розрізати рукав і продовжити запікати ще 30 хвилин або до утворення рум’яної скоринки. Тим часом з’єднати соєвий соус, мед та сік половини лимона. Змастити цим поверхню гусака за 5 хвилин до готовності. З готової гуски дістати нитку й можна подавати до столу.

Курячий пиріг

Потрібно: варене куряче філе – 400 г, борошно – 50 г, молоко – 150 мл, яйця – 2 шт., твердий сир – 50 г, розпушувач – ½ ч. л., сіль, перець.
Приготування: куряче філе дрібно нарізати. Яйця збити з молоком і посолити. Додати борошно, розпушувач, перець і приправи за смаком. Частину тіста викласти на дно форми, додати курку з тертим сиром і накрити другою частиною. Випікати близько 40 хв при 200 °С.

Брауні з лимоном і лаймом

Потрібно: темний шоколад – 150 г, масло –

150 г, цукор – 180 г, яйця – 3 шт., борошно – 120 г, гірке какао – 1 ст. л., цедра і сік 1 лимона, цедра і сік 1 лайма, розпушувач – 1 ч. л. Приготування: змішати цукор, цедру лимона і лайма. Влити сік, вбити яйця і ще раз перемішати. Шоколад з маслом розтопити на водяній бані. Додати до яєчної суміші. Всипати борошно, какао і розпушувач. Перемішати і викласти у змащену маслом форму. Випікати 25–30 хв при 180 °С. Готовий пиріг нарізати трикутниками і прикрасити будь-яким кремом.

Імбирне печиво

Потрібно: борошно – 200 г, цукор – 100 г, сода – ½ ч. л., мелений імбир – 1 ч. л., мелена кориця – 1 ч. л., яйця – 1 шт., вершкове масло – 100 г, молоко – 30 мл.
Приготування: тепле вершкове масло збити з цукром. Додати молоко, яєчний жовток і перемішати. Порціями ввести муку. Додати соду, імбир і корицю. Замісити тісто і помістити в холод на 20 хв. Робочу поверхню присипати борошном і розкачати тісто в тонкий пласт. Формочками вирізати печиво. Викласти на деко і випікати 8–10 хв при 180 °С. Готове печиво за бажанням прикрасити глазур’ю.

Цікава нарізка з фруктів
Потрібно: апельсин, мандарин, ківі, банан, груша, ананас, ягоди.
Прикрасьте стіл нарізкою фруктів, викладених у цікавій формі, як на фото.

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *