Окрім шарлотки. Мафіни, тарт, блонді й інші рецепти з яблуками

Восени починається сезон багатьох прекрасних сортів яблук. На їх основі можна приготувати щось цікавіше від звичної шарлотки. Напередодні яблучного сезону «Наш ДЕНЬ» підібрав кілька рецептів, які допоможуть приготувати смачні оригінальні страви з різними сортами яблук.

Яблучний пиріг «Тарт татен»

Потрібно: 10 яблук (для неглибокої форми для випічки діаметром 18 см), 2 ст. л. цукру, 100 г пісочного або листкового тіста (1/4 упаковки).

Приготування: використовуйте для цього пирога тверді, але не дуже соковиті яблука. Спершу слід підготувати їх – очистити від шкірки, вийняти серцевину. Посипати дно неглибокої форми для випікання (діаметром 18 см) рівномірним шаром цукру. Поставити на плиту і дочекатися, поки цукор розтане і утвориться золотава карамель. Крупно порізати яблука і щільно викласти їх у форму. Обмотати форму фольгою в кілька шарів, блискучою стороною всередину і поставити на плиту або в духовку. Якщо ставите в духовку, присипте яблука зверху цукром. Запікайте протягом 40 хвилин. Запікання в духовці вимагає на 15-20 хвилин більше. Зніміть яблука з плити, обережно відкрийте (з-під форми може витікати гарячий коричневий сироп, його буде тим більше, чим більш соковиті яблука). Дайте охолонути 10-15 хвилин. Розкачайте пісочне тісто (або інше) і покрийте ним пиріг. Поставте в духовку на 15-20 хвилин – випікайте до готовності тіста. Воно набуде золотистого відтінку. Дайте пирогу повністю охолонути у формі, інакше тісто поламається, а яблучна начинка не буде тримати форму. У кінці можна поставити в холодильник. Подавайте пиріг теплим. Доповніть його кулькою морозива.

Яблучний пиріг «3 склянки»

Потрібно: крупа манна – 1 склянка, борошно – 1 склянка, цукор – 1 склянка, розпушувач – 1,5 ч. л., яблука – 5 шт. середнього розміру, лимонний сік – 3-5 ст. л., молоко для заливки – 1 склянка.

Приготування: цей дивовижно смачний, ніжний яблучний пиріг з манкою є стравою болгарської кухні. Для початку змішуємо всі сухі продукти: манку, борошно, цукор, розпушувач. Можна також додати дрібку солі. Яблука необхідно натерти на крупній тертці – можна за допомогою кухонного комбайна. Відразу ж, не зволікаючи, збризнути натерті яблука лимонним соком – інакше швидко потемніють. Форму для випікання змастіть маргарином або вершковим маслом, рівномірно висипте склянку сухого тіста, накладіть шар яблук, потім – знову суху суміш і яблука. Перед тим, як поставити пиріг в духовку, рівномірно залийте його склянкою дуже гарячого – майже киплячого – молока, акуратно, за допомогою ножа або виделки, проткніть пиріг, щоб молоко дістало до нижнього шару. Печеться цей пиріг близько 50 хвилин в духовці, розігрітій до 180 градусів. Після охолодження чудово тримає форму, не розсипається.

Яблука в імбирному сиропі

Потрібно: 4 яблука з червоною шкіркою, 40 г масла, 1/3 склянки коричневого цукру, втрамбованого, щіпка меленої кориці, 2 столові ложки золотистого сиропу (цукрового, агави, фінікового), 1 столова ложка імбирних цукатів, подрібнених (імбир можна використовувати і свіжий. Його необхідно добре очистити від шкірки і дрібно нарізати).

Приготування: очистіть яблука від шкірки, видаліть серцевини і наріжте кільцями. На великій сковороді розігрійте олію, викладіть на неї яблука і обсмажуйте їх до світло-коричневого кольору. Посипте яблука коричневим цукром і корицею, потім влийте в сковороду золотистий сироп, додайте імбир і ¾ склянки води. Доведіть до кипіння, потім зменште вогонь і тушкуйте на повільному вогні не накритими 10 хвилин, поки яблука не почнуть розм’якшуватися і не загусне сироп. При прожарюванні яблук потрібно бути дуже уважним з температурою сковороди і використовувати її якомога акуратніше. Перевіряйте яблука тонким предметом, адже вони можуть перетушитися – вийде “яблучне пюре”, і тоді потрібно буде все починати спочатку. Подавайте готові яблука теплими з вершками, морозивом або заварним кремом. Щоб десерт був трохи хрустким, посипте яблука покришеними горіхами макадамія або волоськими.

Мафіни сметанні з яблуками

Потрібно: 125 г вершкового масла, розм’якшеного, 3/4 склянки цукрової пудри, 1 ½ склянки борошна, 1 ½ ч. л. розпушувача, 3 великих яйця, ½ склянки сметани, 2 яблука з червоною шкіркою, нарізаних четвертинками, цукрова пудра для прикрашання.

Приготування: форму для випікання мафінів на 12 штук застеліть кошиками з пекарського паперу. У великій мисці міксером збийте масло, цукор, борошно, яйця і сметану до однорідної маси. Ложкою рівномірно розподіліть тісто по кошиках для мафінів. Тонко наріжте яблука шматочками, викладіть їх на тісто, як на фото, і посипте зверху цукровою пудрою. Випікайте мафіни в попередньо розігрітій духовці при температурі 190ºС 20-25 хвилин до золотистого кольору. Мафіни, приготовані за таким рецептом, можна зберігати до двох днів у герметичному контейнері в холодильнику або зберігати замороженими в морозильній камері до одного місяця.

Блонді з яблуками і лимонною глазур’ю

Потрібно: 1 ½ склянки борошна, 1 ½ ч. л. розпушувача, 1 склянка цукру, ½ склянки меленого мигдалю (мигдального борошна), 1 ч. л. меленого насіння кардамону, 2 яблука (на кшталт сорту «Слава переможцям»), 90 г охолодженого топленого вершкового масла, 2 яйця, збитих виделкою, а також лимонна глазур – ¼ склянки цукрової пудри і 1 лимон (тонко натерта цедра і 2 столові ложки соку).

Приготування: прогрійте духовку до 180°С. Злегка змастіть жиром і застеліть  пекарським папером форму 20 х 30 см. Тонкі шматки яблук розкладіть так, щоб вони злегка підсохли, поки будете готувати тісто. У великій мисці змішайте просіяне борошно з пекарським порошком, додайте мигдаль і кардамон. Вмішайте кубики яблук. У маленькій мисці змішайте віночком масло і яйця. Додайте їх до сухих інгредієнтів, перемішавши до однорідності. Перекладіть суміш у форму і притисніть пальцями, присипаними борошном. Розкладіть зверху тонкі часточки яблук. Щоб яблука не темніли при контакті з повітрям, перед кожним розрізом протирайте ніж долькою лимона. Випікайте протягом 20-25 хвилин до легкого золотистого відтінку. Дайте охолонути у формі. У невеликій мисці змішайте цукрову пудру з цедрою і соком лимона, додавши 2 столові ложки окропу. Розподіліть суміш по пирогу і дайте охолонути (2-5 хвилин). Наріжте квадратами і подавайте.

Найсмачніший яблучний пиріг

Потрібно: яблука – 1 кг, мука – 2 склянки, вершкове масло – 150 г, оцет – 1 ч. л., сода – 0,5 ч. л., сметана – 0,5 склянки, яйця – 1 шт., цукор – 1 склянка.

Приготування: муку просіяти, змішати з вершковим маслом, влити половину склянки води і добре перемішати. У тісто додати соду, погашену оцтом, зробити м’яке тісто, яке не буде прилипати до рук. Яблука почистити від шкірки і серцевини і порізати тонкими скибочками. Тісто розкачати, викласти в форму, зверху викласти скибочки яблук.

Для крему: змішати склянку цукру, склянку сметани, 1 яйце, 2 ст. л. муки. Все це збити міксером, щоби утворився рідкий крем. Вилити крем на тісто з яблуками, поставити пекти в духовку, розігріту до 200 градусів на 50 хвилин. Пиріг остудити, посипати цукровою пудрою.

Чатні яблучний

Потрібно: 1 кг яблук, ¼ склянки води, 3-4 ст. л. теплого вершкового масла, 1 ч. л. меленого червоного перцю, ½ ч. л. мускатного горіха, щіпка меленої гвоздики, 1 ч. л. куркуми, по ½ ч. л. меленого імбиру і кориці, 2 склянки цукру. Також окремо знадобляться: 1 ст. л вершкового масла і по ½ ч. л меленого кмину і червоного перцю.

Приготування: ця індійська страва підірве смакові рецептори будь-кого – завдяки незвичайному поєднанню продуктів. Яблука очистіть від шкірки і насіння, наріжте скибочками. Залийте їх у каструлі водою і зваріть до повної готовності. На сковорідці розтопіть 1 ложку масла, підсмажте на ньому кмин і червоний перець до рум’яного кольору. Далі додайте всі спеції за списком, м’які яблука і готуйте на середньому вогні, поки суміш не стане набагато густішою. Вимкніть вогонь і в гарячу суміш всипте цукор. Розмішуйте, поки він не розчиниться. Подають чатні холодним – до м’яса або рису, але можна придумати і більш нетрадиційні поєднання.





Loading...


Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

shares