Кабачки смакують всім – і дорослим, і  малим

Кабачки смакують всім – і дорослим, і малим

Кабачки насправді універсальні овочі. З них можна приготувати безліч різноманітних страв. Молоді кабачки завдяки своїм смаковим властивостям чудово поєднуються з усіма продуктами. Тож пропонуємо вам підбірку цікавих рецептів страв з кабачків для всієї сім’ї.

Суп-пюре з кабачків

Потрібно: 1 кг невеликих молодих кабачків, 2 зубчики часнику, базилік, 4 ст. л. сиру, 750 мл гарячого молока, оливкова олія, сіль, перець.

Приготування: нарізати кабачки, обсмажити в оливковій олії. Подрібнити часник і додати до кабачків. Обсмажувати протягом 20 хв., помішуючи. Перекласти все у блендер, долити молоко, посолити, поперчити і подрібнити. Оливкову олію і подрібнений базилік подати до супу окремо.

До речі, до цього супу можна підготувати підсмажені тости. Їх треба натерти часником і нарізати кубиками.

Кабачки, запечені з цибулею і помідорами

Потрібно: 2 молодих кабачки, 5 великих помідорів, 1 цибулина, 200 г твердого сиру, сіль, перець, базилік.

Приготування: кабачки очистити і нарізати кружечками. Помідори так само кружальцями, цибулю кільцями. Форму змастити олією, викласти шар кабачків, злегка посолити, зверху цибулю і помідори. Ще трохи посолити, поперчити, посипати дрібно порізаним базиліком (якщо немає свіжого, можна використовувати сушений). Зверху додати трохи тертого твердого сиру і поставити в духовку на 15-20 хв. Смачна соковита запіканка готова.

Запіканка з кабачків з фаршем і помідорами

Потрібно: 5 невеликих кабачків (1,2 кг), 400 г фаршу, 3 середні цибулини, 2 ст. л. томатної пасти, 7-8 невеликих помідорів, 100 г твердого сиру (можна і без нього), 4 яйця, 150 г сметани, сіль, перець, соняшникова олія.

Приготування: цибулю обсмажити на сковороді, додати фарш, посолити, поперчити, додати томатну пасту. Кабачки натерти на крупній тертці, посолити, віджати сік. Помідори нарізати кружальцями. Яйця збити зі сметаною, посолити.

Форму змастити олією, викласти половину кабачків, зверху фарш, потім знову кабачки. Викласти помідори. Залити сматанно-яєчною сумішшю, посипати тертим сиром. Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 30-35 хв.

Фаршировані кабачки

Потрібно: 1 кг кабачків або цукіні, 400 г м’ясного фаршу, 0,5 склянки рису, 1 склянка сметани, 150 г твердого сиру, 1 велика цибулина, 2-3 зубчики часнику, зелень – кріп або петрушка, сіль, перець – за смаком.

Приготування: кабачки вимити і нарізати кружальцями завтовшки 2 см. Середину вирізати ножем, товщина стінки приблизно 1 см. Якщо кабачки дрібні, то можна розрізати їх уздовж, у формі човників. Рис відварити до готовності. Ріпчасту цибулю почистити, дрібно порізати і обсмажити.

Додати у фарш рис, цибулю, подрібнений часник, сіль, перець, зелень. Цибулю можна додавати і необсмажену, тоді її потрібно пропустити через м’ясорубку.

Фарширувати підготовлені кабачки, викласти на деко. Приготувати сметанний соус. У сметану додати сіль, перець, часник, зелень, можна додати приправи на ваш смак. Залити цим соусом кабачки. Посипати тертим сиром. Поставити в духовку на 40 хв. при температурі 200 градусів.

Мариновані кабачки

Потрібно: 1,5 кг молодих кабачків, 50 мл оливкової олії, 1 ч. л. солі, 2 ст. л. оцту, 2 ч. л. меду (можна замінити цукром), петрушка або кріп, перемелений або горошком перець, 2-3 зубчики часнику.

Приготування: кабачки помити і нарізати тонкими пластинками з допомогою овочечистки. Покласти кабачки в ємність для маринування, посолити і залишити на 30 хв., доки кабачки не пустять сік. Рідину злити, кабачки обережно віджати. Зелень помити, обсушити і дрібно порізати. Часник подрібнити. Приготувати маринад. Для цього потрібно добре перемішати часник, зелень, перець, оливкову олію, оцет, мед. Кабачки помістити в ємність з маринадом, перемішати, накрити кришкою і поставити у холодильник мінімум на 2 години.

Закусочний торт із кабачків

Потрібно:

Для млинців: 300 г обчищених кабачків, 2 яйця, 1 склянка борошна, сіль, олія для смаження.

Для начинки: 1 морква, 100 г твердого сиру, 2 зубчики часнику, 100 г майонезу, сіль, перець.

Приготування: кабачки натерти на великій тертці чи на тертці для моркви по-корейськи. Віджати сік, який виділився. Додати яйце, борошно, сіль і перемішати. Викласти тісто на добре розігріту сковорідку з олією і смажити величезні млинці з двох боків на середньому вогні до готовності. Обсмажені млинці викласти на серветку, щоб стекла зайва олія.

Для начинки: сир і моркву натерти на дрібній тертці, додати майонез, сіль, перець, пропущений через прес часник. Усе добре перемішати.

Кабачкові млинці викладати один на один, перекладаючи начинкою.

Кабачкова ікра (на зиму)

Потрібно: 2 кг кабачків, 700 г помідорів, 600 г цибулі, сіль, перець чорний мелений, олія.

Приготування: кабачки помити, відрізати кінчики, порізати кубиками 1 см, обсмажити в олії. Цибулю почистити, порізати дрібно, обсмажити в олії.

Помідори також помити, порізати шматочками, трохи підсмажити в олії. Усі овочі перемолоти на м’ясорубці, додати сіль та чорний мелений перець на свій смак, закип’ятити, розкласти по півлітрових банках (які треба прокип’ятити), накрити прокип’яченими кришками, стерилізувати 75 хв., закупорити, перевернути, накрити до охолодження.

Розраховано на чотири півлітрові банки.

Кабачки з томатами і базиліком

Потрібно: 2 кабачки, 1 помідор, 0,5 зуб часнику, базилік, сіль.

Приготування: кабачки помити і нарізати брусками. Помідор помити і дрібно нарізати кубиками. Часник подрібнити, базилік дрібно нарізати. Обсмажити кабачок в розігрітій олії 5-7 хв. до золотистого кольору, додати помідор, часник та базилік. Посолити і добре перемішати. Потримати ще декілька хвилин на вогні і подавати.

Овочеве рагу з кабачками

Потрібно: 1 кабачок, 1 перець, 1 морквина, 1цибулина, 2 помідори, 1 зубчик  часнику, сіль і чорний мелений перець на свій смак, олія.

Приготування: кабачки і перець почистити від насіння, нарізати кубиками.

Моркву і цибулю нарізати також кубиками. У невеликій кількості олії обсмажити цибулю, моркву, кабачки і перець протягом 10-15 хв. до м’якості. Додати нарізані скибочками помідори і подрібнений часник, посолити, поперчити, перемішати. Тримати на слабкому вогні до готовності (хвилин 10).

Варення з кабачків

Потрібно: 3 літри молодих кабачків, 1 лимон, 1 кг цукру.

Приготування: спочатку треба подрібнити кабачки невеликими кубиками. Для нашого варення краще обирати жовті кабачки, щоб воно мало гарний вигляд. За їх відсутності можете використати й зелені. Лимон разом зі шкіркою дрібно нарізати і додати до кабачків. Це все засипати цукром. Після цього варення поставити на невеликий вогонь і варити доти, доки кабачки і лимон майже розваряться. Додавати воду у варення не потрібно! Кабачки на вогні пустять власний сік. Смак варення нагадує медовий і пахне так само.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *