Надворі – початок літа. На городах підростає зелень салату, шпинат, зав’язалися головки молодої капусточки. Для господинь це чудова пора, адже всі ці інгредієнти так і надихають на кулінарні експерименти. Пропонуємо вам смачну добірку корисних салатів із свіжих овочів і зелені, які стануть у пригоді як у будні, так і у свята.
Весняний салат з редискою і соковитою курячою грудкою
Потрібно: 200 г курячої грудки, 100 г редиски, 50 г помідорів чері, пів цибулини, кілька листків салату, 50 г сметани, 15 мл соєвого соусу, 15 мл оливкової олії, сушений базилік, сіль і чорний мелений перець за смаком.
Приготування: для маринаду змішати олію, соєвий соус і чорний перець. Замаринувати грудку на 15-20 хвилин.
Салат порвати руками на невеликі шматочки. Додати сметану, нарізану тонкими кружечками редиску, червону цибулю, порізану півкільцями, половинки помідорів чері, перемішайте руками з додаванням солі і перцю. Викласти салат на тарілку.
На розпеченій сковороді обсмажити курячу грудку з маринадом. Одну сторону курки посипати сухим базиліком. Курку обсмажувати максимум 1,5 хвилини з кожного боку. Нарізати грудку скибочкою під кутом і покласти на салат.
Салат з креветками і помідорами чері
Потрібно: листя салату, 8-10 помідорів чері, 10-12 креветок, 2-3 ст. л. олії виноградних кісточок, 1,5 ч. л французької гірчиці, 1-2 ст. ложки соку лайма, скибочка лайма, оливкова олія – для смаження, італійські сухі трави, сіль, чорний мелений перець – за смаком.
Приготування: креветки обсмажити в оливковій олії з додаванням трав і солі. У мисці змішати олію виноградних кісточок, гірчицю, сік лайма і трави, збити виделкою. Помідори розрізати на половинки. Все з’єднати, посолити, заправити соусом і прикрасити скибочкою лайма.
Салат зі шпинатом та буряком
Потрібно: 1 буряк варений, 150 г шпинату, 50 г бринзи, 30 мл оливкової олії, 1 ч. л. гірчиці в зернах, 1 ст. л. волоських горіхів, сіль, перець
Приготування: буряк почистити і порізати тонкими невеликими скибочками. Бринзу розім’яти виделкою. Приготувати заправку. Для цього змішати масло, гірчицю і перець. Заправити буряк. Шпинат вимити, обсушити і викласти на тарілку. Зверху викласти буряк. Посипати бринзою і волоськими горіхами, посолити і поперчити.
Салат «Перепілка»
Потрібно: 200 г зеленого горошку, 150 г редиски, 6-8 перепелиних яєць, 3 ст. л. олії, 1 ч. л. соку лимона, 1 ч. л. французької гірчиці, сіль та перець за смаком
Приготування: редиску порізати кружальцями, додати горошок. Зелену цибулю дрібно порізати. Перепелині яйця відварити протягом 5 хвилин в киплячій воді, почистити і порізати навпіл. Зробити заправку: змішати олію з лимонним соком і гірчицею. З’єднати всі інгредієнти. Заправити, посолити, поперчити за смаком.
Салат з авокадо і тунцем
Потрібно: 1 велике авокадо, пучок салатного листя, 300 г помідорів чері, 2 банки консервованого тунця у воді, 300 г огірка, лимонний сік з половини лимона (або лайма), 2-3 ст. л. оливкової олії, сіль, перець, улюблені приправи.
Приготування: готується цей салат просто. Салатне листя добре помити і порвати руками. Помідори чері порізати навпіл. Огірки і авокадо – помити, очистити і нарізати. З консервованого тунця злити рідину, а самого тунця розібрати на шматочки. Усі інгредієнти викласти на тарілку: салатне листя, помідори чері, огірки, авокадо і шматочки тунця.
Стосовно заправки. Інгредієнти до неї можна змішати в окремій посудині і полити салат готовою сумішшю з оливкової олії, лимонного соку, додати туди трохи перцю і солі, подрібненої зелені (наприклад, кінзу).
Салат «Свіжість»
Потрібно: 2 помідори, 1 огірок, 2 стебла селери, 7-8 дрібних шампіньйонів, 1 ст. л. майонезу, 1 ч. л. лимонного соку, зелень, сіль і суха м’ята за бажанням.
Приготування: овочі помити, просушити. Стебла селери нарізати соломкою. Огірки і помідори кубиками. Шампіньйони нарізати пластинками. Все змішати, посолити, збризнути лимонним соком, посипати щіпкою сухої подрібненої м’яти, заправити майонезом і прикрасити зеленню. До слова, замість майонезу можна використати йогурт.
Салат «Пікантний»
Потрібно: 0,5 головки капусти, 1 банка рибних консервів в маслі, 1 банка консервованої кукурудзи, 2 свіжих огірка, 3 варених яйця, зелена цибуля, петрушка, кріп, майонез, сіль, перець.
Приготування: капусту дрібно нашаткувати і посолити. Додати розім’яті вилкою консерви і кукурудзу. Огірок і яйця порізати дрібними кубиками, зелень і цибулю подрібнити і додати в салат. Посолити, поперчити, заправити майонезом і перемішати.
Салат із редиски та руколи
Потрібно: 200 г редису, пучок руколи, 50 г натурального йогурту, 2 ст. ложки бальзамічного оцту, 50 г пармезану, 50 г волоських горіхів, 0, 5 ч. ложки цукру, суміш перців за смаком, сіль за смаком, 1 ст. ложка води.
Приготування: руколу і редис промити, обсушити, перебрати і очистити від хвостиків. Руколу крупно порвати. Редиску порізати кружечками. Волоські горіхи трохи обсмажити на сухій сковороді і подрібнити. Пармезан натерти на крупній тертці.
Приготувати соус для заправки салату. З’єднати натуральний йогурт, бальзамічний оцет, цукор, сіль, суміш перців, долити трохи води і перемішати. Викласти в салатницю руколу, зверху помістити редиску і заправити соусом. Посипати горішками і пармезаном.
Салат із молодої картоплі
Класичне поєднання смаку молодої картоплі, маринованих огірочків та часнику – все в одній салатниці.
Потрібно: 400 г молодої картоплі, 200 г малосольних огірків, 1 пучок салату, 8 перепелиних яєць, 1 зубок часнику, 2 ст. ложки нерафінованої олії, чорний мелений перець за смаком, сіль за смаком.
Приготування: молоду картоплю відварити в мундирі до готовності, остудити, почистити і нарізати кубиками. Перепелині яйця відварити, остудити, почистити і порізати на половинки. Огірки порізати часточками. Подрібнити часник. Листя салату крупно порвати. Змішати у салатниці всі інгредієнти, посолити, поперчити і заправити олією.
Салат з овочів із кедровими горішками
У міру гостренький салатик із незвичайним поєднанням смаків молодих овочів і кедрових горішків.
Потрібно: невеликий качан молодої капусти, 1 болгарський перець, 200 г помідорів чері, 50 г кедрових горішків, 0,5 шт. лимона, 1 ч. ложка гірчиці, 2 ст. ложки оливкової олії, чорний мелений перець за смаком, сіль за смаком, 1 ст. ложка води.
Приготування: капусту нашаткувати. Болгарський перець очистити від насіння і порізати тонкими півкільцями. Помідори порізати на половинки.
Приготувати заправку для салату. З’єднати оливкову олію, гірчицю, сіль, перець, лимонний сік і воду і перемішати. З’єднати у салатниці всі інгредієнти, заправити салат, перемішати і присипати кедровими горішками.
Салат зі свіжих овочів із тунцем
Потрібно: 100 г консервованого тунця, 3 помідора, 1 огірок, 1 болгарський перець, 1 зубок часнику, 2 гілочки базиліка, мікс салатів, 0,5 шт. лимона, 3 ст. ложки оливкової олії, 0,5 ч. ложки цукру, чорний мелений перець за смаком, сіль за смаком.
Приготування: з консервованого тунця злити рідину і розібрати на невеликі шматочки. Огірок, болгарський перець і помідори нарізати кубиками. Часник пропустити через часничницю. Подрібнити зелень. Листя салату порвати невеликими шматочками.
У салатниці з’єднати всі овочі, часник, тунець, посолити, поперчити, додати цукор і перемішати. Потім додати салатні листя, зелень, скропити соком лимона, заправити оливковою олією і акуратно перемішати.
Салат з куркою у китайському стилі
Потрібно: 1 середня морква, половина великої пекінської капусти, половина пучка кінзи, 1 ст. л. насіння чорного кунжуту, 1 ст. л. насіння білого кунжуту, 35 г кеш’ю (за бажанням), 200-300 г курячого філе, 2 ст. л. соєвого соусу, 2 ст. л. білого винного оцту (за бажанням), 2 см кореня імбиру, 3 ст. л. оливкової олії, 2-3 пера зеленої цибулі, сіль за смаком.
Приготування: для заправки в невеликій мисці змішати соєвий соус, оцет, оливкову олію, сіль, дрібно порізані цибулю і імбир. Ретельно перемішати і дати настоятися. У цей час натерти моркву на великій тертці, тонко порізати пекінську капусту і дрібно порубати кінзу. Куряче філе відварити і розділити руками на великі шматочки. Овочі і куряче філе покласти у велику салатницю, додати кунжут, кешью, заправку і добре все перемішати.