М’ясні витребеньки

М’ясні витребеньки

Пропонуємо підбірку цікавих рецептів страв із м’яса, які стануть господиням у пригоді як у будні, так і в свята.

Відбивна в духовці

1Потрібно: 1 кг курячого філе, 3 яйця, 3 зубчики часнику, 1 ч. л. солі, 0,5 ч. л. перцю чорного меленого, 1 ст. л. мелених горіхів, 1 скл. панірувальних сухарів.

Приготування: філе помити, обсушити і порізати на відбивні. Легенько відбити з двох боків. Яйця збити з сіллю, перцем і вичавленим часником. Суху булку потерти на терці або подрібнити блендером на сухарі, змішати з меленими горішками. Кожну відбивну вмочити в яйця і обкачати в сухарях. Викласти на застелену пекарським папером бритванку і запекти в розігрітій до 180 градусів духовці. Або запікати 30 хв., зменшивши температуру до 150 градусів.

Язик в печерицях

2Потрібно: 1 кг язика телячого, 0,5 кг печериць, 2 цибулини, 0,4 л сметани жирної, 2 зубчики часнику, 4 ст. л. олії, сіль, перець до смаку. Для бульйону, в якому буде варитись язик: 1 морквина, 1 петрушка, 1 цибулина, 0,5 невеличкої селери, 2 лаврових листки, 2-3 горошини духмяного перцю, сіль до смаку.

Приготування: язик вимити і зварити до готовності з овочами і спеціями. Готовий язик залити холодною водою і почистити від шкірки. Печериці помити і порізати, як подобається. У пательні розігріти олію, додати порізану чверть-кільцями цибулю і спасерувати. Додати печериці і тушкувати 10-15 хв. Тоді додати сметану, вичавлений через часникодавку часник, приправити до смаку сіллю і перцем, перемішати і протушкувати все разом 5 хв. Язик порізати плястерками десь 0,5 см товщиною, викласти одним шаром у посуд, в якому будете запікати. Поверх язика, другим шаром, викласти тушковані печериці.

Все відправити в розігріту до 180 градусів духовку на 20 хв.

Домашні сосиски

3Потрібно: 500-600 г м’яса, 100 мл молока, яйце, 30 г вершкового масла, пів цибулини, сіль, перець.

Приготування: м’ясо подрібнити в блендері разом з цибулею, молоком, яйцем і вершковим маслом. Посолити, поперчити, вимішати. На край харчової плівки положити 2 л. фаршу. Закрутити і трошки утрамбувати. Плівку обрізати. Скручувати як цукерку в різні боки. Кінці плівки зав’язати вузликом. Готові сосиски вкинути в киплячу воду і варити 20 хв. Сосиски виходять дуже смачні, соковиті.

М’ясні котлети з овочами, сиром та зеленню

4Потрібно: 1 кг свинини, 1 невеликий молодий кабачок без зерен, 2 цибулини, 200 г домашнього сиру, 2 яйця, 1 головка часнику, 1 великий пучок зелені кінзи, кропу і петрушки, сіль, перець до смаку, 1 ст. л. олії, 100 води.

Приготування: свинину помити і перемолоти. Кабачок і цибулю натерти на тертці з великими вічками. Сир розім’яти виделкою. Часник пропустити через часникодавку. Зелень дрібно посікти. Всі інгредієнти з’єднати в одній мисці, додати яйця, зелень, до смаку сіль і перець. Добре вимішати. Сформувати котлетки, викласти в форму для запікання, додати олію і воду. Поставити запікати в духовку спочатку на 15 хв. при температурі 200 градусів, потім зменшити до 170 і пекти ще 30-35 хв. Котлетки виходять дуже ніжні і соковиті, проте, хто не полюбляє кінзу, то можна не додавати. Але “фішка” цих котлеток – власне кінза.

Свинина стир-фрай

5Потрібно: 300 г свинини, 2 морквини, 1 перець болгарський , 5-6 печериць, 1 цибуля, 50 мл соєвого соусу, 0,5 ч. л. картопляного крохмалю, сік лимонний – за смаком, 2-3 ст. л. олії.

Приготування: готуємо заливку, змішуємо крохмаль і соєвий соус. В оригінальних рецептах цієї страви потрібно додавати рисовий оцет, але можна замінити його лимонним соком за смаком. Готову заливку відставити. Далі нарізати всі продукти зручними для вас шматочками однакового розміру. На олії швидко обсмажити протягом кількох хвилин підготовлене м’ясо. М’ясо в сковороду викласти порціями, щоб при виділенні соку воно встигло прожаритися до появи золотистої скоринки, а не протушилось. Овочі так само смажити порціями. Нехай вони залишаться хрусткими і соковитими всередині і збережуть свій яскравий колір. В останню порцію смажених овочів видавити через прес кілька зубків часнику, додати зелень петрушки або кінзи. Помішати, додати всі обсмажені овочі і м’ясо, залити заливкою, перемішати. Потримати хвилинку блюдо на вогні і зняти з вогню. Відразу всю заливку не потрібно лити, бо можна переборщити. Наливати порціями, тоді побачите і зрозумієте, коли потрібно зупинитися.

Свинина з яблуками

6Потрібно: 500-600 г нежирної свинини, 1 яблуко, 1 цибулина, 1 ст. л. олії, 1 ст. л. соєвого соусу, 1 ст. л. білого вина, сіль, перець, улюблена приправа до м’яса.

Приготування: м’ясо нарізати як на відбивні. Олію, соєвий соус, вино, приправи вимішати і натерти кожен шматочок свинини, скласти в мисочку і поставити маринуватись 1 год. в холод. Форму для випікання викласти фольгою, злегка змастити олією, викласти півкільця цибулі, на неї м’ясо, зверху тонкі півкільця почищеного яблука. Посолити, поперчити. Пекти при 200 градусах 25 хв.

Кролячі ніжки, тушковані у вині

7Потрібно: ніжки кролика – 2 шт., сало (для шпигування) – 10 г, часник – 2-3 зубчики, оливкова олія, сіль, діжонська гірчиця, вино – 150 мл. Для маринування: лимонний сік, оливкова олія, гірчиця звичайна, білий перець, приправа “Середземноморські трави”.

Приготування: ніжки кролика попередньо замочити не менше ніж на 4 години у воді. Нашпигувати салом та часником (зробити маленькі розрізи, в них покласти одночасно шматочки сала і часнику). Замаринувати: натерти ніжки сіллю, спеціями, гірчицею, скропити лимонним соком та оливковою олією, перевернути декілька разів в маринаді, який утворився. Залишити на 1-2 год. маринуватися. Перед приготуванням натерти діжонською гірчицею. Обсмажити до кірочки з обох боків на сковороді у невеликій кількості оливкової олії. Потім додати трішки води і вина, тушкувати в сковороді під кришкою на маленькому вогні 40 хв. Перед подачею ще раз натерти діжонською гірчицею для краси.

Медальйони із свинини з соусом

8Потрібно: 500 г свинячої вирізки, 100 г бекону, 50 мл вершків 20%, 3 червоних солодких перці, сіль, чорний перець.

Приготування: м’ясо помити, обсушити рушничком і нарізати невеликими шматочками завдовжки 4-5 см. Кожен шматочок злегка відбити і надати йому округлу форму, обгорнути смужкою бекону і закріпити шпажками. Швидко обсмажити м’ясо на розпеченій сковороді до рум’яної скориночки з двох боків. Посолити, заправити чорним перцем і загорнути кожен шматочок у фольгу. Запікати медальйони в розігрітій до 200С духовці 10-15 хв. Солодкий перець помити, очистити від насіння, нарізати великими квадратиками (обрізки відкласти). Квадратики перцю обсмажити в тій сковороді, де обсмажувалося м’ясо. Обрізки перцю залити невеликою кількістю гарячої води і варити 20 хв. Потім зробити з нього пюре, влити вершки, посолити, добавити перець і довести до кипіння. Влити пюре в сковороду з обсмаженим перцем і довести до кипіння. Подавати медальйони з соусом.

Ліниві голубці

9Потрібно: 700 – 900 г фаршу, невелика капустина, 1 цибулина, 1 скл. рису, 2 зубчики часнику, 1 яйце, 1 морквина, сіль, перець. Для підливи: 1,8 л води, 2,5 ст. л. борошна, 2 ст. л. томатної пасти, 2 ч. л. солі, 5 ч. л. цукру, 2 лаврових листочки, за бажанням – зелень.

Приготування: натерти на грубій тертці капусту, обсмажити з цибулею і морквою на олії майже до готовності, посолити, охолодити. Рис відварити в підсоленій воді. У великій посудині змішати капусту, рис, фарш , подрібнений часник, яйце. Посолити, поперчити. Мокрими руками сформувати голубці і викласти на деко. Поставити деко у розігріту духовку до 250 С на 20 хв. Вони мають трошки зарум’янитися. Каструлю з водою поставити на вогонь. Розвести борошно окремо у холодній воді, щоб не було грудочок. У каструлю з теплою водою додати томатну пасту, сіль, цукор, лаврове листя, зелень і перемішати. Довести до кипіння і при інтенсивному помішуванні помаленьку влити розведене борошно. Довести до кипіння. Деко із голубцями вийняти із духовки і залити підливою. Поставити в духовку на 10-15 хв. Потім зменшити температуру до 180 градусів і тушкувати голубці ще 40 хв.

Ребра з прянощами

4Потрібно: 1,5 кг ребер свинячих, 1 ст. л. меду, 1 ст. л. соєвого соусу, 1 ст. л. олії оливкової, 1 ст. л. сушеного базиліку, 0,5 ст. л. подрібненого імбиру, 0,5 ст. л. кмину, 0,5 ст. л. подрібнених зерен коріандру, 1 головка часнику, 1 цибулина, сіль, перць до смаку, 100 г чорносливу (можна не додавати).

Приготування: ребра помити і порозрізати, покласти на друшляк, щоб стекли.

Приготувати маринад: змішати в окремій посудині рідкий мед, соєвий соус, олію. Часник почистити і посікти ножем – додати до маринаду, туди ж додати подрібнений в ступці коріандр (він тоді більш ароматний, ніж коли готовий з пакетика), свіжонатертий імбир, кмин, базилік, порізану півкільцями цибулю, сіль і перець до смаку. Все гарно розмішати. Ребра скласти в каструлю або миску, залити маринадом, добре розмішати і поставити в холодильник, хоч би на ніч. Зранку ребра викласти у форму для запікання, вилити залишки маринаду, можна додати 100 г чорносливу і поставити в духовку запікатись – приблизно на 1 год. 20 год. – 1 год. 40 хв. Спочатку запікати 1 год, прикривши форму (бритванку) зверху фольгою, а потім ще хвилин 20-40 відкривши, щоб гарно зарум’янились.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *