А ви любите страви з печінки?

А ви любите страви з печінки?

Якщо ні, то ви її просто не вмієте готувати. Адже з печінки можна приготувати чимало смаколиків як на будні, так і на свята.

Печінкові оладки з грибною підливою

Потрібно: яловича печінка – 300 г, яйце – 1 шт., цибуля – 2 шт., часник – 2 зубці, морква – 1 шт., печериці – 200 г, борошно – 4 ст. л., олія – 2 ст. л., сметана – 2 ст. л., чорний мелений перець та сіль – за смаком.

Приготування: печінку помити, обсушити, очистити від плівок і жилок, порізати на шматочки і пропустити через м’ясорубку. Одну цибулину і часник також пропустити через м’ясорубку. З’єднати печінку, цибулю, часник, яйце, борошно, сіль, мелений перець і перемішати. Розігріти на сковороді олію і викладати тісто ложкою невеликими порціями. Обсмажити печінкові оладки з обох боків до золотистого стану по 3 хвилини. Другу цибулину подрібнити. Моркву натерти на крупній тертці. Гриби дрібно порізати. На олії спасерувати цибулю 5 хвилин, додати моркву і обсмажити ще 3 хвилини. Потім додати до овочів гриби, посолити, поперчити і смажити, поки не випарується рідина. Наприкінці додати сметану, перемішати, накрити кришкою, зменшити вогонь і потушити ще дві хвилини. Готові печінкові оладки подавати, змастивши їх сметанно-грибним соусом, гарячими або остиглими.

Торт з печінки тріски

Потрібно: для млинців: борошно – 100 г, сильногазована вода – 300 мл, олія – 2 ст. л., цукор і сіль – за смаком.

Для начинки: печінка тріски – 1 банка (240 г), яйця – 5 шт., майонез – 200 г, твердий сир – 200 г, цибулина – 1 шт., зелень петрушки та кропу – 1 пучок, чорний мелений перець та сіль – за смаком.

Приготування: просіяне борошно змішати з цукром і сіллю. Влити газовану воду, додати олію і перемішати. Тісто має бути за консистенцією як рідка сметана. Розігріти сковороду, змастити олією і приготувати млинці, обсмажуючи їх з обох боків по 2 хвилини. Готові млинці скласти на тарілці й остудити. Яйця зварити на круто, остудити, очистити і потерти на дрібній тертці. Сир також потерти на дрібній тертці. Цибулю порізати якомога дрібніше. Подрібнити зелень. Печінку тріски дістати з олії і розім’яти виделкою. Зібрати печінковий торт. Для цього на остиглі млинці викласти печінку тріски, посипати цибулею, полити трісковою олією і накрити наступним млинцем. Змастити млинець майонезом, посипати яйцем і сиром. Чергувати млинці з начинкою, поки не закінчите формувати печінковий торт. Готовий печінковий торт змастити майонезом, прикрасити зеленню, залишити просочитися на 1-2 години і подавати до столу.

Печінкові котлети

Потрібно: куряча печінка – 700 г, гречана крупа – 1 скл., морква – 1 шт., цибулина – 2 шт., часник – 2 зубці, яйця – 3 шт., твердий сир – 50 г, олія – 4 ст. л., вода – 2 скл., хмелі-сунелі, чорний мелений перець, мелений коріандр та сіль – за смаком.

Приготування: гречку відварити в підсоленій воді до готовності. Остудити. Цибулю крупно порізати. Моркву потерти на крупній тертці. Часник пропустити через прес. Сир потерти на крупній тертці. Печінку обробити, видалити прожилки, помити й обсушити. Спасерувати цибулю в розігрітій олії 5 хвилин до золотистого кольору, додати моркву і обсмажити ще 5 хвилин. Потім покласти до овочів часник і печінку і, помішуючи, трохи обсмажити, щоб вона схопилася ззовні, але не пересмажилася. Остудити печінку з овочами і пропустити через м’ясорубку разом із відвареною гречкою. Додати у фарш натертий сир, 1 яйце, спеції, посолити і добре перемішати. В одній піалі збити 2 яйця з сіллю і перцем. В іншу насипати борошно. Сформувати невеликі котлети з печінки, обваляти їх у борошні, а потім занурити в яєчний кляр. Щоб котлетки не прилипали до рук, змочити руки у воді або олії. Обсмажити котлети з печінки на сковороді в розігрітій олії з усіх боків до золотистого кольору, приблизно 5-7 хвилин. Готові котлети з печінки викласти на паперовий рушник, щоб забрати зайвий жир. Подавати котлети можна з улюбленим гарніром, салатом і зеленню.

Печінкові оладки під морквяно-часниковим соусом

Потрібно: куряча печінка – 500 г, яйця – 2 шт., сметана – 200 мл, морква – 1 шт., цибуля – 2 шт., часник – 2 зубці, манна крупа – 2 ст. л., розпушувач для тіста – 1 ч. л., олія – 2 ст. л., вода – 100 мл, мелений коріандр, чорний мелений перець та сіль – за смаком.

Приготування: печінку промити, очистити від плівок і обсушити. За допомогою блендера подрібнити печінку і цибулю. Додати яйця і знову збити масу до однорідності. Додати у фарш для печінкових оладок манку, розпушувач, спеції, сіль і гарненько перемішати. Залишити фарш на 10 хвилин, щоб манка набухла. Викласти ложкою печінкові оладки на сковороду в розігріту олію і обсмажити з обох боків до золотистого кольору по 1-2 хвилини. Обсмажені печінкові оладки викласти на тарілку, поки не приготуються інші. Моркву потерти на середній терці. Часник пропустити через прес. З’єднати сметану (або майонез) із часником, спеціями і сіллю, додати трохи води і гарненько перемішати. У сотейник налити трохи олії і викласти пошарово печінкові оладки, посипати їх морквою і полити кожен шар соусом. Поставити на повільний вогонь і тушкувати під кришкою 30-40 хвилин. Подавати готові печінкові оладки можна як самостійну страву або з гарніром на вибір: картопля, рис, овочі.

Теплий салат з печінки

Потрібно: яловича (куряча або індича) печінка – 400-500 г, великий персик – 1 шт., велика міцна груша – 1 шт., виноград (мускат) – 1 гроно, рукола – 150 г, сік одного апельсина, оливкова олія, мелена зіра – 0,5 ч. л., порошок карі – 1 ч. л., сіль, мелений чорний перець – за смаком.

Приготування: розрізати печінку на невеликі шматочки. Посолити, додати перець і зіру, дати постояти 10 хвилин у холодильнику. Поки печінка відстоюється, розігріти духовку до 230 С. Форму для запікання застелити фольгою і скропити оливковою олією, присипати сіллю і карі. Персик розрізати на 4 частини, видалити кісточку, м’якоть нарізати скибочками. Те ж саме зробити з грушею. Викласти грушу і персик на пергамент, змастити оливковою олією. Зняти виноград з грона, простежити, щоб не залишилося гілочок. Наколоти кожну виноградину зубочисткою в 2-3 місцях. Скропити оливковою олією, щоб виноградини рівномірно нею вкрилися. Викласти виноград на деко. Посипати фрукти рештою карі. Поставити деко у верхню третину духовки, ближче до грилю, і запікати фрукти до рум’яної скоринки, приблизно 12 хвилин. Обсмажити в оливковій олії печінку до готовності. Тепер прийшов час зібрати салат: розкласти по тарілках руколу, на неї – печінку, поруч печені фрукти. Полити апельсиновим соком і олією, посолити, поперчити.

Салат із печінки з овочами

Потрібно: печінка куряча – 300 г, зелений консервований горошок – 1 банка, цибулина – 1 шт., болгарський перець – 1 шт., маринований огірок – 1 шт., помідори чері – 3-4 шт., кріп, олія – 2 ст. л., оцет 9% – 1 ст. л., лавровий лист – 1 шт., духмяний перець – 2 горошини, цукор – 0,3 ч. л., чорний мелений перець та сіль – за смаком.

Приготування: курячу печінку відварити в підсоленій воді з лавровим листом і духмяним перцем до готовності. Воду злити, печінку курячу остудити і крупно порізати. Замаринувати цибулю. Для цього порізати її півкільцями, додати цукор, перець, сіль і оцет. Перемішати і залишити на 20 хвилин. Чері порізати кружечками. Болгарський перець, маринований огірочок порізати соломкою. Подрібнити кріп. З зеленого горошку злити рідину. З’єднати всі інгредієнти, посолити, поперчити, заправити олією і дати салату настоятися 10 хвилин. Подавати салат із курячої печінки можна як самостійну страву або з відвареною картоплею чи рисом.

Печінкові відбивні

Потрібно: яловича печінка – 500 г, яйця – 2 шт., олія – 2 ст. л., борошно – 3-4 ст. л., цукор – 0,5 ч. л., чорний мелений перець та сіль – за смаком.

Приготування: яловичу печінку помити, обсушити, очистити від плівок і порізати на шматочки завтовшки приблизно 1,5 см. Трохи відбити печінку кухонним молоточком. Можна скористатися поліетиленовим пакетом, щоб було менше бризок. Відбиті пласти печінки посолити, посипати цукром і спеціями. В одній посудині збити яйця. В іншу насипати борошно. По черзі занурити печінку в борошно, потім в яйце і обсмажити в розігрітій олії по 2 хвилини з обох боків до утворення рум’яної скоринки. Подавати печінкові відбивні з гарніром за своїм смаком – картопля, рис, макарони, овочі.

Запіканка з печінки та картоплі

Потрібно: готове картопляне пюре – 350 г, куряча печінка – 600 г, помідори – 2 шт., цибуля – 2 шт., яєчний жовток – 1 шт., вершкове масло – 30 г, твердий сир – 50 г, олія, сіль і перець – за смаком, пучок свіжої зелені, сметана.

Приготування: курячу печінку промити, очистити від жилок і нарізати шматочками. Подрібнену цибулю обсмажити на рослинній олії до прозорості, потім додати курячу печінку і смажити ще 2-3 хвилини. Помідори порізати на четвертинки і притушкувати на окремій сковорідці. Потім зняти шкірочку, кожен шматочок нарізати кубиками та додати до печінки. Поперчити, посолити і тушкувати 5 хвилин на середньому вогні. Форму для запікання змастити вершковим маслом, у разі необхідності застелити папером для випікання. Викласти половину картопляного пюре, потім начинку з печінки, накрити шаром пюре і добре розрівняти. Запіканку змастити жовтком, посипати тертим сиром і запікати у духовці при температурі 180-190 градусів приблизно 20-25 хвилин. Готову запіканку порізати на порції та подавати зі свіжою зеленню й сметаною.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *