Як власноруч приготувати цінні добрива для городини
Кожен господар протягом літа може самостійно приготувати екологічні рідкі добрива та препарати з настояних трав. Трав’яні настої застосовуються для підживлення та прискорення росту рослин, зміцнення їх здоров’я, а також як біологічний засіб боротьби зі шкідниками та хворобами.
Для приготування настою доцільно використовувати місцеві трави, які зростають довкола. Наприклад, кропива містить багато азоту та ефірних речовин, які відлякують попелицю. Окопник містить калій, валеріана приваблює дощових черв’яків. Чимало корисних речовин містять такі рослини, як пижмо, лобода, конюшина, амарант, пирій, хвощ. Для профілактики та лікування хвороб використовують лікарські рослини з антибактеріальними властивостями: пижмо звичайне, ромашку лікарську, деревій, чистотіл, подорожник, нагідки, для відлякування шкідників – гіркий полин, тютюн, часник, чорнокорінь.
Для виготовлення трав’яного добрива рослину можна використовувати цілком – з корінням та стеблами. Бажано рослини подрібнити, але якщо такої можливості немає – можна настоювати і цілі, трохи збільшивши термін настоювання. Воду найкраще брати джерельну.
Щодо технології приготування добрив відомі, щонайменше, три типи трав’яних настоїв: кислий настій, свіжий настій та чай або відвар.
Відвари та чаї готуються шляхом термічної обробки рослинної суміші окропом: протягом тривалого часу (відвари) або ж недовго (чаї). Таким чином роблять здебільшого препарати на основі лікарських рослин.
Свіжий настій робиться із використанням свіжих або сухих трав, які настоюються в холодній воді протягом однієї доби. Таким настоєм можна обприскувати рослини. Свіжий настій з кропиви добре допомагає проти попелиці, оскільки певна частка кропивної отрути потрапляє до настою та обпікає тендітну шкірку шкідника. Крім того, незважаючи на відносну швидкість приготування, свіжий настій містить велику кількість корисних речовин, тому його цілком можна застосовувати для підживлення рослин.
Проте найбільша кількість корисних речовин звільняється з рослинної клітковини та переходить до настою під час його скисання. Основний напрямок застосування – підживлення рослин, укріплення їх імунітету. Інтенсивність вмісту речовин у кислому настої настільки велика, що його можна застосовувати тільки у розбавленому вигляді. Готується кислий настій так: суміш рослин (бажано подрібнена) закладається у пластикову, емальовану, скляну або дерев’яну ємність, накривається марлею або іншою нещільною тканиною та витримується в теплому місці (можна на відкритому сонці), доки не закінчиться процес бродіння. Періодично настій потрібно перемішувати дерев’яною мішалкою, щоб бродіння відбувалось рівномірно. Про закінчення бродіння свідчить осідання піни та темний колір настою. Триває бродіння, в залежності від теплового режиму та освітлення, від 7 до 30 днів.
ОРГАНІЧНЕ ДОБРИВО З ЖИВОКОСТУ
Відмінно підходить для культур, які мають потребу у великій кількості калію: огірок, помідор, квасоля. Живокіст відрізняється наявністю в своєму складі великою кількістю калію, фосфору, протеїну, зольних речовин. Тому, при виникненні на рослинах ознак дефіциту кальцію, рекомендується проводити обробку настоєм живокосту.
Кілограм подрібненої рослини живокосту треба настоювати протягом тижня. Настій застосовують як рідке добриво, яке потрібно розвести водою 1: 9. Для приготування розчину для обприскування городніх рослин настоянку потрібно розбавити водою 1:19.
ОРГАНІЧНЕ ДОБРИВО З КРОПИВИ
Відвар або настоянка з кропиви володіє оздоровчим ефектом, а також стимулює зростання і вироблення хлорофілу. Кропивна органіка відмінно впливає на квіткові, плодово-ягідні та овочеві культури.
Для приготування органічного добрива з кропиви необхідно підготувати рослину, яку потрібно зірвати до початку активного утворення насіння. Висушену рослину слід подрібнити, помістити в посудину і залити на 3/4 водою, яку попередньо потрібно відстояти. Для приготування такого добрива рекомендується використовувати ємність, виготовлену з дерева, глини або пластику. Не варто використовувати металеві бочки, оскільки частинки металу здатні вступати в реакцію з водою, що може стати причиною негативних наслідків. Коли відбудеться процес бродіння, процідити і розводити для використання, як і добриво з живокосту.
Трав`яні добрива рекомендується використовувати в період активного росту городніх культур, в іншому випадку високий відсоток азоту призведе до розвитку зеленої частини рослини і може зменшити його врожайність.