Яблучний пиріг «Тарт татен»
Потрібно: 10 яблук (для неглибокої форми для випічки діаметром 18 см), 2 ст. л. цукру, 100 г пісочного або листкового тіста (1/4 упаковки).
Приготування: використовуйте для цього пирога тверді, але не дуже соковиті яблука. Спершу слід підготувати їх – очистити від шкірки, вийняти серцевину. Посипати дно неглибокої форми для випікання (діаметром 18 см) рівномірним шаром цукру. Поставити на плиту і дочекатися, поки цукор розтане і утвориться золотава карамель. Крупно порізати яблука і щільно викласти їх у форму. Обмотати форму фольгою в кілька шарів, блискучою стороною всередину і поставити на плиту або в духовку. Якщо ставите в духовку, присипте яблука зверху цукром. Запікайте протягом 40 хвилин. Запікання в духовці вимагає на 15-20 хвилин більше. Зніміть яблука з плити, обережно відкрийте (з-під форми може витікати гарячий коричневий сироп, його буде тим більше, чим більш соковиті яблука). Дайте охолонути 10-15 хвилин. Розкачайте пісочне тісто (або інше) і покрийте ним пиріг. Поставте в духовку на 15-20 хвилин – випікайте до готовності тіста. Воно набуде золотистого відтінку. Дайте пирогу повністю охолонути у формі, інакше тісто поламається, а яблучна начинка не буде тримати форму. У кінці можна поставити в холодильник. Подавайте пиріг теплим. Доповніть його кулькою морозива.
Яблучний пиріг «3 склянки»
Потрібно: крупа манна – 1 склянка, борошно – 1 склянка, цукор – 1 склянка, розпушувач – 1,5 ч. л., яблука – 5 шт. середнього розміру, лимонний сік – 3-5 ст. л., молоко для заливки – 1 склянка.
Приготування: цей дивовижно смачний, ніжний яблучний пиріг з манкою є стравою болгарської кухні. Для початку змішуємо всі сухі продукти: манку, борошно, цукор, розпушувач. Можна також додати дрібку солі. Яблука необхідно натерти на крупній тертці – можна за допомогою кухонного комбайна. Відразу ж, не зволікаючи, збризнути натерті яблука лимонним соком – інакше швидко потемніють. Форму для випікання змастіть маргарином або вершковим маслом, рівномірно висипте склянку сухого тіста, накладіть шар яблук, потім – знову суху суміш і яблука. Перед тим, як поставити пиріг в духовку, рівномірно залийте його склянкою дуже гарячого – майже киплячого – молока, акуратно, за допомогою ножа або виделки, проткніть пиріг, щоб молоко дістало до нижнього шару. Печеться цей пиріг близько 50 хвилин в духовці, розігрітій до 180 градусів. Після охолодження чудово тримає форму, не розсипається.
Яблука в імбирному сиропі
Потрібно: 4 яблука з червоною шкіркою, 40 г масла, 1/3 склянки коричневого цукру, втрамбованого, щіпка меленої кориці, 2 столові ложки золотистого сиропу (цукрового, агави, фінікового), 1 столова ложка імбирних цукатів, подрібнених (імбир можна використовувати і свіжий. Його необхідно добре очистити від шкірки і дрібно нарізати).
Приготування: очистіть яблука від шкірки, видаліть серцевини і наріжте кільцями. На великій сковороді розігрійте олію, викладіть на неї яблука і обсмажуйте їх до світло-коричневого кольору. Посипте яблука коричневим цукром і корицею, потім влийте в сковороду золотистий сироп, додайте імбир і ¾ склянки води. Доведіть до кипіння, потім зменште вогонь і тушкуйте на повільному вогні не накритими 10 хвилин, поки яблука не почнуть розм’якшуватися і не загусне сироп. При прожарюванні яблук потрібно бути дуже уважним з температурою сковороди і використовувати її якомога акуратніше. Перевіряйте яблука тонким предметом, адже вони можуть перетушитися – вийде “яблучне пюре”, і тоді потрібно буде все починати спочатку. Подавайте готові яблука теплими з вершками, морозивом або заварним кремом. Щоб десерт був трохи хрустким, посипте яблука покришеними горіхами макадамія або волоськими.
Мафіни сметанні з яблуками
Потрібно: 125 г вершкового масла, розм’якшеного, 3/4 склянки цукрової пудри, 1 ½ склянки борошна, 1 ½ ч. л. розпушувача, 3 великих яйця, ½ склянки сметани, 2 яблука з червоною шкіркою, нарізаних четвертинками, цукрова пудра для прикрашання.
Приготування: форму для випікання мафінів на 12 штук застеліть кошиками з пекарського паперу. У великій мисці міксером збийте масло, цукор, борошно, яйця і сметану до однорідної маси. Ложкою рівномірно розподіліть тісто по кошиках для мафінів. Тонко наріжте яблука шматочками, викладіть їх на тісто, як на фото, і посипте зверху цукровою пудрою. Випікайте мафіни в попередньо розігрітій духовці при температурі 190ºС 20-25 хвилин до золотистого кольору. Мафіни, приготовані за таким рецептом, можна зберігати до двох днів у герметичному контейнері в холодильнику або зберігати замороженими в морозильній камері до одного місяця.
Блонді з яблуками і лимонною глазур’ю
Потрібно: 1 ½ склянки борошна, 1 ½ ч. л. розпушувача, 1 склянка цукру, ½ склянки меленого мигдалю (мигдального борошна), 1 ч. л. меленого насіння кардамону, 2 яблука (на кшталт сорту «Слава переможцям»), 90 г охолодженого топленого вершкового масла, 2 яйця, збитих виделкою, а також лимонна глазур – ¼ склянки цукрової пудри і 1 лимон (тонко натерта цедра і 2 столові ложки соку).
Приготування: прогрійте духовку до 180°С. Злегка змастіть жиром і застеліть пекарським папером форму 20 х 30 см. Тонкі шматки яблук розкладіть так, щоб вони злегка підсохли, поки будете готувати тісто. У великій мисці змішайте просіяне борошно з пекарським порошком, додайте мигдаль і кардамон. Вмішайте кубики яблук. У маленькій мисці змішайте віночком масло і яйця. Додайте їх до сухих інгредієнтів, перемішавши до однорідності. Перекладіть суміш у форму і притисніть пальцями, присипаними борошном. Розкладіть зверху тонкі часточки яблук. Щоб яблука не темніли при контакті з повітрям, перед кожним розрізом протирайте ніж долькою лимона. Випікайте протягом 20-25 хвилин до легкого золотистого відтінку. Дайте охолонути у формі. У невеликій мисці змішайте цукрову пудру з цедрою і соком лимона, додавши 2 столові ложки окропу. Розподіліть суміш по пирогу і дайте охолонути (2-5 хвилин). Наріжте квадратами і подавайте.
Найсмачніший яблучний пиріг
Потрібно: яблука – 1 кг, мука – 2 склянки, вершкове масло – 150 г, оцет – 1 ч. л., сода – 0,5 ч. л., сметана – 0,5 склянки, яйця – 1 шт., цукор – 1 склянка.
Приготування: муку просіяти, змішати з вершковим маслом, влити половину склянки води і добре перемішати. У тісто додати соду, погашену оцтом, зробити м’яке тісто, яке не буде прилипати до рук. Яблука почистити від шкірки і серцевини і порізати тонкими скибочками. Тісто розкачати, викласти в форму, зверху викласти скибочки яблук.
Для крему: змішати склянку цукру, склянку сметани, 1 яйце, 2 ст. л. муки. Все це збити міксером, щоби утворився рідкий крем. Вилити крем на тісто з яблуками, поставити пекти в духовку, розігріту до 200 градусів на 50 хвилин. Пиріг остудити, посипати цукровою пудрою.
Чатні яблучний
Потрібно: 1 кг яблук, ¼ склянки води, 3-4 ст. л. теплого вершкового масла, 1 ч. л. меленого червоного перцю, ½ ч. л. мускатного горіха, щіпка меленої гвоздики, 1 ч. л. куркуми, по ½ ч. л. меленого імбиру і кориці, 2 склянки цукру. Також окремо знадобляться: 1 ст. л вершкового масла і по ½ ч. л меленого кмину і червоного перцю.
Приготування: ця індійська страва підірве смакові рецептори будь-кого – завдяки незвичайному поєднанню продуктів. Яблука очистіть від шкірки і насіння, наріжте скибочками. Залийте їх у каструлі водою і зваріть до повної готовності. На сковорідці розтопіть 1 ложку масла, підсмажте на ньому кмин і червоний перець до рум’яного кольору. Далі додайте всі спеції за списком, м’які яблука і готуйте на середньому вогні, поки суміш не стане набагато густішою. Вимкніть вогонь і в гарячу суміш всипте цукор. Розмішуйте, поки він не розчиниться. Подають чатні холодним – до м’яса або рису, але можна придумати і більш нетрадиційні поєднання.