Відгриміли салюти, в холодильнику нарешті закінчилася їжа. А з ними – відгукнулися втома, головні болі, бурління в животі і “заблокована спина”. Знайомо? Схоже, після новорічно-різдвяних застіль проявився післясвятковий синдром. Причини такого стану відомі – важка їжа, багато міцних напоїв. Якщо ваш організм втомився від калорійних смаколиків, саме час зробити для нього відпочинок. Рецепти простих та легких страв покращать самопочуття і не дозволять зайвим кілограмам зіпсувати фігуру.
Зелений кускус
Приготування: очищуємо та подрібнюємо цибулю. Броколі розбираємо на суцвіття. Розморожуємо шпинат. Подрібнюємо спаржу. На розігрітій олії смажимо цибулю близько 5 хв., до прозорості. Додаємо броколі, квасолю, куркуму. Заливаємо невеликою кількістю води і тушкуємо під кришкою близько 5 хв. Додаємо спаржу та шпинат, солимо й тушкуємо ще 5-7 хв. Готуємо кускус згідно з інструкцією на упаковці. Переминаємо кускус виделкою та додаємо овочі. Змішуємо та подаємо на стіл.
Салат із шампіньйонами і буряком
Приготування: готуємо буряк будь-яким зручним способом (варимо, готуємо на пару або ж запікаємо). Очищуємо його та нарізаємо кубиками. Подрібнюємо часник. Смажимо на розігрітій оливковій олії нарізані гриби та часник близько 4-5 хв. Солимо та перчимо. Горіхи підсмажуємо на добре розігрітій сковорідці протягом 2 хвилин до золотистого кольору. Для заправки змішуємо 2 ст. л. оливкової олії, бальзамічного оцту, сіль і перець. Викладаємо на тарілку овочі та листя салату. Нарізаємо кріп та додаємо його до салату. Поливаємо готовою заправкою. Зверху посипаємо горіхами та шматочками бринзи.
Буряк можна замінити на печений гарбуз.
Вітамінний салат по-східному
Для заправки: оливкова олія – 2 ст. л., соєвий соус – 3 ст. л., кунжутна олія – 2 ст. л., тертий імбир – 20 г, мед – 1 ст. л., лимон – сік 1 шт., часник – 2 зубки.
Приготування: часник дрібно нарізати. Змішати з іншими інгредієнтами для заправки і добре перемішати. Червонокачанну капусту нашаткувати. Цукіні, моркву, огірок болгарський перець і кабачки нарізати соломкою. Усе змішати в глибокій мисці. Додати сіль і перець за смаком. Залити підготовлені овочі заправкою і перемішати. Прикрасити салат нарізаними крабовими паличками. За бажанням додати горішки.
Салат «Приходимо до тями після свят»
Потрібно: кисле яблуко – 1 шт., селера (стебла) – 4 шт., сир твердих сортів – 50 г, нежирний йогурт з нейтральним смаком (або нежирна сметана) – 3 ст. ложки, сіль – за смаком, гілочка зелені для прикраси.
Приготування: яблуко очищаємо від шкірки, розрізаємо на дві половинки і вирізаємо насіннєву серцевину. Утворені половинки подрібнюємо за допомогою великої тертки. Слідом натираємо селеру і твердий сир. Можливий також варіант, при якому сир замінюється на бринзу. Але якщо ви використовуєте солону бринзу, то додатково салат приправляти сіллю не потрібно. Далі заправляємо салат. Для цього всі інгредієнти змішуємо в мисці, за необхідності досолюємо. Заправляємо салат легким йогуртом без смакових добавок або ж знежиреною сметаною. Прикрашаємо гілочкою зелені та лимоном і подаємо до столу. Салат дуже багатий вітамінами, виводить токсини і шлаки.
Яєчні кекси
Потрібно: 5 яєць (порція на 2–3 особи), жменька нежирного тертого сиру, трохи зелені, 200 г будь-яких овочів, можна заморожених (крім картоплі), трохи пісної шинки або відвареного курячого філе, сіль і перець за смаком.
Приготування: змішати інгредієнти, наповнити змащені маслом формочки для кексів, запекти в духовці або мікрохвильовій печі до готовності. Така незвичайна «яєчня» посяде гідне місце в меню дієтичних страв на кожен день і сподобається навіть маленьким вередунам.
Суп-пюре з броколі
Приготування: чистимо цибулину й дрібно ріжемо. Пасеруємо її в маслі до прозорості.
Броколі промиваємо й розділяємо на суцвіття. У киплячий бульйон опускаємо броколі й варимо на маленькому вогні до готовності. За допомогою блендера робимо з броколі пюре.
Борошно розводимо в молоці і вливаємо в суп, помішуючи. Додаємо в суп вершки й доводимо до кипіння. Розливаємо суп по тарілках і притрушуємо зеленню.
Ананасові грудки
сіль і перець – за смаком.
Приготування: курячу грудку гарненько відбиваємо, викладаємо на деко. Солимо, перчимо, змащуємо майонезом. На курку викладаємо шматочки ананаса, щоб покрити всю її поверхню. Посипаємо все зверху тертим сиром. Поміщаємо в духовку на 15 хв. до утворення на сирі скоринки.
Мандаринове желе
Приготування: розрізаємо грейпфрут. Видаляємо з нього кісточки та вичавлюємо сік. Відміряємо 160 мл соку та додаємо агар-агар. Ретельно змішуємо та залишаємо на 15 хв. Ставимо суміш на невеликий вогонь, додаємо мед та ретельно змішуємо. Агар-агар має повністю розчинитися. Знімаємо з вогню та даємо охолонути. Очищуємо мандарини і, надрізавши кожну дольку, виймаємо м’якоть (без плівок). Подрібнюємо, використовуючи блендер. Додаємо до грейпфрутової маси та розливаємо у формочки. Поміщаємо желе в холодильник до повного застигання.
Найзручніше використовувати силіконові формочки.
Заморожений апельсиновий йогурт
Приготування: змішайте йогурт, апельсиновий сік, ванільний екстракт, лимонний сік і мед. Перелийте суміш у формочки для морозива (можна вставити порційні палички). Відправте в морозильну камеру на кілька годин. Перед подачею вийміть морозиво з холодильника і дайте йому розтанути протягом 10-15 хв.