Початок осені — час, коли навкруги багато різних сортів слив. Сливи —смачні та корисні самі по собі. А ще з ними можна приготувати дуже смачну випічку та інші солодощі. Окрім того, сливу можна використовувати і для приготування солоних страв. Сьогодні пропонуємо оригінальні рецепти зі сливи, де ця ягода чудово відтіняє смак десертних страв і не тільки.
Штрудель зі сливами
Потрібно: борошно пшеничне — 400 г, цукор — 100 г, масло вершкове — 50 г, розпушувач — 5 г, сіль — 2 г, горіхи волоські — 200 г, яйце куряче — 3 шт., сливи консервовані — 350 г, вода — 50 мл.
Приготування: просіяти борошно, додати 25 г цукру, холодне вершкове масло, розпушувач і трохи солі. Подрібнити суміш блендером. Додати до сухої суміші 2 яйця і дуже холодну воду. Замісити тісто, обгорнути його харчовою плівкою і покласти в холодильник мінімум на 1 годину. Якщо волоські горіхи сирі, то підсмажити їх в духовці (близько 10 хв. при температурі 200 градусів або на сухій сковороді). У чашу блендера додати обсмажені волоські горіхи, цукор і змішати до однорідного стану. Консервовані сливи подрібнити блендером до стану пюре. Нагріти духовку до 180 градусів. З тіста розкачати 3 однакових пласти за розміром форми для випікання. Яйця добре збити міксером. Змастити форму вершковим маслом і викласти один пласт тіста. На пласт зверху викласти половину сливового пюре і посипати третиною горіхової суміші. Накрити тісто другим пластом. Знову повторити шари пюре-горіхи і накрити останнім пластом тіста. Зверху проштрикнути тісто в декількох місцях виделкою і змастити яйцем. Поставити форму в розігріту духовку і випікати близько 25-30 хв.
Сирний пиріг зі сливами
Потрібно: цукор — 160 г, розпушувач — 5 г, масло вершкове — 100 г, яйце куряче — 2 шт., сир — 250 г, сливи — 200 г, борошно пшеничне — 300 г.
Приготування: розм’якшене вершкове масло збити з цукром, потім додати розпушувач і борошно (повинні вийти борошняні крихти). Яйця з 100 г цукру збити міксером до стану піни. Сир протерти через сито. Додати сир до яєчної суміші і збити в однорідну пухку масу. Сливи помити, розрізати на половинки і видалити кісточки. Духовку розігріти до 180 градусів. Форму для випікання змастити вершковим маслом і висипати половину крихт. Рівномірно на крихти викласти сир, потім сливи, трохи їх вдавлюючи, і зверху висипати другу половину крихт. Поставити форму в розігріту духовку і випікати близько 35-40 хв.
Шоколадний клафуті зі сливами
Потрібно: яйце куряче — 6 шт., цукор — 150 г, борошно пшеничне — 150 г, шоколад — 200 г, масло вершкове — 30 г, вершки — 200 мл, сливи — 200 г.
Приготування: сливи помити, розрізати на половинки і видалити кісточки. На шкірці зробити по кілька розрізів. Шоколад розламати на шматочки і розтопити на водяній бані. Борошно просіяти і змішати з цукром. Яйця з вершками збити міксером до стану піни. Обережно влити вершкову суміш в борошняну. Перемішати обидві суміші до однорідної консистенції. Розігріти духовку до 180 градусів. До тіста додати розтоплений шоколад і перемішати. Змастити маслом форму або порційні форми для випікання. Розподілити тісто і покласти зверху сливи, вдавлюючи їх. Поставити форму або форми в духовку і випікати близько 30 хв. Готовність перевірити зубочисткою.
Швидкий сливовий пиріг
Потрібно: масло вершкове — 180 г, цукор — 120 г, яйце куряче — 4 шт., борошно пшеничне — 250 г, розпушувач — 5 г, сливи — 200 г, кориця — 5 г, цукор ванільний — 10 г.
Приготування: розм’якшене масло збити з цукром. По одному додати яйця, збиваючи після кожного. У миску просіяти борошно і розпушувач, додати корицю. Обережно змішати обидві суміші. Духовку розігріти до 180 градусів. Форму для випікання змастити вершковим маслом. Вилити у форму тісто, зверху викласти сливи. Посипати сливи ванільним цукром і поставити форму в розігріту духовку. Випікати пиріг близько 35-40 хв.
Сливовий «Наполеон»
Потрібно: тісто листкове — 500 г, сливи — 1 кг, вершки — 100 мл, цукор — за смаком, лимон — 30 г, імбир — 5 г, масло вершкове — 50 г, кориця — 5 г.
Приготування: розігріти духовку до 200 градусів. Розтопити 10 г вершкового масла, додати 1 ч. л. цукру, добре розмішати, щоб цукор розчинився. На присипаний борошном стіл викласти 1 пласт тіста, змастити його маслом з цукром. Зверху накрити другим пластом тіста, тонко розкачати. Виделкою в декількох місцях наколоти тісто. Деко збризнути водою, укласти тісто. Поставити деко в розігріту духовку і випікати близько 20-25 хв. Дістати з духовки, дати охолонути. Сливи помити, розрізати на половинки і видалити кісточки. Покласти сливи в каструлю, додати цукор, лимонний сік, імбир і корицю. Варити сливи на невеликому вогні близько 15-20 хв. (об’єм повинен зменшитися вдвічі). Додати вершкове масло, добре розмішати. Вимкнути вогонь і дати охолонути до кімнатної температури. Вершки збити в стійку піну. Розділити вершки на три частини. Краї тіста підрізати (крихти не викидати). Розрізати випечене тісто на 3 однакових пласти. Перший змастити збитими вершками, укласти другий і змастити його вершками і сливовим пюре. На верх укласти третій пласт і змастити рештою вершків. Торт покласти в холодильник на 1 год., щоб він просочився.
Сливове чатні
Потрібно: 1 кг слив (угорка), 300 г червоної цибулі, 3-4 зубки часнику, 200 г кореня імбиру, 1 шт. червоного гострого перцю, 100 г цукру, 3 ст. л. яблучного оцту, 1 паличка кориці, 3 бутона гвоздики, 1 ч. л. меленого коріандру, 1 ч. л. меленого духмяного перцю, чорний мелений перець за смаком, сіль за смаком, 50 мл води.
Приготування: сливи розрізати навпіл, видалити кісточки і помістити в каструлю з товстим дном. Подрібнити цибулю, часник, гострий перець, імбир і відправити до слив. Спеції подрібнити в кавомолці і також покласти в каструлю. Додати в каструлю сіль, цукор і воду, довести масу до кипіння. Потім зменшити вогонь і томити соус приблизно 1 годину до стану густого джему. Наприкінці влити яблучний оцет і перемішати. Готове чатні зняти з вогню. Для більш тривалого зберігання розкластии гаряче чатні по стерилізованих банках, закатати і помістити в темне прохолодне місце. Цей яскравий насичений індійський соус дуже добре підходить до різноманітних страв із м’яким негострим смаком, а також до смаженого м’яса, риби і навіть пікантного сиру.
Свинячий ошийок, фарширований сливами
Потрібно: 700 г свинячого ошийка, 300 г слив, 1 ст. л. томатної пасти, 1 ст. л. цукру, мелений коріандр, паприка, чорний мелений перець і сіль – за смаком.
Приготування: м’ясо з усіх боків натерти томатною пастою, змішаною з сіллю і спеціями, і залишити маринуватися в холодильнику на 2-3 год., а краще на ніч. Сливи очистити від кісточок і порізати великими шматочками. Зробити в ошийку надрізи і нашпигувати частиною слив. М’ясо викласти в рукав для запікання, зверху і з боків покласти решту слив. Щільно зав’язати рукав, викласти на деко і поставити в розігріту до 180°С духовку на 1,5-2 год. Дістати м’ясо з духовки, обережно розрізати рукав, перекласти на блюдо і полити соком, що виділився. Навколо викласти сливи, прикрасити овочами та зеленню і подавати.