Небо на язиці: неймовірні пляцки, знайомі з дитинства

Пляцки – неймовірно смачна та красива випічка, традиційна для Західної України. Особливим шиком вважається, коли спечений пляцок має красивий та цікавий зріз, смачне та оригінальне поєднання різних-прерізних коржів і начинок, а ще, аби по висоті був таким великим, щоб, як би ви не відкривали рота, він туди ніяк не влазив. Смачними пляцками багато з нас ласували у матусь і бабусь. Згадаймо сьогодні смак дитинства і родинного затишку. З деякими рецептами доведеться помарудитися, але вони того варті.

Пляцок «Небо на язиці»

Потрібно для тіста: 500 г борошна, 4 жовтки, 1 склянка цукру, 250 г маргарину, 100 г масла, 3-4 столові ложки сметани, пачка порошку до печива.

Макова начинка: 1,5 склянки маку, 1 столова ложка масла, 1 яйце.

Яблучна начинка: 1 кг яблук, 1 столова ложка меду, 1 яйце, 1 столова ложка борошна, чверть чайної ложечки порошку до печива.

Вишні, консервовані у власному соці.

Горіховий крем: 200 г мелених горіхів, неповна склянка молока, 200 г вершкового масла, 200 г цукру.

Приготування: жир посікти з борошном і порошком до печива. Додати жовтки, розтерті з цукром, сметану. Замісити тісто, розділити на три частини. Розкачати кожну. Викласти один корж у тортівницю, на нього – макову начинку, зверху піну з чотирьох білків, збитих зі склянкою цукру. Випікати в гарячій духовці близько 20-25 хвилин.

Макову начинку приготувати так. Мак запарити окропом, воду злити через густе сито.

Підсмажити мак на столовій ложці вершкового масла, постійно помішуючи, щоб зійшла піна. До охолодженого маку додати яйце, перемішати. На другий корж покласти яблучну начинку й також спекти.

Яблучна начинка: 1 кг яблук помити, почистити, потерти на грубій тертці, відтиснути сік. Додати столову ложку меду, яйце, борошно й порошок до печива. Перемішати.

Консервовані вишні відцідити від соку. Викласти на корж вишні а зверху піну з чотирьох білків, збитих зі склянкою цукру. Випікати в гарячій духовці близько 20-25 хвилин. Спечені й охолоджені коржі перекласти горіховим кремом і вишнями.

Горіховий крем: мелені горіхи залити склянкою гарячого молока (молоко повинно ледь вкривати горіхи) й трохи поварити, помішуючи. Масло розтерти з цукром, додавати до нього по ложці горіхову масу й розтирати. За бажання, до крему можна додати чайну ложечку соку з лимона.

Тертий пляцок з варенням

Потрібно: 2,4 склянки борошна, 200 г маргарину, 1 яйце, 0,5 склянки цукру, 2 ст. л. майонезу, 0,5 ч. л. соди, 0,5 склянки варення, 1 ст. л. лимонного соку.

Приготування: борошно розмішати з содою, натерти туди маргарин на тертці, руками розтерти в крихту. Яйце збити з цукром, додати лимонний сік і майонез. Перемішати. Додати яєчну суміш до крихти і вимісити еластичне тісто. Поділити його на 2 частини, один шматок загорнути в плівку і в покласти морозильник на 10 хвилин. Інший тонко розкачати на деко. Змастити варенням або повидлом на ваш смак. Натерти холодне тісто з морозилки на крупній тертці рівномірно по всій поверхні. Розігріти духовку до 200 градусів і випікати 20 хвилин.

Пляцок від Дарії Цвек

Потрібно для тіста: 400 г борошна, 150 г вершкового масла або маргарину, 100 г цукру, 3 яйця, 0,5 скл. сметани, 1 ч. л. розпушувача.

Начинка: 0,5 кг консервованих фруктів, 2 ст. л. мелених білих сухарів, 100 г горіхів, 3 ст. л. цукру.

Приготування: масло або маргарин посікти з просіяним борошном та розпушувачем, додати розтерті з цукром жовтки, сметану і замісити тісто. Форму вистелити папером для випічкта викласти туди тісто. Рівномірно його розподілити та сформувати по краях невеликі бортики. Поколоти тісто виделкою і пекти у гарячій духовці (200-220 градусів) протягом 25-30 хвилин, до зарум’янення. На готовий корж викласти добре відціджені консервовані фрукти (чи іншу начинку), посипати їх сухарями та вкрити піною зі збитих з 3 ст. л. цукру білками. Посипте пляцок січеними горіхами і печіть у розігрітій духовці (170 градусів) протягом 20-30 хвилин (тривалість залежить від духовки). Пильнуйте, щоб білки не пригоріли. Коли спечеться, дістаньте і відставте, щоб вистиг.

Львівський пляцок «Небо в губі»

Потрібно для тіста: борошно – 300 г, масло – 150 г, розпушувач – 1,5 ч. л., сметана – 3 ст. л., жовтки з варених яєць – 4 штуки, цукрова пудра – 100 г.

Для крему: згущене молоко – 300 г, вершки (від 30%) – 500 мл, желатин – 15 г.

Для яблучної начинки: яблука (великі, кислосолодкі) – 6 штук, мед – 3 ст. л., лимонний сік – з половини лимона.

Для глазурі: шоколад – 100 г, масло – 70 г, молоко – 100 мл.

Приготування: м’яке масло збити з цукровою пудрою, додати по одному варені жовтки. Сметану змішати з розпушувачем, додати до масляної маси. Борошно просіяти та додати до масляної суміші. Замісити м’яке тісто, загорнути його в харчову плівку та відправити в холодильник на 20-30 хвилин. Поки тісто «відпочиває» в холодильнику, приготувати яблучну начинку. Яблука почистити та натерти на грубій тертці, викласти в каструльку та варити на малому вогні до м’якості, зняти з вогню, додати мед та лимонний сік. Далі приготувати крем. Вершки (50 мл) нагріти та розвести в них желатин. Решту вершків збити на середніх оборотах міксера до густоти і, продовжуючи збивати, додавати порціями згущене молоко. Змішати вершкову масу з желатином. Крем готовий. Вийняти тісто з холодильника та поділити на 2 частини. Акуратно розкачати тісто на папері для випічки. Разом з папером викласти тісто на форму і відправити його в розігріту до 180 градусів духовку. Випікати 10 хвилин до золотистого кольору.

Зібрати пляцок: на корж (коржі дуже ніжні, тому працювати з ними дуже акуратно) викласти теплу яблучну начинку. На начинку – половину крему. Далі – знову корж, начинка, крем. Покласти пляцок в холодильник на кілька годин, щоб крем застиг. Приготувати глазур. Масло розтопити, додати молоко та подрібнений шоколад, на повільному вогні довести масу до однорідного стану. Дати трохи охолонути та вилити на торт.

Медовий пляцок

Потрібно для тіста: 100 г вершкового масла, 3 склянки (по 250 мл) пшеничного борошна, 2 ч. л. соди, 3 ст. л. лісового  меду, 1 склянка цукру, 2 яйця.

Для крему: 400 г вершкового масла, 400 мл домашньої сметани, 350 мл згущеного молока (не вареного).

Приготування: для коржів збити яйця і пів склянки цукру на пухку масу.  В товстостінному банячку сполучити масло та решту цукру. Нагрівати на невеличкому вогні, помішуючи,  поки не розчиниться цукор. Далі докласти мед. Довести до кипіння і швидко докласти соду.  Відразу зняти з вогню. Маса дуже збільшиться в об’ємі. Дати вистигнути масі до 75 градусів і влити збиту яєчну суміш, перемішати. Повернути масу на вогонь і  вмішати склянку просіяного борошна, далі  вмішати другу склянку. Зняти з вогню і вмішати третю склянку борошна.  Тісто розділити на 10 шматочків, кожен з яких розкачати дуже тонко, вирізати коржі та випекти до золотистого кольору при 180 градусах. На один корж піде 5-6 хвилин в духовці.

Для крему масло кімнатної температури збити на пухку масу. Докладати по столовій ложці згущеного молока, постійно збиваючи. Далі докладати по столовій ложці сметани, але збивати далі  крем на найменших оборотах міксера, або, навіть, вручну. Перемастити коржі кремом. Також кремом оформити верхи і боки пляцка та присипати крихтами від коржів. Відправити пляцок у холодильник мінімум на добу, а краще – на дві. Тоді його смак розкриється найповніше .

Польський пляцок «Корівка»

Потрібно для бісквіту: 8 яєць, 240 г борошна, 200 г цукру, 0,5 ч. л. розпушувача.

Крем: 1 пачка солодкого пудингу, 1,5 скл. молока, 300 г масла.

Кавове суфле: 2 ст. л. желатину, 1,5 скл. молока, 1 ч. л. розчинної кави, 2 пачки загущувача для молока (або упаковка крему, що збивається на молоці), близько 200 г печива (краще крекери або якесь тверде, типу «Корівка»), 1-1,5 банки вареної згущівки.

Приготування: для бісквіту білки збити на круту піну, поступово додаючи цукор. Тоді додати жовтки і злегка вимішати ложкою. Далі  акуратно і поступово всипте просіяне борошно, перемішане з розпушувачем. Можна замінити частину борошна 1-2 ст. л. кокосової стружки, за бажанням. Акуратно вимішати ложкою. Тісто викласти до форми на пергамент і випікати близько 40 хвилин при температурі 180°-200°С. Як охолоне, розрізати готовий бісквіт на два коржі.

Для крему: зварити пудинг за інструкцією, але на 1,5 скл. молока, щоб був густіший. Викласти його у посудину і залишити вистигнути. Далі з масла та пудингової маси приготувати крем. Для цього спочатку збити міксером масло, яке має бути кімнатної температури, і до нього по одній ложці додавати пудингову масу, продовжуючи збивати до утворення однорідної маси. Усілякі есенції, ароматизатори, коньяки – це все вітається і додається за бажанням. Складати пляцок таким чином: нижня частина бісквіту, тоді половина крему, верхня частина бісквіту, друга половина крему. Зверху викласти шар печива, тоді шар вареної згущівки, знову печиво.

На печиво викласти кавове суфле.

Для суфле: желатин розведіть у 100 г води, коли розбухне, загріти на плиті. Потрібно, щоб усе добре розчинилося, але не кипіло. Вистудити желатин до кімнатної температури. У холодному молоці розчинити 1 ч. л. розчинної кави, тоді додати загущувач і збити. Замість молока із загущувачем можна використати вершки для збивання. І коли та маса буде збита, додати  вистиглий желатин і ще трохи збити. Але не дуже довго, бо та маса швидко застигає. Практично одразу потрібно накладати це суфле на верхній шар печива і швиденько рівняти. Боки пляцка можна вирівняти або цією пінкою, або кремом. Присипте зверху за бажанням шоколадом, кокосовою стружкою чи іншою посипкою для краси.






Loading...



Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

shares